Nieuwscentrum

jul 09, 2019

Gezond snacken met de Airfryer, door plant-based chef Julie Van den Kerchove 

Gemiddelde leestijd: 7-9 minuten

     

Welke rol kan de Airfryer spelen binnen een gezonde levensstijl?

Ik vind de Airfryer vooral heel handig omdat je er enorm veel tijd mee bespaart in de keuken. De machine doet eigenlijk het grootste werk voor jou en terwijl kan je andere dingen doen, je hoeft er niet continu bij te blijven zoals je aan het kookvuur zou staan. Zo kan je ’s avonds in een, twee, drie een lekkere verse maaltijd op tafel toveren zonder dat je lang in de keuken hoeft te staan.

 

Daarnaast vind ik het heel leuk om creatieve groentegerechten klaar te maken: je kan groenten garen, bakken, krokant grillen, marineren… Er zijn enorm veel mogelijkheden! Krokante frietjes van zoete aardappel, gepofte rode biet, ‘toast’ van gegrilde courgette of aubergine… Afhankelijk van de stand op de Airfryer en de hoeveelheid vet (olijfolie, kokosolie, boter) die je toevoegt, krijg je een compleet ander resultaat.

Wat is jouw favoriete healthy Airfryer snack?

Zonder twijfel: gebakken groentefrietjes met guacamole. Ik heb nog geen enkele manier gevonden om groenten zo krokant te krijgen zonder dat je ze frituurt. Overheerlijk!
Gezond snacken met de Airfryer

Welke voordelen brengt een low carb high fat keto manier van koken met zich mee?

Een gebalanceerde keto-levensstijl helpt niet alleen om je natuurlijke vetverbranding te activeren en langer jong te blijven. Het heeft ook heel veel voordelen voor je energie en gezondheid, zowel fysiek als mentaal:

 

 • Je zult gemakkelijker een gezond gewicht behouden.
 • Je zult ’s avonds gemakkelijker inslapen en je ’s morgens beter uitgerust voelen.
 • Je energieniveau zal doorheen de dag veel stabieler blijven.
 • Je zult minder of zelfs geen behoefte meer hebben aan zoete tussendoortjes.
 • Je zult geen last meer hebben van een plotse energiedip of ‘hongeraanval’.
 • Je hormonen zullen beter gebalanceerd worden, met een positieve impact op je gewicht, humeur en metabolisme.
 • Je spijsvertering zal vlotter verlopen en je zult een plattere buik krijgen.
 • Je zult meer innerlijke rust ervaren en minder last hebben van paniekaanvallen of stemmingswisselingen.
 • Je darmwand zal aansterken en je zult vitaminen en mineralen gemakkelijker absorberen.
 • Je huid zal opklaren en je nagels en haren zullen sterker worden.
 • Je zult beter beschermd zijn tegen diabetes type 2 dankzij een stabielere bloedsuikerspiegel.
 • Je zult een betere balans krijgen tussen je goede en minder goede cholesterol
 • De ontstekingsgraad in je lichaam zal verlagen waardoor je weerstand zal verhogen en je minder snel ziek zult worden.
Gezond snacken met de Airfryer

“Vet” wordt niet altijd geassocieerd aan “gezond”. Hoe kunnen vetten een rol spelen binnen een gezonde levensstijl?

Keto is de afkorting van ‘ketose’, een natuurlijke toestand van je metabolisme waarbij je lichaam overgaat op vetten als brandstof in plaats van op suikers. Je voornaamste bron van energie haal je dan niet langer uit snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, aardappelen) maar wel uit gezonde vetten zoals extra vierge olijfolie, noten, zaden, grasboter, scharreleitjes en kleine, omega 3-rijke vis. Dat voedingspatroon lijkt misschien nieuw, maar eigenlijk hebben onze voorouders altijd al zo gegeten, tenminste voor de agrarische revolutie in het westen in de 18de eeuw. 

 

De oermens gebruikte geen granen en at geen industrieel bereide producten zoals snoep, frisdrank, chips of diepvriesmaaltijden. Hij at vooral veel groenten, knollen en zaden, aangevuld met vis, eieren, noten, seizoensfruit en wild. Het grootste deel van zijn energie haalde hij uit gezonde vetten, in het bijzonder verzadigde vetten. Overgewicht en hart- en vaatziekten bestonden simpelweg niet.

