Nieuwscentrum

sep 18, 2020

Hooikoorts of allergieën? Preventie is de sleutel tot succes

We zitten midden in de mooiste tijd van het jaar maar dit is ook de periode voor seizoensgebonden allergieën. Heel wat mensen brengen nog altijd een groot deel van hun tijd door in hun kot, maar wanneer planten, bomen, grassen en bloemen stuifmeel vrijgeven vinden allergenen ook hun weg naar binnen. Dit is hét moment waarop miljoenen mensen met hooikoorts beginnen te niezen en te snuffen.

 

Allergieën kunnen worden veroorzaakt door vaak voorkomende allergenen in huis. Vochtige, slecht geventileerde binnenruimtes[i] zijn de ideale broeihaard voor huisstofmijt en schimmel. Zij floreren het liefst in zetels of beddengoed. Dit type allergenen zijn vaak het hele jaar door aanwezig, terwijl seizoensgebonden allergieën plots opduiken als gevolg van stuifmeel dat in de woning binnendringt.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat meer dan 20 procent van de wereldbevolking lijdt aan allergieën, zoals hooikoorts, allergische astma en allergische rhinitis[ii].

 

Preventie speelt een sleutelrol bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. Philips beschikt over ultramoderne luchtreinigers die helpen om allergieprikkels zoals rondvliegende deeltjes in de lucht, vuil en onzichtbaar stof te verminderen. Philips ontwikkelde ook een gratis app waarmee je de luchtkwaliteit binnen- en buitenhuis kan controleren, die waarschuwingen stuurt bij vervuiling en waarmee je de pollen kan meten. Met de Clean Home+ app van Philips kan je de luchtkwaliteit altijd en overal controleren en ontvang je informatie over de allergenen in de lucht. De app geeft real-time updates over de luchtkwaliteit binnen in jouw huis, maar ook buiten in de omgeving waar jij woont. Deze gegevens synchroniseert hij met je Philips luchtreiniger. Zo blijven jij en je gezin altijd op de hoogte van de luchtkwaliteit die je inademt en kan je die beheren. 

Om de slechte luchtkwaliteit binnenshuis te helpen bestrijden, biedt Philips een reeks ultramoderne luchtreinigers, die stof en allergenen verminderen:

 

Philips Urban Living | AC4236/10, RRP 599,99 EUR

Voor wie op zoek is naar het allerbeste, maar tegelijk ook wil dat het toestel naadloos in een trendy interieur past, kiest voor de Urban Living.

 

Philips luchtreiniger 2000 series | AC2887/10, RRP 299,99 EUR

Mensen met allergieën en zorgzame ouders zij vooral op zoek naar een luchtreiniger die verlichting biedt aan allergieën, en die hen helpt om een gezonde omgeving voor het gezin te creëren. Zij kiezen voor de 2000 series, een hoogwaardige betaalbare luchtreiniger.

 

Philips luchtreiniger series 800 | AC0820/10, RRP 149,99 EUR

Wie op zoek is naar een kleine luchtreiniger die past in een kleiner appartement, de eigen slaapkamer, of de kinderkamer, kiest voor de series 800. Dit toestel is niet opdringerig is het interieur, is prijsgevoelig en ideaal geschikt voor iemand die voor de eerst een luchtreiniger koopt, jonge ouders, of alleenstaanden.

Enkele feiten over luchtwegallergieën

Wat is een allergie?

Een allergie is een schadelijke reactie op vreemde stoffen door het immuunsysteem, het afweersysteem van het lichaam tegen vreemde indringers, meer bepaald tegen ziekteverwekkers (infectieuze agentia). De stoffen die allergieën veroorzaken, worden allergenen genoemd. Voorbeelden zijn pollen, huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren en bepaalde voedingsmiddelen.

 

Wie heeft er last van allergieën?

  • De World Allergy Organization (WAO) schat wereldwijd een allergieprevalentie van de hele bevolking per land tussen 10 - 40% (Pawankar R, et al, 2013)
  • In de EU lijden meer dan 150 miljoen mensen aan chronische allergische aandoeningen. De huidige voorspellingen zijn dat tegen 2025 de helft van de hele EU-bevolking getroffen zal zijn (EAACI, 2016)

 

Opmerking, er zijn twee soorten mensen met allergieën. Sommigen lijden alleen tijdens bepaalde seizoenen, anderen worden het hele jaar door getroffen.

