Terug
×

IS DAT MOGELIJK IN DE RUIMTE?

Zijn dagelijkse activiteiten mogelijk bij gewichtloosheid?

Iedereen weet dat de ruimte een gewichtloze omgeving is. Er is geen boven of beneden. Als de astronauten van ISS geen steun zoeken bij een object dat vaststaat, zweven ze in het rond. Hoe doen ze dan al die dingen die we hier op aarde elke dag doen? Is alles mogelijk, ja of nee?

 

Scheren
Ja, maar voorzichtig. Niemand wil geschoren stoppels inademen of een wolkje minuscule snorharen in een oog krijgen. Philips had al in de tijd van Apollo 11 aandacht voor deze kwestie en ontwikkelde een apparaat dat de geschoren haartjes veilig zou opzuigen. Dit was de MoonShaver, die naar NASA werd gestuurd zodat Neil Armstrong en zijn mede-astronauten het konden meenemen naar de ruimte.

Tandenpoetsen
Ja. Knijp een dot water uit uw waterfles, houd de tandenborstel zo vast dat de haren het water absorberen en slik dan het teveel aan water in. U hebt nu een natte tandenborstel. Knijp een klein beetje tandpasta erop en poets. Waarom een klein beetje? Omdat u na het poetsen de hele inhoud van uw mond zult moeten inslikken. Dat is netter dan alles in een doekje spugen en dit weggooien. En tandpasta is niet giftig.

Slapen
Ja. De ruimte kent geen dag of nacht, hoewel u dit wel kunt zien gebeuren op uw thuisplaneet. U hebt geen kussen of matras nodig om in de ruimte te slapen en liggen is ook niet nodig. (Weet u nog: er is geen boven of beneden.) Rits uzelf gewoon in een slaapzak die vastzit aan de muur van uw slaapcabine en zweef letterlijk in slaap.

Functioneren
Ja en nee. Gewichtloosheid pleegt een aanslag op veel van onze fysieke systemen. Het komt vaak voor dat astronauten zich in het begin ziek voelen. Botmassa slinkt als er geen gewicht aan de ledematen komt te hangen en de spieren teren weg. Hoe langer u in de ruimte zou blijven, hoe lastiger het zou worden om bij terugkomst te functioneren. De astronauten kunnen de loopband in ISS gebruiken om fit te blijven, maar moeten zich wel vastbinden om er niet af te stuiteren.

Naar het toilet gaan
Urine is kostbaar, dat mag u dus niet verspillen. U gaat de toiletcabine in, sluit de deur en kiest dan een van de twee gekleurde slangen. De gele is voor kleine boodschapjes en de grotere rode voor grote boodschappen. Beide slangen oefenen een lichte zuiging uit, zodat uw bijdrage op de juiste plek terechtkomt. Urine wordt gerecycled tot drinkwater en het overige wordt opgeslagen totdat het kan worden afgevoerd.

Eten
Ja, maar verwacht op die hoogte geen haute cuisine. U krijgt gedroogde maaltijden waaraan water moet worden toegevoegd of kant-en-klaarmaaltijden die u uit een zak kunt lepelen. Het eten blijft echter niet op de lepel liggen – eenmaal uit de zak, gaat het zweven en moet u het vangen met de mond. Maaltijden met jus worden wat rommelig.

Drinken
Ja. U kunt geen water in een glas schenken, maar u kunt met behulp van een rietje uit een zakje drinken. En het is heerlijk: per slot van rekening bestaat het uit zweet en urine van uzelf en uw collega's. Het zuiveren van lichaamsvloeistoffen stelt ISS in staat om per jaar 6.000 liter water extra te recyclen, waardoor deze hoeveelheid water niet 400 km de ruimte in hoeft te worden gebracht. En het recyclingsysteem is zo effectief dat het water mogelijk schoner is dan het kraanwater dat u op aarde drinkt.