Philips Azurion Lung edition
apr 14, 2022

Twee Belgische ziekenhuizen gebruiken Philips Lung Suite als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen kanker

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Zoals de krant Le Soir onlangs aankondigde, gebruiken het Erasmus Ziekenhuis in Brussel en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk deze oplossing voor de diagnose en behandeling van longkanker.

Longkanker is een van de meest voorkomende kankers bij mannen en vrouwen in België[1]. Le Soir schrijft: In België vertegenwoordigt het 12% van alle gediagnosticeerde kankers, dat is op twee na de meest voorkomende kanker. Longkanker heeft ook één van de slechtste overlevingspercentages op 5 jaar: amper 20%. De oorzaak? Voornamelijk de late diagnose, omdat de kanker wordt ontdekt in een stadium waarin radiotherapie, chemotherapie of chirurgie minder doeltreffend zijn. De Belgische deskundigen bevelen aan om, naast preventie (vooral tegen roken), de nadruk te leggen op screening door de bestaande programma's te verbeteren, maar ook door nieuwe diagnosetechnieken toe te passen.
Philips Azurion Lung edition

Een innovatieve oplossing voor de behandeling van longkanker

Het Erasmusziekenhuis in Brussel en het ZOL in Genk zullen als eerste de "Lung Suite" aanbieden, een ultramoderne techniek om longkanker op te sporen in België. "In een vroeg stadium kan kanker bestaan uit zeer kleine knobbeltjes die lange tijd niet opgespoord konden worden," legt Marco Janssen, Portfolio Strategy Marketing Leader Oncology bij Philips, uit. "Betere beelddefinitie en artificiële intelligentie maken het nu mogelijk om veel kleinere laesies te identificeren die voor het oog van de radioloog vrijwel niet waarneembaar zijn, en om ze zelfs in drie dimensies te reconstrueren om beter te kunnen bepalen welke chirurgische of radiotherapeutische ingrepen moeten worden uitgevoerd.

Hoewel minder invasieve procedures zoals bronchoscopie (waarbij een dun buisje via de mond in de luchtwegen wordt ingebracht om de laesie zichtbaar te maken en te onderzoeken) nu beschikbaar zijn, zijn zij nog steeds niet nauwkeurig genoeg. "We gebruiken kleurstoffen om ons te leiden, maar sommige knobbeltjes zijn niet te onderscheiden en we kunnen niet altijd het pad van een bronchus volgen om ze te bereiken," legt Sammy Lachkar, hoofd van de bronchiale endoscopie-eenheid van het universitaire ziekenhuis van Rouen in Frankrijk uit in Le Soir.
De Lung Suite zal de radioloog helpen om zijn endoscoop beter te richten en hem te verzekeren dat hij de juiste biopsie van de knobbel heeft uitgevoerd.

Marco Janssen

Portfolio Strategy Marketing Leader Oncology bij Philips

Marco Janssen vervolgt: “De Lung Suite zal de radioloog helpen om zijn endoscoop beter te richten en hem te verzekeren dat hij de juiste biopsie van de knobbel heeft uitgevoerd. Dankzij een CT-scan die rond de patiënt draait terwijl deze op de onderzoekstafel ligt, vindt de 3D-reconstructie van zijn longen en de knobbel in real-time plaats op een scherm, rekening houdend met de ademhalingsbewegingen, zodat de radioloog precies kan volgen waar hij zijn buis inbrengt. Het apparaat verhoogt de nauwkeurigheid van de endoscopische diagnose met 72 tot 90 procent, volgens een studie die in oktober 2021 werd gepubliceerd in het medische vaktijdschrift Journal of Bronchology.”

Groeiend succes voor deze medische technologie

Deze innovatieve tool wordt al gebruikt in het Royal Brompton Hospital in Londen in het Verenigd Koninkrijk, het Carmel Medical Center in Haifa, Israël en het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, Nederland. Het Universitair Ziekenhuis van Rouen, Frankrijk, is ook van plan deze oplossing binnenkort te gebruiken. Voorlopig hebben in ons land het Erasmus Ziekenhuis in Brussel en Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), Genk deze nieuwe technologie net geïmplementeerd.
Le Soir
[1] Cijfers: Stichting Tegen Kanker

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer

PR & Communications Manager Health Systems Benelux

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.