Leestijd: 6 Min
Zwanger zijn is voor veel vrouwen een geweldige ervaring, maar kan diverse lichamelijke klachten met zich mee brengen. Tandvleesontsteking is een veelvoorkomend verschijnsel bij zwangere vrouwen: ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van zogenaamde zwangerschapsgingivitis.1 Omdat ontstoken tandvlees gevolgen kan hebben voor je ongeboren baby, is het belangrijk om goed op de symptomen te letten. Is je tandvlees ontstoken terwijl je zwanger bent? Het goede nieuws is dat je gingivitis ook tijdens je zwangerschap meestal met een aantal simpele stappen kunt voorkomen of verhelpen. In dit artikel lees je:
Zwanger en ontstoken tandvlees... Door hormonale veranderingen komt tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap veel voor. Tijdens de zwangerschap verandert je hormonale balans; de bloedvaten zetten uit en bloeden van het tandvlees kan dan vaker voorkomen. De hormonale veranderingen veranderen ook het oppervlak van het mondslijmvlies, wat de ophoping van bacteriële tandplak bevordert en verschillende gebitsproblemen kan veroorzaken.
Zwangerschapsgingivitis heeft in feite dezelfde tekenen als tandvleesontsteking wanneer je niet zwanger bent. Let op de volgende symptomen van tandvleesontsteking als je zwanger bent: Houd er rekening mee dat je niet van alle symptomen last hoeft te hebben als je zwangerschapsgingivitis hebt. Beginnende tandvleesontsteking is soms alleen zichtbaar voor je tandarts of mondhygiënist. Maak dus altijd even een afspraak om je gebit te laten controleren terwijl je zwanger bent.
Is je tandvlees ontstoken terwijl je zwanger bent? Onbehandelde gingivitis kan leiden tot parodontitis, waarbij de ontsteking zich verspreidt van het tandvlees naar het kaakbot. De bacteriën die deze ontsteking veroorzaken, kunnen zich via je bloedbaan door je hele lichaam verspreiden en verdere lichamelijke problemen veroorzaken. Een onbehandelde tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op vroeggeboorte en een lager geboortegewicht.2,3 Daarom moet je bij klachten direct naar de tandarts gaan. Hij of zij zal de ontsteking op de juiste manier behandelen en je hoeft je zo geen zorgen te maken over de gezondheid van je baby. Hoe eerder je je gebit laat behandelen, hoe groter de kans is dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor je kindje, maar ook een late behandeling heeft een positief effect.3
Het gaat vaak hand in hand: ontstoken tandvlees en zwanger. Deze tips helpen je in deze tijd goed voor je mond te zorgen. Zo kun je zwangerschapsgingivitis voorkomen: Ondanks een goede mondhygiëne kun je als je zwanger bent tandvleesontsteking krijgen. Zwangerschap en geboorte veroorzaken extreme hormonale veranderingen in het vrouwelijk lichaam die het moeilijk kunnen maken om volledig vrij te blijven van gebitsproblemen. Raadpleeg je tandarts als je je zorgen maakt en ondanks een grondige mondhygiëne last hebt van tandvleesproblemen.
Beginnende tandvleesontsteking kun je vaak verhelpen door een goede dagelijkse routine voor mondhygiëne te blijven volgen. Blijf vooral goed je tanden poetsen! Omdat je tijdens je zwangerschap geen risico's moet nemen als het gaat om gingivitis, raden we aan om bij elk teken van tandvleesontsteking je gebit te laten controleren door je tandarts en zijn of haar behandelplan te volgen. Ben je zwanger? Ontstoken tandvlees kan niet altijd voorkomen worden, maar door goed voor je gebit te blijven zorgen en tijdig naar de tandarts te gaan hoeven er geen nadelige gevolgen te zijn voor jou of je baby. Bronnen:
1 Verzorg uw tanden tijdens zwangerschap, gezondheid.be
2 Parodontitis: ernstige tandvleesontsteking die leidt tot tandverlies, gezondheid.be
3 Je gebit tijdens de zwangerschap, KNMT
You are about to visit a Philips global content page
Continue