Leestijd: 4 Min
Zijn je tanden gevoelig? Je hebt mogelijk last van terugtrekkend tandvlees. De oorzaken hiervan kunnen variëren en het is een veelvoorkomend probleem. Meestal komt een verslechtering van het tandvlees echter door een onbehandelde ontsteking als gevolg van een slechte mondhygiëne. Het resultaat: blootliggende tandhalzen en pijngevoelige tanden. In dit artikel leggen we uit wat te doen tegen terugtrekkend tandvlees. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:
Ten eerste: teruggetrokken tandvlees is bijna niet te herstellen en komt vaak door een onbehandelde tandvleesontsteking. Terugtrekkend tandvlees voorkomen met goede mondhygiëne is dan ook essentieel. Dit houdt in: twee keer per dag goed tandenpoetsen en flossen, en regelmatig je gebit professioneel laten reinigen. Hieronder gaan we dieper in op deze punten.
Terugtrekkend tandvlees houdt in dat het tandvlees zich terugtrekt langs de tandvleesrand, waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen. Terugtrekkend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal is onbehandelde gingivitis (tandvleesontsteking) door slechte mondhygiëne de oorzaak. Als je tandvlees bloedt tijdens het poetsen en/of rood of gezwollen is, zijn dit de eerste tekenen van gingivitis.1 Andere mogelijke oorzaken voor het terugtrekken van het tandvlees zijn:
Als je denkt dat je last hebt van tandvleesontsteking, terugtrekkend tandvlees of andere gebitsproblemen, ga dan onmiddellijk naar de tandarts. Afhankelijk van de diagnose stelt hij of zij een passende behandeling voor, adviseert hoe je de groei van nieuw tandvlees kunt stimuleren en hoe je terugtrekkend tandvlees in de toekomst kunt voorkomen. En kan teruggetrokken tandvlees herstellen? Als het tandvlees eenmaal teruggetrokken is, is het proces onomkeerbaar, maar het kan worden gestopt met een professionele parodontitisbehandeling.2 In ernstige gevallen kan een zogenaamde flapoperatie nodig zijn.1 Neem voor meer informatie hierover contact op met je tandarts. Deze operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving en is niet altijd succesvol; het is dus belangrijk dat je in de eerste plaats het terugtrekken van het tandvlees voorkomt.
Als je tandvlees zich terugtrekt, komen de tandhalzen bloot te liggen. Deze worden niet beschermd door tandglazuur, waardoor ze gevoelig zijn voor warmte en kou. Bovendien kunnen ze een gele kleur krijgen en worden ze makkelijk aangetast door tandplak. Hoe verder je tandvlees zich terugtrekt, hoe meer ruimte er is voor bacteriën en hoe moeilijker het is om deze zelf te verwijderen. Laat je je teruggetrokken tandvlees (en de onderliggende oorzaak ervan) niet behandelen, dan kan dit leiden tot achteruitgang van het tandvlees en blootliggende tanden. Als de ontsteking zich verspreidt naar de botten en weefsels die je gebit ondersteunen (parodontitis), kan dit in het ergste geval tandverlies en problemen met je algemene lichamelijke gezondheid als gevolg hebben.1,2
Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen, is zorgvuldige mondhygiëne het belangrijkste bij het voorkomen van mond- en tandaandoeningen, inclusief teruggetrokken tandvlees. Het helpt ook om de vorming van nieuw tandvlees te stimuleren als je al last hebt van gingivitis. Dit houdt in: Milde gingivitis kan gemakkelijk worden behandeld en voorkomen met de bovengenoemde punten; ontstoken tandvlees wordt weer gezond tandvlees.
Naast een goede mondhygiëne moet je rekening houden met het volgende om terugtrekkend tandvlees te voorkomen en te stoppen:3 Als je meer wilt weten over hoe je je tandvlees in vorm kunt houden, kan dit artikel interessant voor je zijn. Wacht niet te lang als je denkt dat je last hebt van tandvleesontsteking en neem contact op met je tandarts. Behandel de eerste tekenen van gingivitis onmiddellijk en let er ook op dat je kinderen een goede mondverzorging hebben om tandvleesaandoeningen en de bijbehorende complicaties te voorkomen. Bronnen: 1 Parodontale problemen, Paro Antwerpen
2 Teruggetrokken tandvlees, NVM-mondhygiënisten
3 HomeTop 15 huismiddeltjes tegen terugtrekkend tandvlees, Dental365
TongueCare+
TongueCare+-spraykit
HX8071/17
You are about to visit a Philips global content page
Continue