 

De voorbije honderd jaar is er echter veel veranderd. Natuurlijke vetten zoals olijfolie en boter zijn we steeds vaker gaan vervangen door goedkopere, geraffineerde plantaardige oliën zoals zonnebloem- en maïsolie. Tegelijkertijd is onze consumptie van suiker en granen enorm gestegen. Terwijl we vroeger het grootste deel van onze brandstof uit gezonde vetten haalden, hebben we ons lichaam tegenwoordig afhankelijk gemaakt van koolhydraten, in het bijzonder granen en snelle suikers. Met alle gevolgen vandien: we hebben meer moeite dan ooit tevoren om een gezond gewicht te behouden en steeds meer mensen worden geconfronteerd met welvaartsziektes zoals diabetes, hartfalen en alzheimer.

 

Het basisprincipe van keto steunt op deze oeroude wijsheid: 

 

 • Kies zo vaak mogelijk voor pure, natuurlijke ingrediënten in plaats van industriële voeding;
 • Haal het grootste deel van je calorieën uit gezonde vetten; 
 • Vul aan met kwaliteitsvolle proteïnen en trage koolhydraten zodat je genoeg bouwstoffen hebt om je energie en vetverbranding op peil te houden.

 

Gezonde vetten vind je onder meer in olijven en extra vierge olijfolie, kokosnoot en extra vierge kokosolie, MCT-olie, avocado, cacaoboter (waarvan chocolade gemaakt wordt), noten, pitten, zaden, biologische grasboter, biologische scharreleieren, krillolie, billenvlees van biologisch scharrelgevogelte en kleine vette vis zoals sardienen en ansjovis.

Gezond snacken met de Airfryer

Ook “snacken” klinkt voor sommigen niet als gezond. Wat maakt van een snack een “gezonde” snack?

Hoe natuurlijker, hoe beter. Voor mij bevat het ideale tussendoortje veel vitaminen, vezels en gezonde vetten: de ideale combinatie om je lichaam optimaal te voeden, je energie op peil te houden, je vetverbranding te ondersteunen en je concentratie te verbeteren.

 

Denk bijvoorbeeld aan:
 

 • rauwe groenten of gebakken groentefrietjes met een lekkere dip zoals guacamole, een sausje van tahin (sesampasta) en citroensap… 
 • een smoothie van bessen met ongezoete amandelmelk en een lepel amandelpasta of hennepzaad voor extra proteïne
 • een handvol noten of zaden (in het nieuwe boek komt er een heel leuk en eenvoudig recept voor zoute borrelnootjes )
 • een kommetje yoghurt (ik gebruik het liefst de plantaardige variant op basis van kokosmelk) met wat bessen en suikervrije granola
 • een ijsje van pure kokosmelk en fruit… 


Voor wie ‘intermittent fasting’ (= periodiek vasten) eens wil proberen en dus tussendoortjes wil beperken, zou ik aanraden om eens een lepel echte boter (of MCT-olie/extra vierge kokosolie te mixen met een kop hete thee of koffie. De vetten zullen je honger stillen, je behoefte aan zoete tussendoortjes wegnemen en je concentratie verscherpen. Het resultaat lijkt op een ‘cappuccino’ met een romige schuimlaag van boter in plaats melk of koffieroom. 

Delen op sociale media

Onderwerpen

Auteur

Sabrina Heymans

Sabrina Heymans

PR Manager Personal Health Belux

Tel.: +32 468 14 76 12

Wie is Julie?

Julie Van den Kerchove is het gezicht achter de populaire blog Julie’s Lifestyle en de auteur van Julie Natuurlijk, Easy Vegan met Julie, bestseller Het Keto Plan, en binnenkort het nieuwe boek Go Keto. Als jonge onderneemster is Julie ook veel gevraagd keynote speaker & workshop host. Hierin vertelt de chef hoe haar food passie geëvolueerd is van raw food naar keto en hoe jij ermee kan starten aan de hand van concrete tips en heerlijke gerechten. Samen met haar business partner Simon Matthys heeft ze ook de eerste Belgische raw vegan en keto productlijn ALL GOOD op de markt gebracht, met heerlijke taartjes, granola, crackers en meer.

 

Julie’s Lifestyle is ontstaan tijdens haar studies aan het Living Light Culinary Institute in Californië, een achttal jaar geleden. Het is begonnen als een kleine blog waar ze haar kookavonturen en recepten deelde toen ze in Amerika de opleiding tot raw food chef volgde. Ondertussen is het uitgegroeid tot een groter platform waar je terechtkunt voor gratis recepten, culinaire workshops, vegan en keto snacks en eBooks.

 

Volg Julie op:

www.julieslifestyle.com

www.instagram.com/julieslifestyleofficial

www.facebook.com/julieslifestyle

www.youtube.com/julieslifestyle

www.instagram.com/allgoodbyjulieslifestyle