Risotto primavera met asperges, tuinbonen en erwten
Porties4,Voorbereidingstijd10 m,Bereidingstijd:35 m
HomeCooker
Alcohol
Groenten
Notenvrij
Vegetarisch
Hoofdgerechten
Kaas
Pasta, noedels of rijst
30-60 minuten
Fruit
Ingrediënten
1 liter groente- of kippenbouillon, bij voorkeur biologisch
1 bos asperges
100 g tuinbonen (diepvries)
1 eetlepel olijfolie
40 g ongezouten boter
1 kleine ui, gepeld en gehalveerd
2 stengels bleekselderij, gewassen
300 g risottorijst
125 ml witte wijn
100 g doperwten (diepvries)
rasp en sap van 1 citroen
20 g vers geraspte Parmezaanse kaas
1 bosje verse munt, blaadjes geplukt en fijngehakt
zeezout en versgemalen zwarte peper
extra virgine olijfolie
Bereiding
Breng eerst de bouillon in een kleine koekenpan op hoog vuur
aan de kook en draai dan het vuur omlaag zodat de bouillon
zachtjes kookt. Breek het houtachtige uiteinde van de asperges
af en snij de stengel fijn, maar laat de kop heel. Voeg samen
met de tuinbonen toe aan de bouillon en blancheer 1 minuut.
Gebruik een schuimspaan om de bonen in een kom koud water
te scheppen en haal het velletje eraf. Giet af en leg opzij.
Controleer of het roerhulpstuk in de HomeCooker-pan is
geplaatst en stel de temperatuur in op 130 °C. Doe de olijfolie
en de helft van de boter in de hete pan. Plaats de Snijtoren met
grove rasp naast de HomeCooker en zet hem aan. Rasp de ui en
bleekselderij en doe deze vervolgens over in de pan (als u geen
Snijtoren hebt, snij dan met de hand fijn). Stel de timer in op
10 minuten, zodat de groenten zacht maar niet verkleurd zijn.
Doe de rijst in de pan en verhoog de temperatuur tot 175 °C.
Stel de timer in op 5 minuten en wacht tot de rijst doorzichtig
wordt. Voeg de witte wijn toe en laat deze een paar minuten
pruttelen. Giet vervolgens de hete bouillon erbij. Verlaag de
temperatuur tot 130 °C en stel de timer in op 15 minuten.
Voeg de erwten, bonen, asperges en de resterende boter toe
en stel de timer in op 5 minuten. Zet de HomeCooker uit en
verwijder de pan en het roerhulpstuk. Meng de gehakte munt,
het citroensap en het grootste deel van de citroenrasp en
Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout,
plaats het deksel op de pan en laat 2 minuten staan. Verdeel de
risotto over de borden, bestrooi met de rest van de citroenrasp
en Parmezaanse kaas, sprenkel er wat extra virgine olijfolie
over en serveer direct.
Tip van de Chef: Frozen peas and broad beans suit this recipe just fine, but if it’s the right season and you can pick up fresh peas and beans, it’s well worth podding those and using them instead – you can’t beat that beautiful fresh taste.