Nieuwsbrief Slaap & ademhaling

Artikel

Een blik op het gebruik van voorzetkamers bij inhalatietherapie

Artikel delen:

Al bijna 70 jaar gebruiken patiënten dosisaerosolen voor het toedienen van inhalatietherapie om hun obstructieve luchtwegaandoening te managen. Het is echter algemeen bekend dat deze apparaten vaak onjuist of suboptimaal worden gebruikt, wat de werkzaamheid, veiligheid en therapietrouw van de patiënt kan beïnvloeden. Zelfs bij patiënten die een optimale techniek gebruiken, daarbij geholpen door geavanceerde drijfgassen met hydrofluoralkaan, komt slechts ~20% van de uitgestoten dosis in de lagere luchtwegen terecht, waarbij ~80% in de orofarynx achterblijft. Bij een slechte techniek wordt dit percentage nog verder gereduceerd - mogelijk tot nul.

Volgens de aanbevelingen in professionele richtlijnen zouden dosisaerosolen met een voorzetstuk of inhalatiekamer met ventiel (VHC) moeten worden gebruikt, maar het werkelijke gebruik loopt daarbij achter, met schattingen variërend van 10% in het Verenigd Koninkrijk in 1990 tot 46% in Canada in 2008.

 

In het artikel Spacer devices for inhaled therapy: why use them, and how?1, worden de voordelen en mogelijke nadelen van het gebruik van voorzetkamers/inhalatiekamers met ventiel (VHC's) met dosisaerosolen behandeld, inclusief de grootte van de voorzetkamer, het type, het materiaal, de patiënteninterface en het feedbackmechanisme. Ook de potentiële effecten van voorzetkamers/inhalatiekameres met ventiel op de toediening van geneesmiddelen; en universele aanbevelingen over hoe patiënten deze apparaten moeten gebruiken komen aan bod. Hieronder besteden we aandacht aan  enkele van deze bevindingen:

Spencer

Grootte en volume van de voorzetkamer

Volume is een van de overwegingen bij het kiezen van een voorzetkamer/VHC omdat die bepalend is voor het aantal ademhalingen dat nodig is om deze te legen. Dit is vooral belangrijk bij kleine kinderen. De grootte kan ook van invloed zijn op het aerosolprofiel en de variabiliteit in het deeltjesgehalte van de dosering die in de loop van de tijd wordt uitgestoten.  In een apparaat met een klein volume blijft de deeltjeswolk turbulent en kan een eerste ‘stoot’ met geconcentreerde aerosolen ontstaan, gevolgd door lucht die vrijwel aerosolvrij is. In een apparaat met grote volumes wordt de deeltjeswolk statisch, dit zorgt ervoor dat de aerosolen bij het inademen gelijkmatig zijn verspreid. Een apparaat met een groot volume kan dus de gehele bronchusboom op een gelijkmatiger manier bereiken.

Materiaal waarvan het apparaat is geproduceerd

Apparaten die zijn gemaakt van kunststof/polycarbonaten/polymeren zijn elektrostatisch, waardoor aerosoldeeltjes worden aangetrokken. Dit kan de aerosoldosis die de patiënt daadwerkelijk inademt aanzienlijk verlagen, met maximaal 50%. Het vullen van de voorzetkamer/VHC met meerdere doseringen van uit een dosisaerosol kan de elektrostatische lading doen afnemen, maar daarbij wordt medicatie verspild. Voorzetkamers/VHC's van staal of aluminium en plastic voorzetkamers met antistatische binnenbekleding bouwen geen elektrostatische lading op en kunnen de fijne-deeltjesmassa en afzetting in de longen van geaerosoliseerde geneesmiddelen verhogen.

Pictogram gelaatsmasker

Patiënteninterfaces en feedbackmechanismen

Voorzetkamers/VHC's met een gelaatsmasker in plaats van een mondstuk werken mogelijk beter voor kinderen jonger dan 3 jaar, en voor mensen die niet langzaam en afgemeten kunnen ademen tijdens het gebruik van een mondstuk. Het lastige bij het gebruik van gelaatsmaskers is dat er een strakke, maar comfortabele afdichting bij het gezicht moet zijn om wisselende medicatieafgifte te voorkomen.

