Nieuwscentrum
Philips Azurion stroke

dec 19, 2023

Op weg naar een snellere behandeling voor beroertes: 100ste patiënt voor het WE-TRUST onderzoek

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

Op 29 november werd de 100ste patiënt behandeld in het WE-TRUST*-onderzoek, een grootschalig klinisch onderzoek naar een sneller traject voor de behandeling bij beroertes. De 100ste patiënt, een vrouw van ruim 70 jaar oud die binnen drie uur na aanvang van de symptomen werd opgenomen, werd behandeld in het ziekenhuis Hospital Geral de Fortaleza in Brazilië door het klinische team van de artsen Francisco Mont'Alverne en Fabricio Oliveira Lima.

Door middel van het WE-TRUST-onderzoek streeft Philips samen met verschillende klinische partners naar een snellere behandeling van beroertes. Met wereldwijd 16 toonaangevende ziekenhuizen die bij het onderzoek betrokken zijn en 100 behandelde patiënten heeft het WE-TRUST-onderzoek al de schaal en het momentum bereikt die nodig zijn om een betrouwbare wetenschappelijke basis op te leveren over de potentiële voordelen van het 'Direct to Angio Suite (DTAS)'-traject voor patiënten bij wie een herseninfarct als gevolg van een blokkade van een groot bloedvat (large vessel occlusion, LVO) wordt vermoed. Dit behandelingstraject is volledig gebaseerd op het feit dat hoe sneller een patiënt wordt behandeld, hoe groter de kans is dat hij of zij zal herstellen.

We spraken met de hoofdonderzoekers van het WE-TRUST-onderzoek over de mijlpaal van 100 patiënten, en met een team van de Istanbul Aydin-universiteitover het WE-TRUST-onderzoekscentrum met het meeste aantal ingeschreven patiënten tot nu toe.

Video thumbnail

Hoofdonderzoeker professor Raul Nogueira, directeur van het UPMC Stroke Institute (Pittsburgh, VS), over het WE-TRUST-onderzoek
Wij denken dat het belangrijkste voordeel van het WE-TRUST-onderzoek voor patiënten en de samenleving is dat als we patiënten gemiddeld 30 tot 45 minuten eerder kunnen behandelen [1] [2], we meer hersenweefsel kunnen redden. Dit leidt tot betere uitkomsten.

Bij het opzetten van het onderzoek gingen we ervan uit dat op de CT- of MR-beelden van ongeveer 85% van de patiënten met een beroerte die binnen zes tot acht uur na aanvang van de symptomen worden binnengebracht, te zien is dat de patiënten een trombectomiebehandeling kunnen ondergaan om het bloedstolsel in hun hersenen te verwijderen. In het conventionele behandelingstraject maken we dus gebruik van CT- of MR-beeldvorming om mogelijk 15% van de patiënten uit te sluiten die geen gunstig beeldvormingsprofiel hebben voor trombectomie. We vermoedden echter dat zelfs die patiënten nog steeds baat zouden kunnen hebben bij de behandeling. Omdat zes grote gerandomiseerde klinische onderzoeken inmiddels hebben bevestigd dat dit het geval is, hebben we een nog betere reden om dit onderzoek voort te zetten.

Hoofdonderzoeker Marc Ribó, interventieneuroloog aan het Universitair Ziekenhuis Vall d'Hebron (Barcelona, Spanje), over het belang van de inschrijving van de 100ste patiënt voor het onderzoek en over de gezondheidseconomische voordelen van DTAS
Wanneer je met een klinisch onderzoek begint, verloopt de werving aanvankelijk meestal moeizaam en lijkt het alsof je de finish nooit gaat halen. Maar als je eenmaal een kritieke massa van deelnemende centra met goed opgeleide mensen hebt opgebouwd, gaat de werving gewoonlijk snel. Het lijkt er dus op dat we het lastigste deel van de werving van patiënten voor het WE-TRUST onderzoek achter de rug hebben, en nu hebben we een consistent aantal deelnemende centra die elke week patiënten screenen en werven. Als gevolg hiervan neemt de werving voor WE-TRUST snel en gestaag toe, en daar zijn we heel blij mee. De centra die nu actief zijn, zijn heel veelbelovend; bijna allemaal zijn ze nauw betrokken bij de werving.

