Deze Franse klassieker wordt nog gezonder bij bereiding in de HomeCooker.
Porties4 p,Voorbereidingstijd10 m,Bereidingstijd:60 m
HomeCooker
Groenten
Notenvrij
60-90 minuten
Voorafjes en snacks
Ingrediënten
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel ongezouten boter
1 kg uien, gepeld en gehalveerd
6 teentjes knoflook, gepeld
1 bosje verse tijm, ontdaan van blaadjes
1 vers laurierblad
1,5 liter runderbouillon, bij voorkeur biologisch
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 stokbrood of ciabatta
80 g gruyère of andere smeltkaas
Bereiding
Controleer of het roerhulpstuk in de pan is geplaatst en stel de
temperatuur in op 250 °C. Doe de olijfolie en boter in de hete pan.
Plaats de keukenmachine met snijschijf naast de HomeCooker
en zet hem aan. Snij de uien en knoflook fijn (als u geen
keukenmachine hebt, snij de uien en knoflook dan met de hand
fijn). Doe alles over in de pan, voeg de tijm en laurierblaadjes toe,
zet het deksel erop en stel de timer in op 20 minuten, zodat de
uien goudbruin worden. Zet de snijmachine opzij.
Haal het deksel van de pan en voeg een flinke scheut bouillon
toe zodat de uien niet door bakken. Verlaag de temperatuur
tot 130 °C en stel de timer in op 10 minuten en laat de uien
inkoken. Voeg dan de rest van de bouillon toe en breng op
smaak met peper en zout. Stel vervolgens de timer in op nog
eens 20 minuten en laat de soep zachtjes pruttelen.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand (240 °C). Scheur
het brood in stukken. Rasp de gruyère met de keukenmachine
(of een rasp) grof boven een kom. Plaats vier ovenvaste
soepkommen in een braadslee.
Zet de HomeCooker uit en vul de kommen met de soep tot
ongeveer 3 cm onder de rand. Leg de stukken brood op de soep,
strooi de kaas erover en maak af met een snufje zwarte peper.
Plaats de braadslee ongeveer 3 minuten boven in de oven of tot
het brood krokant is en de kaas is gesmolten en bubbels vormt.
Haal de braadslee voorzichtig uit de oven. Let op: de kommen
zijn zeer heet. Lekker met een glas goede rode wijn.