 

Daarnaast zorgen feedbackmechanismen, zoals een fluitend geluid, dat hoorbaar is als een patiënt te snel inademt, ervoor dat de juiste ademhalingstechnieken worden toegepast.

Hoe voorzetkamers/VHC's de afgifte van medicijnen kunnen beïnvloeden

Het klinische doel van het toevoegen van een voorzetkamer/VHC aan een dosisaerosol is het maximaliseren van de fractie inadembare aerosolen die aan de luchtwegen wordt geleverd. Dit vereist een zorgvuldige afweging van nauwkeurige combinaties tussen dosisaerosol en voorzetkamer/VHC; voorbereiding en onderhoud van de voorzetkamer/VHC; een inhalatietechniek die niet wordt beïnvloed door het gebruik van de voorzetkamer/VHC; en de therapietrouw van de patiënt in het algemeen.

Hier volgt een korte samenvatting van de voor- en nadelen van voorzetkamers/VHC's

Pictogram like

Voordelen

  • Afremmen van de aerosolwolk wanneer deze uit de dosisaerosol komt
  • Minder last van problemen met hand-ademcoördinatie (activering-inademing)
  • Een langere verdampingstijd van het drijfgas verkleint de deeltjesgrootte (verhoogt de respirabele fijne-deeltjesfractie) en verbetert de afzetting in de longen
  • Grotere aerosoldeeltjes worden uit de lucht gefilterd
  • Minder ophoping/afzetting in de mondkeelholte en minder lokale bijwerkingen (inhalatiecorticosteroïden)
  • Lagere fractie ingeslikt geneesmiddel, minder gastro-intestinale absorptie, systemische biobeschikbaarheid en daarmee minder extrapulmonale ongewenste effecten (β-adrenerge agonisten)
  • VHC's zijn met normale ademhaling te gebruiken, toegediend door een zorgverlener
  • Geschikt voor zeer jonge patiënten (met behulp van een gezichtsmasker) en patiënten voor wie coördinatie een uitdaging is
  • Tijdens acute exacerbaties (ter vervanging van vernevelaars)

Pictogram dislike

Nadelen

  • Ze moeten regelmatig worden gereinigd
  • Voorzetkamers/VHC's voor grote volumes zijn een stuk groter, minder draagbaar
  • Elektrostatische lading kan de inadembare aerosolfractie verminderen
  • Ze zijn duurder (maar kunnen medicatie besparen)

Conclusies

Het gebruik van voorzetkamers/VHC's bij dosisaerosolen heeft voordelen. De auteurs raden het gebruik van deze apparaten voor alle patiënten aan en doen een oproep aan zorgprofessionals om patiënten te leren hoe ze de inhalatoren en voorzetkamers op de juiste manier moeten gebruiken. Momenteel weet slechts ~10% van de gezondheidswerkers hoe ze patiënten goed in het gebruik van deze apparaten kunnen trainen. De auteurs raden daarnaast aan verder onderzoek te doen naar de klinische voordelen van voorzetkamers/VHC's om de kosteneffectiviteit daarvan te bepalen.

Informatiebronnen

Onderzoeksresultaten AWAKE nu beschikbaar

Verslag van de bijeenkomst over patiëntgerichte medische productontwikkeling voor obstructieve slaapapneu (Patient-Focused Medical Product Development Meeting on Obstructive Sleep Apnea)

Nieuwsbrief Slaap& ademhaling

S&A-pictogram

Wilt u meer artikelen, nieuws en informatie over slaap en ademhaling van Philips ontvangen?

1 Vincken W, Levy ML, Scullion J, et al. Spacer devices for inhaled therapy: why use them, and how? ERJ Open Res 2018; 4: 00065-2018

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contactgegevens

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.