Heerlijke chocolade cakejes met een topping van gezouten karamel, gemaakt met behulp van je Airfryer. Een heerlijke cupcake om te trakteren of gewoon voor jezelf!
Porties12,Bereidingstijd:30 - 60 m
Vegetarisch
Feest
30-60 minuten
Chocolade
Desserts en gebakjes
Airfryer
Speciale diëten
Ingrediënten
300 gram bloem
100 gram bruine poedersuiker
150 gram kristalsuiker
80 gram cacaopoeder
1/2 theelepel zout
1 theelepel kaneel
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baking soda
2 grote eieren
100 gram ongezouten roomboter
250 ml karnemelk
150 gram pure chocolade, in stukjes
Ingredienten salted caramel saus:
2 eetlepels roomboter
110 gram fijne suiker
120 ml ongezoete slagroom
Paar druppels water
1/2 theelepel zout
Ingrediënten topping:
250 gram roomkaas
240 gram boter
120 ml salted caramel saus
200 gram poedersuiker
Garnering:
Salted caramel saus
Mini pretzel zoutjes
Bereiding
Laat de ingrediënten voor de cupcakes op kamertemperatuur komen en zet twee kommen klaar. Doe de bloem, cacaopoeder, zout, bakpoeder, kaneel en de baking soda in de ene kom. In de andere kom meng je de poedersuiker, suiker, boter, karnemelk en eieren. Voeg het droge mengsel aan het natte mengsel toe en meng goed met een spatel door elkaar. Meng 3/4e van de chocolade stukjes door het beslag en vul 12 muffinvormpjes. Verdeel de overgebleven stukjes chocolade over de vormpjes. Bak de cupcakes op 160 graden gedurende 15 minuten. Je kunt testen of ze gaar zijn door er met een sateprikker in te prikken. Als deze er droog uitkomt is het cakeje gaar. Laat de cupcakes afkoelen.
Maak de karamelsaus. Doe de suiker samen met een paar druppels water in een pannetje met een stevige bodem. Zet op middelhoog/hoog vuur. Als de suiker doorschijnend wordt en belletjes laat zien begint hij te karameliseren. Houd de pan goed in de gaten en draai de pan rond zodat de suiker gelijkmatig kleurt.
Als de karamel goudbruin is, zet je het vuur laag en voeg je de boter toe. Zodra de boter gesmolten is schenk je de slagroom erbij. Draai de pan goed rond zodat de room goed opgenomen wordt. Voeg het zout toe en laat helemaal afkoelen voordat je hem proeft of gaat gebruiken.
Doe de roomkaas en boter in een kom en meng dit tot het een romig mengsel is geworden. Voeg de suiker toe en de karamelsaus en klop dit erdoor. Begin daarvoor op de laagste stand. Wanneer de topping mooi romig en luchtig is geklopt is hij klaar voor gebruik. Vul een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit de topping op de cupcakes. Versier met wat salted caramel en de mini pretzels.