Leestijd: 5 Min
Je koffie smaakt zuur of bitter, wat nu? Het is zo'n teleurstelling als je er bij de eerste slok achterkomt dat je espresso te bitter is. Er zijn een aantal dingen die kunnen zorgen voor bittere koffie of zure koffie, zoals een slechte kwaliteit van koffie, een vieze espressomachine en de verkeerde verhouding tussen koffie en water. Hoe maak je de lekkerste koffie die niet te zuur of te bitter smaakt? Hier lees je onze beste tips.
Zodra je weet wat de oorzaak is, kun je stappen ondernemen om betere koffie te zetten.
Voordat je een oplossing voor bittere koffie of zure koffie kunt vinden, moet je er eerst achterkomen waarom je koffie bitter smaakt. Koffie smaakt bitter of zuur door bijvoorbeeld een van de volgende oorzaken:
Nu je weet wat koffieproblemen kan veroorzaken, is het tijd om naar een aantal oplossingen te kijken. Volg deze tips en voorkom dat je koffie of espresso te zuur of te bitter is:
Bittere koffie kan mede vermeden worden door ervoor te zorgen dat je koffiemachine goed schoon is. Als je je apparaat niet regelmatig schoonmaakt, kunnen restjes oude koffie zich opstapelen en de smaak van je volgende kop koffie beïnvloeden. Een koffiezetapparaat goed schoonhouden is bovendien essentieel om de levensduur ervan te verlengen en er dus langer goede koffie mee te kunnen zetten.
De oplossing? Kies een makkelijk schoon te maken espressomachine en het onderhoud wordt al snel een automatisch onderdeel van je koffieroutine.
De kwaliteit van je koffiebonen heeft een grote invloed op de smaak van je koffie. Voor beter smakende koffie moet je ervoor zorgen dat je je koffiebonen en gemalen koffie op de juiste manier bewaart.
Bewaar je koffiebonen in een goed afgesloten bus of blik op een niet te warme plek uit de zon. Stop je koffiebonen niet in de koelkast of vriezer, omdat het vocht je koffiebonen kan verpesten en de smaak van je koffie zal aantasten. Koffie op de juiste manier opbergen kan een wereld van verschil maken.
Door je eigen koffiebonen te maken zet je koffie met de beste smaak. Een nadeel is dat het makkelijk is om een fout te maken. Is je espresso zuur of bitter, dan kan de maling te fijn zijn. Dit kan overextractie van de koffie als gevolg hebben, waardoor je koffie met een bittere smaak krijgt.
Zorg ervoor dat je de juiste maling kiest voor de methode die je gebruikt om koffie te zetten. Overweeg een koffieboonmaler aan te schaffen met duurzame keramische maalschijven die koffiebonen kunnen omtoveren in ultrafijn poeder of juist in een erg grove maling. Een ideaal apparaat voor welke koffie je ook wilt maken!
Koffie smaakt ook bitter of zuur als je de verkeerde verhouding tussen koffie en water gebruikt. Een algemene vuistregel is om 17g koffie te gebruiken met 34g water voor espresso en 15g koffie met 240g water voor koffie.*
Dit hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak en welke koffiedrank je maakt. Maar je kunt deze regel goed aanhouden als je wilt leren om betere koffie te zetten.
De watertemperatuur en doorlooptijd zijn twee andere belangrijke factoren die bijdragen aan lekkere of juist zure koffie. De watertemperatuur moet 90-96°C zijn om koffie te zetten. Kouder water zorgt voor onderextractie, waardoor de koffie niet veel smaak heeft, en heter water kan voor bittere koffie zorgen.
De doorlooptijd hangt af van de koffie die je zet en welke methode je gebruikt. Is je koffie bitter of zuur als je de cafetière gebruikt? Je kunt de koffie het beste 2 tot 4 minuten laten trekken. Als je de koffie niet meteen drinkt, kun je deze in een thermoskan gieten. Is je espresso zuur of bitter? Zorg ervoor dat de doorlooptijd slechts 20 tot 30 seconden is. Een filterkoffiezetapparaat maakt gewoonlijk koffie in ongeveer vijf minuten. Voorkom overextractie of onderextractie door de juiste doorlooptijd te kiezen.
Nu je weet wat je moet doen als je koffie te bitter of je espresso te zuur is, kun je keer op keer weer van heerlijke koffies met een perfecte smaak genieten.
* https://www.ncausa.org/About-Coffee/How-to-Brew-Coffee