Een traditioneel kerstkoekje
Porties 1, Bereidingstijd: 60 m
Ingrediënten
- Voor het deeg:
- 350 g bloem
- 100 g hazelnoten of walnoten
- 50 g amandelschaafsel
- 3 eetlepels cacaopoeder
- 1 eetlepel kaneel
- ½ theelepel gemberpoeder
- ¾ theelepel zout
- ¼ theelepel zuiveringszout
- 1 theelepel sinaasappelessence
- 50 g zachte boter
- 225 g honing
- 175 g bruine suiker
- 2 eieren
- ½ eetlepel gekonfijte sinaasappelschilletjes of abrikozen, fijngehakt
- Voor het glazuur:
- 225 g poedersuiker
- 1 eiwit
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Doe bloem, noten, amandelschaafsel, cacao, kaneel, gember, kruidnagels, zout, bakpoeder, zuiveringszout en sinaasappelessence in de blender en meng met de intervalschakelaar tot een kruidig meel. Doe boter, honing en suiker in de kom van de keukenmachine en meng met het hakmes tot een romig mengsel.
- Voeg een voor een de eieren toe aan het boter-honingmengsel. Voeg daarna stapsgewijze het kruidige meel toe en als laatste de sinaasappelschilletjes of de abrikozen. Vermeng alles zo kort mogelijk met de intervalschakelaar.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en rol het uit tot een lap van 5 mm dikte. Steek met verschillende koekvormpjes (sterren, hartjes, dennenbomen, enzovoorts) feestelijke koekjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. (U kunt ook kleine balletjes rollen, daarna platdrukken en op een met bakpapier bedekte bakplaat leggen.)
- Bak 15 minuten in de oven. Haal de koekjes uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
- Zo maakt u het glazuur: meng de poedersuiker met het eiwit. Doe het glazuur over in een spuitzak of plastic spuit en versier de afgekoelde koekjes.
- 45 minuten bereidingstijd 15 minuten in de oven 15-30 minuten voor het versieren