NL
FR
0

Winkelwagen

Er zitten momenteel geen artikels in uw winkelwagen.

    Leestijd: 6 Min

    Melk opschuimen: tips om het beste melkschuim te maken


    Laten we eerlijk wezen: je favoriete kop koffie staat of valt met het melkschuim. Voor velen is dit immers het beste deel van hun cappuccino of latte. De zoete, lichte, romige smaak gecombineerd met de sterke, rijke smaak van de espresso vormt een perfecte combinatie. Daarom is het essentieel om te begrijpen hoe melk opschuimen tot de beste resultaten leidt als je zelf thuis koffie met melkdranken wilt maken.

    Met de tips en informatie in dit artikel kun je prima zelf melk opschuimen. Zodra je dit onder de knie hebt, ben je net een echte barista in je eigen huis. Ontdek welke melk voor opschuimen geschikt is en leer melk opkloppen met de hand of met een machine. Lees snel verder en je kunt elke dag genieten van een perfect schuimlaagje op je cappuccino, latte macchiato of caffè macchiato.

    Welke melk kun je voor opschuimen gebruiken?

    Welke melk kun je voor opschuimen gebruiken?


    Niet alle soorten melk (en melkvervangers) geven dezelfde resultaten. Sommige melksoorten zijn bovendien makkelijker op te kloppen dan andere. Hieronder zie je verschillende soorten melk waarmee je kunt proberen om zelf melkschuim te maken.
        

    • Lactosevrije melk: Lactosevrije melk is minder goed op te schuimen dan de meeste andere melksoorten. Dit komt deels door het specifieke pasteurisatieproces.
    • Notendrink: Notendrinks, zoals amandelmelk, schuimen goed. Houd er wel rekening mee dat de belletjes die het schuim vormen sneller verdwijnen, omdat de structuur van de eiwitten in de melk de bellen niet vast kan houden.
    • Magere melk: Magere melk vormt grote bellen en is daarom het makkelijkst op te schuimen voor beginners. Omdat er vrijwel geen vet in deze melk zit, krijgt het melkschuim een lichte, luchtige structuur. Een nadeel is dat deze melk niet zoveel smaak heeft als andere melksoorten.
    • Halfvolle melk: Net als magere melk is halfvolle melk makkelijk op te schuimen. Het is daarom ook erg geschikt voor beginners om mee te oefenen. Deze melk is bovendien romiger dan magere melk en heeft daarom een vollere smaak.
    • Volle melk: Door het hoge vetgehalte is volle melk moeilijker op te kloppen, maar deze melk vormt wel het schuim met de meeste smaak.

    De beste melk voor opschuimen kiezen: wat kies je voor een cappuccino of latte?


    Dus wat is de beste melk voor opschuimen? Het korte antwoord is: ‘het hangt ervan af’. Het hangt af van jouw prioriteiten (schuim of smaak) en ook van het soort drankje dat je maakt.

    Om een cappuccino met schuim te maken

    • Je kunt heerlijk cappuccinoschuim maken met magere melk, halfvolle melk of volle melk en met biologische melk of notendrink.
    • Als je een beginner bent, kun je overwegen om magere of halfvolle melk te kiezen. Maar als het om smaak gaat, is volle melk de beste melk voor opschuimen.

     

    Om een latte met schuim te maken

    • De melksoorten die je goed kunt stomen voor je latte zijn onder andere magere melk, halfvolle melk, volle melk, biologische melk en lactosevrije melk.
    • Voor een heerlijke latte kun je echter ook goed plantaardige melkvervangers gebruiken, zoals soja-, amandel-, rijst- of kokosdrink.

    Melk opkloppen met de hand


    Ook als je geen machine hebt, kun je zelf melk opschuimen. De simpelste manier om melk op te kloppen zonder machine is:

    1. Warm de melk op.
    2. Klop het grondig met een garde die je heen en weer beweegt.

    Tip: Met een elektrische mixer krijg je een nog beter resultaat. Je kunt ook een blender gebruiken om flink veel schuim te krijgen.

     

    Deze methodes zijn geweldig als je thuis geen espressomachine hebt. Om melkschuim te maken als een professionele barista is een volautomatische koffiemachine echter de makkelijkste optie.

    Wat je nodig hebt

    Melk opschuimen met een melkopschuimer

     

    Hoe schuim je melk op met een melkopschuimer? De beste techniek hangt af van welke koffiedrank je wilt maken. In het algemeen kun je deze stappen volgen:

     

    1. Steek de melkopschuimer in je metalen melkkannetje, net onder het oppervlak van de melk en dicht bij de wand van de kan.
    2. Doe de melkopschuimer aan en beweeg het kannetje een beetje op en neer om bellen te vormen.
    3. Zodra je een goede laag melkschuim ziet, kun je de melkopschuimer uitzetten en het schuim op je espressodrankje gieten.

    Hoe schuim je melk op? De beste tips


    Houd er rekening mee dat verschillende melksoorten verschillende brandpunten hebben, dus blijf het melk opschuimen oefenen tot je ontdekt hebt wat de beste temperatuur is voor de melk die je gebruikt. Hier zijn nog een aantal andere tips om het perfecte melkschuim te maken:

    • Gebruik verse, koude melk.
    • Zet je melk niet in het volle licht.
    • Bewaar je melk altijd in de koelkast.
    • Stoom je melk nooit een tweede keer.
    • Voorkom bacteriën door nooit verse melk en al gestoomde melk te mengen en nooit hete melk over ijs te gieten.

    Nu weet je precies hoe je thuis melk opschuimt voor het perfecte kopje koffie. Wil je nog meer melk gebruiken in de keuken? We hebben een aantal simpele en lekkere recepten met melk, zoals deze klassieke crème brûlée.

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Exclusieve aanbiedingen, alleen voor jou

    € 10 korting op uw eerste aankoop in de Philips online winkel.*

    Exclusieve ledenaanbiedingen en vroege toegang tot aanbiedingen.

    Nieuws over productlanceringen en tips voor een gezonde levensstijl.

    *

    Ik wil graag promotionele berichten ontvangen op basis van mijn voorkeuren en gedrag over Philips producten, diensten, evenementen en promoties. Ik kan me op elk moment gemakkelijk uitschrijven!

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.