Hopelijk zal blijken dat we niet alleen patiënten helpen door ze direct naar de angiokamer over te brengen, maar dat door middel van deze aanpak ook de maatschappelijke kosten en economische kosten voor ziekenhuizen lager worden. We beperken niet alleen de lichamelijke gevolgen, we verkorten ook de verblijfsduur en verlagen de kosten voor ziekenhuizen. Deze besparingen kunnen vervolgens worden gebruikt om nieuwe angiokamers in te richten, speciaal bedoeld voor opnames na een beroerte, want als je deze patiënten consistent, elk uur van elke dag, direct wilt kunnen overbrengen naar de angiokamer, is een speciale ruimte geen overbodige luxe.

Professor Serdar Geyik, hoogleraar interventionele neuroradiologie, en Arsida Bajrami, interventioneel beroerte-neuroloog bij het Florya Medicalpark Hospital, Istanbul Aydin University Stroke Center (Istanbul, Turkije) over de reden waarom ze zich hebben aangesloten bij het WE-TRUST-onderzoek en over het inschrijven van het grootste aantal patiënten voor WE-TRUST
We moesten een antwoord vinden op de vraag: welk traject werkt het beste voor de triage van de patiënt in ons ziekenhuis – direct naar angiografie of conventionele beeldvorming?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom wij zo veel inschrijvingen voor WE-TRUST realiseren. De eerste is dat we een beroertecentrum met een groot aantal patiënten zijn. We voeren jaarlijks ongeveer 400 trombectomieën uit, waardoor we meer patiënten hebben die we kunnen inschrijven. De tweede is de organisatie van ons centrum: we beschikken over een groep artsen en laboranten die zijn gespecialiseerd in beroertes, plus twee angiokamers. We hebben geen afzonderlijke teams. In ons scenario is er geen spoedeisende hulp of een apart neuroteam. Er is één team dat is gespecialiseerd in beroertes. Zij nemen de patiënt mee en besluiten vervolgens of deze wel of niet ingeschreven kan worden. En dat is het. Daardoor zijn we het grootste deel van de dag voorbereid om direct-naar-angiopatiënten te ontvangen.

De derde reden is onze enorme inzet om patiënten in te schrijven om te zien hoe nuttig dit onderzoek zal zijn, omdat we heel erg geloven in WE-TRUST en de direct-naar-angio-benadering. Het belooft een revolutie te worden, want iedereen probeert op dit moment de triagetijd te verkorten en snel een trombectomie uit te voeren. Als we kunnen aantonen dat het DTAS-traject betere uitkomsten voor patiënten oplevert vergeleken met het conventionele traject, is dat gunstig voor de hele wereld.

Lees ook over de deelnemende Nederlandse ziekenhuizen en ga voor meer informatie over het klinische onderzoek WE-TRUST naar wetrust-study.com.

 

* WE-TRUST (Workflow Optimization to Reduce Time to Endovascular Reperfusion for Ultra-fast Stroke Treatment) https://www.clinicaltrials.gov/study/NCT04701684
[1] ANGIOCAT: The DTAS protocol decreased the median door–to–arterial puncture time (18 minutes [IQR, 15-24 minutes] vs 42 minutes [IQR, 35-51 minutes]; P < .001)
[2] Psychogios, M.-N., et al.: The DTAS protocol decreased the median door–to–arterial puncture time (68 minutes [IQR, 53-89 minutes] vs 102 minutes [IQR, 85-117 minutes]; P < .001)

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.