NL
FR
0

Winkelwagen

Er zitten momenteel geen artikels in uw winkelwagen.

    Leestijd: 9 Min

    Lekkere en gezonde groente bereiden: voorkom veelgemaakte fouten


    Groenten: ze zitten boordevol voedingsstoffen en smaak, en ze komen in bijna elke maaltijd voor. Maar weet je hoe je groenten zo bereidt dat ze hun voedingswaarde blijven behouden? Hier laten we je zien wat de meest gemaakte fouten zijn die je moet vermijden bij het koken met groente en geven we je diverse tips om groente klaar te maken.

    Fout 1: Verschillende groenten stomen of koken in één pan

     

    Alle soorten groenten hebben verschillende kooktijden, dus als je alles samen in een pan doet – en ze voor dezelfde tijd kookt – zullen de zachtere groenten te gaar worden, terwijl de hardere groenten misschien niet gaar genoeg worden.


    De beste manier om dit tegen te gaan is om verschillende kookmethodes te gebruiken voor verschillende soorten groenten:

     

    Methode 1: Groenten koken

     

    Koken is een snelle en gemakkelijke manier om groenten te bereiden. Het is echter gemakkelijk om ze te lang te koken, waardoor je vitale voedingsstoffen verliest. Vaak hoef je sommige groenten, zoals broccoli, slechts eventjes te koken. Wortelgroenten met een hoger zetmeelgehalte, zoals aardappelen, kunnen wel tegen een langere kooktijd.

     

    Methode 2: Groenten stomen

     

    Stomen is een van de beste methodes om groenten te bereiden op een manier die zoveel mogelijk voedingsstoffen behoudt:

     

    • Stomen van hardere groenten, zoals broccoli en wortelen: bij het koken van dit soort groenten kun je het beste een stoomoven gebruiken. Vergeet niet dat je hooguit een paar centimeter water nodig hebt. 
    • Stomen van fijnere groenten, zoals asperges: dit soort groenten wordt gemakkelijk te gaar. Gebruik recyclebaar bakpapier om een klein pakketje te vormen voor op het fornuis en stoom ze in hun eigen sappen.

     

    Tip: Je kunt groente heel goed stomen in de Philips Air Cooker. Dit keukenapparaat maakt gebruik van innovatieve NutriFlavor-technologie om keer op keer lekkere, gezonde groente te bereiden, waarbij tot wel 90% van de voedingsstoffen behouden blijft*.

     

    Methode 3: Groenten roerbakken


    Roerbakken is een heerlijke manier om groenten op hoog vuur in korte tijd gaar te maken.

     

    1. Verhit wat olie in een wok.
    2. Voeg de groenten toe en zorg ervoor dat de pan niet te vol is. 
    3. Roer de groenten voortdurend zodat ze gelijkmatig met olie bedekt zijn. Niet vergeten: voeg altijd eerst de groenten toe die een langere kooktijd nodig hebben. 

     

    Methode 4: Groenten grillen in de airfryer

     

    Voor knapperige groenten zonder de olie is airfrying een lekkere en eenvoudige optie.

     

    1. Verwarm je airfryer voor terwijl je de groenten voorbereidt. 
    2. Snijd de groenten in gelijke stukken voor een gelijkmatige garing. 
    3. Doe de groenten in de airfryer en laat ze ongeveer 20 minuten bakken.


    Met een apparaat als de Philips Airfryer XXL kunnen groenten in grote hoeveelheden worden gebakken, gegrild, gepoft of geroosterd. Dit is een goede optie wanneer je groenten kookt voor maximaal zes personen of wanneer je gasten ontvangt.

     

    Methode 5: Geroosterde groenten uit de oven

     

    Voor een grote hoeveelheid knapperige groenten uit de oven leg je ze op een grote bakplaat. De beste manier om groenten te roosteren is om er voldoende tijd voor uit te trekken en ze op hoog vuur te garen.

     

    1. Marineer je (in gelijke stukken gesneden) groenten in een beetje olie en kruiden.
    2. Leg ze op de bakplaat
    3. Voor een maximale smaak duurt het meestal ongeveer 40 minuten voordat de groenten goudbruin en knapperig zijn.

    Wat je nodig hebt

    Fout 2: Groenten te vroeg snijden


    Net als bij wassen, beginnen groenten te oxideren zodra je ze snijdt. Je hebt waarschijnlijk wel eens gezien hoe appels bruin worden zodra je erin bijt, en groenten gedragen zich op een vergelijkbare manier. Het is dus het beste om je groenten kort voor gebruik te wassen en te snijden.

     

    Hier zijn drie klassieke technieken om groenten te snijden wanneer de tijd rijp is:

     

    Groenten snijden, methode 1: Blokjes

     

    Het is belangrijk dat je groenten in gelijke stukken snijdt voordat je de groenten in de oven, pan, airfryer of air cooker doet. Zo snijd je bijvoorbeeld een sjalot in blokjes:

     

    1. Snijd in tweeën.
    2. Snijd vervolgens langs de lengte van de sjalot, maar snijd niet helemaal door de sjalot heen. 
    3. Snijd de sjalot nu verticaal door om de blokjes te maken.

     

    Groenten snijden, methode 2: Versnipperen

     

    Versnipperen betekent gewoon dat de blokjes kleiner zijn. Herhaal bovenstaande stappen met een scherp mes om kleinere en fijner gesneden stukjes groente te krijgen.

     

    Groenten snijden, methode 3: Julienne

     

    Een julienne is gewoon een dungesneden stokje groente: 

     

    1. Snijd in de lengte door om dikke plakken te krijgen. 
    2. Stapel de plakken op elkaar en snijd ze vervolgens in de lengte in smalle reepjes groente.

     

    Met deze eenvoudige groentetips heb je nu alle vaardigheden die je nodig hebt om de bereiding van verschillende groenten onder de knie te krijgen.

     

    *Getest met de 'Stomen door middel van lucht'-instelling op broccoli, paprika en peultjes voor 90% vitamine C.

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Exclusieve aanbiedingen, alleen voor jou

    € 10 korting op uw eerste aankoop in de Philips online winkel.*

    Exclusieve ledenaanbiedingen en vroege toegang tot aanbiedingen.

    Nieuws over productlanceringen en tips voor een gezonde levensstijl.

    *

    Ik wil graag promotionele berichten ontvangen op basis van mijn voorkeuren en gedrag over Philips producten, diensten, evenementen en promoties. Ik kan me op elk moment gemakkelijk uitschrijven!

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.