Muskaatpompoenrisotto met knapperige salie en pancetta
Porties4,Voorbereidingstijd15 m,Bereidingstijd:65 m
HomeCooker
Alcohol
Groenten
Notenvrij
60-90 minuten
Hoofdgerechten
Kaas
Pasta, noedels of rijst
Fruit
Ingrediënten
1 muskaatpompoen, ontdaan van pitten en in de lengte in parten gesneden
1 eetlepel olijfolie
40 g ongezouten boter
1 kleine ui, gepeld en gehalveerd
2 stengels bleekselderij, gewassen
300 g risottorijst
125 ml witte wijn
1 liter kippen- of groentebouillon, bij voorkeur biologisch
2 handen vers geraspte Parmezaanse kaas
zeezout en versgemalen zwarte peper
12 plakken pancetta of gedroogd, gerookt spek
1 bos verse salie, ontdaan van blaadjes
extra virgine olijfolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C/400 °F/gas 6. Leg de pompoenparten
in een ovenvaste schaal met een beetje olijfolie, peper en zout
en rooster de pompoen 30 minuten of tot ze zacht zijn. Breng
ondertussen de bouillon in een kleine koekenpan op hoog vuur aan
de kook en draai dan het vuur omlaag om de bouillon zachtjes te
laten koken. Controleer of het roerhulpstuk in de HomeCooker-
pan is geplaatst en stel de temperatuur in op 130 °C.
Doe 1 eetlepel olijfolie en de helft van de boter in de hete pan.
Plaats de keukenmachine met grove rasp naast de HomeCooker
en zet hem aan. Rasp de ui en bleekselderij en doe deze
vervolgens over in de pan (als u geen keukenmachine hebt, snij
dan met de hand fijn). Stel de timer in op 10 minuten, zodat de
groenten zacht maar niet verkleurd zijn.
Doe de rijst in de pan en stel de temperatuur in op 175 °C. Stel
de timer in op 5 minuten, tot de rijst doorzichtig wordt. Voeg
de witte wijn toe en laat deze een paar minuten pruttelen. Giet
vervolgens de hete bouillon erbij. Verlaag de temperatuur tot
130 °C en stel de timer in op 20 minuten.
Hol de pompoen uit. Doe het vruchtvlees in de pan, stel de
temperatuur in op 70 °C en stel de timer in op 2 minuten. Verhit
ondertussen 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op
middelhoog vuur. Bak de pancetta en salieblaadjes tot ze knapperig
zijn en leg ze daarna op een bord met keukenpapier.
Zet de HomeCooker uit en verwijder de pan en het roerhulpstuk.
Meng de Parmezaanse kaas en resterende boter en breng op smaak
met peper en zout. Plaats vervolgens het deksel op de pan en laat
2 minuten staan. Verdeel de risotto over de borden, strooi de
knapperige salie en pancetta erover, sprenkel er wat extra virgine
olijfolie over en serveer direct.