Dat je darmen een belangrijke rol spelen in het verwerken van je eten, dat weet je. Maar wist je dat je darmen ook een heel belangrijke rol spelen voor je fysieke én mentale gezondheid? Belangrijk dus, om die darmen gezond te houden. Zo voorkom je maag- en darmklachten als rommelende darmen, winderigheid en een moeilijke stoelgang. Hoe jij je darmen daar een handje bij helpt? Dat vertellen we je graag!
De basisfunctie van je darmen is het verwerken van voedsel. Nadat jij je eten netjes hebt fijn gekauwd, komt het via je slokdarm in je maag terecht. Je maag maakt het eten nog kleiner en makkelijker te verwerken voor je darmen. Dan gaat het voedsel door naar de volgende afdeling: je darmen. Daar wordt je eten verder verteerd en wordt het merendeel van de voedingsstoffen opgenomen. Alles waar je lichaam niets aan heeft of niet kan verteren, wordt ontlasting. Belangrijke organen dus, die darmen. En niet alleen om je eten te verwerken. Ook op breder fysiek en mentaal vlak zijn de darmen een belangrijke speler.
Tijdens het verwerken van je voedsel, neemt je dunne darm voedingsstoffen op. Via de darmwand komen vitamines en mineralen in jouw bloed terecht. Die darmwand heeft nog een belangrijke functie, waarbij goede bacteriën een belangrijke rol spelen. Zij zorgen er namelijk voor dat slechte bacteriën zich niet in jouw darmen kunnen vestigen. En dat zorgt er op z’n beurt weer voor dat je minder snel ziek wordt.
Merk jij het ook wel eens in je darmen als je zenuwachtig bent? Deze connectie tussen hersenen en darmen is jarenlang een ondergeschoven kindje geweest, maar begint steeds meer aandacht te krijgen. Onderzoek wijst uit dat darmen stofjes produceren die ons humeur beïnvloeden, zoals serotonine en dopamine. Het is dan niet zo gek dat veel mensen die een depressie hebben, ook vaak problemen met hun stoelgang hebben. Omdat kennis over deze connectie nog vrij nieuw is, is de relatie tussen darmen en depressie of andere psychische klachten nog niet helemaal duidelijk. Wil je meer lezen over het wetenschappelijk bewijs dat er wél al is? Dan raden we het boek ‘Mind-Gut Connection’ aan van dokter Emeran Mayer.
5 tips voor gezonde darmen |
We weten nu hoe belangrijk darmgezondheid is voor onze lichamelijke en mentale fitheid. Maar hoe zorg je voor betere darmflora en wat houdt een gezond darmen dieet in? Vezelrijk Hoewel vezels niet door je lichaam kunnen worden opgenomen, zijn ze ontzettend belangrijk voor je dikke darm. Vezels zorgen voor grotere hoeveelheden en meer diversiteit in darmflora, wat goed is voor jou en je darmen. Het is wel belangrijk om verschillende soorten vezels binnen te krijgen, om alle darmflora tevreden te houden. Alleen elke dag een volkoren boterham eten is dus niet genoeg. Haal je vezels bijvoorbeeld ook uit: ● Granen (zoals haver, quinoa of volkoren couscous) ● Bonen en peulvruchten (zoals kikkererwten, kidneybonen en linzen) ● Fruit (zoals peren, aardbeien en bananen) ● Groente (zoals zoete aardappel, bieten en artisjokken) Hoeveel vezels voeding precies bevat, vind je op de verpakking. Inspiratie nodig? The Philips Chef to the rescue! Tussen zijn gezonde recepten staan een boel vezelrijke opties. Bekijk ze nu! Gefermenteerd eten Wist je dat zuurkool naast heel erg lekker, ook nog eens heel erg gezond is? Tijdens het fermentatieproces komen levende bacteriën vrij, die een bron van probiotica vormen voor je darmen. Wees niet bang, je hoeft niet de rest van je leven zuurkool te eten. Ook andere gefermenteerde voeding is een goede bron van probiotica. Denk bijvoorbeeld aan: ● Yoghurt ● Zuurdesembrood ● Tempeh ● Kimchi (pittige Koreaanse koolsalade, te vinden bij de toko of grotere supermarkt) ● Kombucha (gefermenteerde frisdrank, te vinden bij de natuurvoedingswinkel of grotere supermarkt) Miso (Japanse sojabonenpasta, te vinden bij de toko of grotere supermarkt) Gelijk aan de slag? Probeer dan onze recepten voor frozen yoghurt of gemarineerde tempeh. Vermijd alcohol We weten het - een drankje op z’n tijd is heel lekker en gezellig. Maar alcohol is funest voor je darmen. Het zorgt voor een daling van gezonde bacteriën in je darmflora, ook wel dysbiose genoemd. De slechte bacteriën nemen de overhand, met een opgeblazen gevoel als gevolg. En dat wil je natuurlijk liever voorkomen! Een uitzondering op de regel is rode wijn, dat waarschijnlijk door het stofje polyphenol juist een positief effect heeft op de darmflora. Volg wel het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad en houd het op maximaal één glas per dag. Vermijd gefrituurd eten Voor gefrituurd eten geldt ook: vermijd het zoveel mogelijk. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat ook gefrituurd voedsel zorgt voor een disbalans in darmflora. Heb je echt even behoefte aan ‘gefrituurd’ comfort food? In onze Airfryer frituur je met lucht - en dat bespaart je tot wel 90%* vet. Beweeg Waarom het zo is, weten onderzoekers nog niet. Maar dát het zo is, moge duidelijk zijn. Sporten is goed voor je darmflora. Dus beweeg minstens 2,5 uur per week matig intensief, zoals fietsen of fitnessen. Niet alleen je darmen, maar ook je hart, spieren en botten hebben hier baat bij.
Premium
Airfryer XXL - 6 porties
HD9650/90
You are about to visit a Philips global content page
Continue