Het gebit is het geheel aan tanden en kiezen (‘elementen’) in de mond. In ons leven wisselen we eenmaal van tanden. Het melkgebit begint doorgaans vanaf ongeveer 6 maanden door te komen. Vanaf ongeveer 6 jaar begint de eerste wisselfase. Hierbij vallen de 20 melktandjes en -kiezen langzaam uit en maken ze plaats voor de 28 tanden en kiezen van het blijvende gebit. Op de leeftijd van gemiddeld 14 jaar is het blijvende gebit voor het grootste gedeelte doorgebroken. Als nieuwe elementen doorkomen kan het tandvlees gevoelig zijn en opzwellen. Dat is niet erg, het gaat venzelf over. Bij veel mensen breken de verstandskiezen tussen het 18e en 24e levensjaar ook nog door. Mét verstandskiezen bestaat het blijvende gebit uit 32 elementen.
Lees hieronder verder ↓
Omdat de kindermond nog een stuk kleiner is dan een volgroeide, volwassen mond, krijgt een kind eerst een melkgebit: dit zijn kleinere tanden, waarmee het kind in de eerste levensjaren leert kauwen, praten en slikken. Een melkgebit bevat minder tanden dan een volwassen gebit. De eerste melktanden in het kindergebit breken tussen de 6 en 9 maanden door en volgen een vast patroon: zo komen de onderste twee tandjes in het midden als eerste door, waarna middelste snijtanden aan de bovenzijde volgen. Tussen de 24 en 30 maanden is het melkgebit volledig doorgekomen. Het melkgebit speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit en beïnvloedt zelfs de vorming van het gezicht van het kind.
Het grootste verschil tussen het melkgebit en het blijvende gebit is het aantal tanden: bij een melkgebit is dat 20, bij een blijvend gebit 32 (of 28, als de verstandskiezen niet zijn doorgekomen). De snijtanden van het blijvend gebit een kartelrand en melktanden niet. Deze kartelrand verdwijnt vanzelf door natuurlijke slijtage. Blijvende tanden en kiezen hebben sterker glazuur dan melktanden en -kiezen. Naast de witte melktanden lijken de blijvende voortanden donkerder en/of geler van kleur. Dit is normaal. Als het volledige blijvende volwassen gebit doorgekomen is valt dit niet meer op.
Lees hieronder verder ↓
Tip: verwijder bacteriën die slechte adem veroorzaken, en die 's nachts actief worden, door 's ochtends als eerste de tong te reinigen.
's Ochtends en 's avonds: poets twee minuten lang
Feit: een ontbijt met een hoge zuurgraad kan je glazuur tot wel 45 minuten lang verzwakken nadat je gegeten hebt. Tip: poets voor het ontbijt, en spoel met alcoholvrij mondwater nadat je gegeten hebt.
's Avonds: Flos tussen de tanden
Tip: 40% van elke tand is moeilijk bereikbaar vanwege de naastgelegen tand. Verwijder tandplak tussen de tanden voordat je gaat poetsen, zodat de tandpasta goed zijn werk kan doen.
Iedere 3 maanden
Feit: wanneer je borstelharen slijten, verwijderen ze minder tandplak. Tip: als de blauwe memo-borstelharen vervagen voordat je de opzetborstel drie maanden hebt gebruikt, is het tijd om hem te vervangen.
Op kantoor of thuis
Feit: meer dan vier miljoen gebruikers hebben een stralende lach en wittere tanden verkregen met Philips Zoom! Tip: heb je binnenkort een speciale gelegenheid? Wittere tanden geven je een stralende lach en meer zelfvertrouwen.
You are about to visit a Philips global content page
Continue