Een zeer bekend gerecht in een compleet andere vorm als taart met spek kaarsjes en rookworst bereid. Deze stamppot taart is hip , lekker en vernieuwend bij het diner.
Porties 5, Voorbereidingstijd 60 min
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 250 koude blokjes boter
- 1 ei
- 2 eetlepels water
- Zout
- 1 groene kool
- 1 rookworst
- 500 gram geschilde kruimige aardappels
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel nootmuskaat
- 25 gram boter
- 1 blokje groentebouillon
- 2 eieren
- 50 gram geraspte kaas
- 50 gram creme fraiche
- 8 plakjes ontbijtspek
Bereiding
- 1. Maak eerst het deeg door de bloem, boter, zout, eieren, water te kneden tot een homogeen deeg.
- 2. Klem een bakpapiertje in een springvorm van 22 cm en vet deze in en verdeel het deeg over de vorm met je duimen.
- 3. Laat het deeg in de vorm 1 uur rusten in de koelkast.
- 4. Schil tussendoor de aardappels en snij de groene kool en rookworst zeer fijn maar houd een paar blaadjes groene kool apart voor de garnering.
- 5. Kook de aardappels , gesneden groene kool tot een stamppot en breng deze op smaak met de boter, mosterd, en de helft van de gesneden rookworst.
- 6. Breng deze op smaak met peper en zout en nootmuskaat en vul hier de taart mee en stop de rest in een spuitzak.
- 7. begin nu met de garnering, scheur het restant van de groene kool fijn en leg deze onder de frituurmand en droog hier chips van voor 15 min op 110 graden
- 8. Rol de ontbijtspek plakjes om een prikker en bak deze in de frituurmand voor 10 min op 180 graden. Dit worden de spek kaarsjes.
- 9. Vul de taart met de stamppot en doe het laatste beetje in een spuitzak en leg deze apart.
- 10. Meng de creme fraiche met de eieren en de kaas en verdeel deze over de stamppot en spuit met de spuitzak hier doppen van.
- 11. Bak de taart af voor 60 min op 150 graden en leg de laatste 10 minuten de rookworst en bak deze mee.
- 12. Prik de spek kaarsjes en de groene kool galets op de taart en serveer de taart.