1. Dit recept laat stap-voor-stap zien hoe je zelf zuurdesembrood maakt. Het belangrijkste element van elk zuurdesemrecept is de starter - een levende cultuur gemaakt van bloem en water die de nodige aandacht vraagt (zie onze tip in de eerste stap over hoe je thuis je eigen starter kan maken). De kwaliteit, smaak en textuur van je brood kan variëren, afhankelijk van de tijd en frequentie dat je de starter voedt en het activiteitsniveau hiervan als je gaat bakken, maar ook van factoren als de luchttemperatuur, vochtigheidsgraad, en het type bloem dat je gebruikt. Laat je hierdoor niet afschrikken! Hoewel zuurdesembrood misschien niet het gemakkelijkste brood is om te bakken, is het zeker de moeite waard. Tip: je kunt je eigen zuurdesemstarter zelf maken! Begin door simpelweg meel en water te combineren en dit een aantal dagen te laten staan. Na een dag of twee
2. Los de zuurdesemstarter op in warm water. Voeg het manitoba bloem toe en mix tot een licht deeg. Dek af met een vochtige theedoek en laat ongeveer 20 minuten rusten op een warme plaats.
beginnen zich belletjes te vormen, wat betekent dat de wilde gist actief wordt en zich begint te vermenigvuldigen. Blijf de starter de daaropvolgende dagen
voeden met bloem en vers water. Zodra deze zijn piek heeft bereikt en borrelt, kun je de starter gebruiken.
3. Voeg het zout toe en kneed nog 2-3 minuten. Dek af en laat nogmaals 20 minuten rusten op een warme plaats.
4. Pak het deeg aan één kant vast met een licht natte hand, rek het naar boven en vouw het naar het midden toe. Herhaal dit vouwproces aan de overige drie zijden om zo een volledige cirkel te maken. Dek af en laat 20 minuten rusten op een warme plaats. 5. Pak met een licht vochtige hand het deeg in het midden vast en rek dit naar boven uit. Vouw één van de losse uiteinden naar het midden en herhaal met het andere uiteinde. Draai het deeg 90 graden en herhaal het proces. Plaats het deeg in de ingevette Air Cooker kookpot. Dek af en laat 20 minuten rusten op een warme plaats. 6. Vouw het opnieuw zoals in stap 4. Druk het deeg lichtjes met je vingers in de richting van de randen van de kookpot. Zet de kookpot op de onderste schaal, plaats het in de Air Cooker en sluit de deksel. Laat het 30 minuten rijzen. 7. Start het apparaat op de aangegeven tijd, temperatuur en vochtigheid.
Air Cooker Instellingen:
Kookmethode: –
8. Open de deksel op een kiertje om de stoom eruit te laten. Sluit de deksel en stel het apparaat opnieuw in met de aangegeven tijd, temperatuur en vochtigheid. Draai de onderste lade halverwege het bakken om gelijkmatig te bakken.
Air Cooker Instellingen:
Kookmethode: –
9. Haal het brood uit de Air Cooker. Leg het op een rooster en laat afkoelen.