 

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn eiwitten die aanwezig zijn in stof, pollen, huisstofmijt, schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Het inademen van stof kan een ernstige allergische reactie en astma veroorzaken. In een doorsnee huis wordt jaarlijks meer dan 40 lbs (18 kg) stof1 verzameld.

 

Soorten allergenen binnen het huishouden:

  • Stuifmeel (pollen) is een fijn poeder dat via bomen, onkruid en planten het hele jaar door vrijkomt en door wind, kleding, schoenen en huisdieren en door open ramen het huis binnen kan worden gebracht.
  • Schimmelsporen kunnen irriterende stoffen en mogelijk giftige stoffen (mycotoxinen) produceren, die bij inademing door gevoelige mensen allergische reacties of astmasymptomen kunnen veroorzaken.
  • Huidschilfers van huisdieren, speeksel en urine zijn oorzaken van allergieën. Deeltjes uit de vacht, speeksel en urine van huisdieren bevatten ook allergenen, die allergische reacties of astmatische aanvallen kunnen veroorzaken.
  • Huisstofmijtafval is een krachtige trigger voor astma. Huisstofmijt komt voor in 90% van alle woningen2. Gebieden met een hoge luchtvochtigheid zijn gevoeliger voor huisstofmijt, omdat dit ideale omstandigheden biedt voor hun groei. Huisstofmijtallergenen blijven meestal niet lang in de lucht, omdat ze zich als stof in het huis nestelen.

 

Waarom zijn pollen een probleem?

Seizoensallergieën worden meestal veroorzaakt door pollen en de laatste jaren neemt het aantal pollen toe als gevolg van de klimaatverandering. Recent onderzoek in het tijdschrift Lancet Planetary Health3 toont aan dat het aantal pollen in de lucht over de hele wereld is gestegen naarmate de gemiddelde temperatuur steeg. Het grootste deel van de 17 onderzochte locaties vertoonde een toename van de hoeveelheid stuifmeel en langere stuifmeelseizoenen gedurende 20 jaar.

 

Wat kan er thuis aan allergenen gedaan worden?

Tijdens dagen met een hoog aantal pollen in de lucht, kan het binnendringen van pollen worden verminderd door ramen en deuren gesloten te houden. Luchtreinigers die zijn uitgerust met zeer efficiënte deeltjesluchtfilters (HEPA), zijn ook effectief om allergenen, waaronder pollen, uit de lucht te verwijderen en dit zodra ze door de filter gaan. Stuifmeel heeft doorgaans de grootte van 10 - 100 micron en het is dan ook geruststellend om te weten dat het NanoProtect Series-filter (HEPA + Active Carbon) ultrafijne deeltjes tot 0,003 micron verwijdert.

 

Het gebruik van een luchtontvochtiger is een uitstekende manier om vocht in de badkamer, keuken en andere delen van je huis te verminderen. Huisstofmijt en schimmels gedijen onder vochtige omstandigheden, het wordt aanbevolen om vocht in huis te verminderen om zo hun aantal onder controle te houden.

 

 

[i] https://www.allergyuk.org/about/latest-news/688-allergy-uk-celebrates-clean-air-day-why-clean-air-matters

[ii] http://www.who.int/gard/news_events/1-3.GARD-06-07-K1.pdf?ua=1

[iii] https://microbiomejournal.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s40168-015-0144-z

[2] https://www.alk.net/your-allergy/what-allergy/house-dust-mite-allergy

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2542519619300154?via%3Dihub&for-guid=a3a12ea2-bd65-e711-b65f-90b11c343abd&utm_source=usatoday-Climate%20Point&utm_medium=email&utm_campaign=narrative&utm_term=article_body

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 81.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2019 een omzet van 19,5 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.be.

Meer informatieMinder informatie

Thema's

Contact

Sabrina Heymans

Sabrina Heymans

PR Manager Personal Health Belux

Tel.: +32 468 14 76 12

Beeldmateriaal

Delen op sociale media

Gerelateerd nieuws