Nieuwscentrum

okt 19, 2023

Philips werkt samen met Tampere Heart Hospital in Finland aan verduurzaming van klinische activiteiten


De samenwerking richt zich op mogelijkheden om koolstofuitstoot te verminderen bij de behandeling van patiënten, in het gebruik van technologie en in het gebruik van éénmalige producten

Philips kondigt vandaag de afronding aan van een uitgebreide duurzaamheidsanalyse bij Tampere Heart Hospital - Tampere University Hospital (Finland). Deze analyse bestond uit een beoordeling van de interventie cardiologie afdeling en een evaluatie van de CO2-voetafdruk van deze afdeling. De resultaten van deze analyse zijn vertaald in een actieplan dat het ziekenhuis zal helpen zijn inspanningen op het gebied van decarbonisatie te versnellen. Dit plan is in lijn met de toezegging van Finland om in 2035 klimaatneutraal te worden

"Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de strategie van Tampere Heart Hospital. We zijn ons ervan bewust dat ziekenhuizen dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid afval produceren en veel energie verbruiken. We willen bijdragen aan de verbetering van duurzaamheid in de gezondheidszorg en het bewustzijn daarvan", zegt Pasi Lehto CEO en Chief Medical Officer van het Tampere Heart Hospital.

"We willen onze huidige milieu-impact evalueren en onderzoeken hoe we zo snel mogelijk klimaatneutraal kunnen worden", zegt Aki Haukilahti, CFO van het Tampere Heart Hospital. "Onze langdurige relatie met Philips en hun leiderschap in de sector op het gebied van duurzame gezondheidszorg maakten hen tot een natuurlijke partner om ons te helpen onze uitstoot te onderzoeken en een plan voor de toekomst te ontwikkelen."

Deze waardevolle en informatieve analyse met Tampere Heart Hospital, een baanbrekende en toonaangevende aanbieder van cardiologische zorg, zal bijdragen aan het bereiken van ons gezamenlijke doel om tegelijkertijd voor patiënten en de planeet te zorgen.

Robert Metzke

Global Head of Sustainability bij Philips

De analyse maakt deel uit van een bestaande 15-jarige strategische samenwerking tussen het Tampere Heart Hospital en Philips voor beeldgestuurde interventionele cardiologie en radiologie; echografie; patiëntbewaking; en cardiologische beeldsoftware van het ziekenhuis. Naast een gedetailleerde analyse van de impact van medische apparatuur en de toeleveringsketen van het ziekenhuis op het milieu, geeft de analyse van Philips ook inzicht in de impact van patiëntenstromen in het ziekenhuis op het milieu. De analyse leverde een CO2-voetafdruk op voor de interventionele cardiologie afdeling van het Tampere Heart Hospital en helpt de mogelijkheden in kaart te brengen om de uitstoot in de toekomst te verminderen. Tot de belangrijkste bevindingen behoorden de mogelijkheden voor het optimaliseren van de patiëntenstroom van het ziekenhuis om de efficiëntie en het materiaalgebruik te verbeteren, evenals het verminderen van inkomende luchtvracht en het verminderen van afval en het verbeteren van afvalscheiding.

"Bij Philips zetten we ons in voor systeemveranderingen om een duurzamere en rechtvaardigere patiëntenzorg te stimuleren. Met onze zorgtechnologie en expertise kunnen we zorgverleners ondersteunen om hun patiënten te helpen, met zo min mogelijk impact op het milieu", zegt Robert Metzke, Global Head of Sustainability bij Philips. "Deze waardevolle en informatieve analyse met Tampere Heart Hospital, een baanbrekende en toonaangevende aanbieder van cardiologische zorg, zal bijdragen aan het bereiken van ons gezamenlijke doel om tegelijkertijd voor patiënten en de planeet te zorgen."

Dit duurzaamheidsprogramma met het Tampere Heart Hospital volgt op soortgelijke analyses die Philips eerder in 2023 heeft uitgevoerd bij het Vanderbilt University Medical Center (Nashville, VS) en de Champalimaud Foundation (Lissabon, Portugal), gericht op het verminderen van de CO2-voetafdruk van hun radiologie-afdelingen.

Wereldwijd hebben gezondheidszorgsystemen een aanzienlijke klimaatvoetafdruk [1], in 2022 heeft RIVM berekend dat in Nederland de zorg verantwoordelijk is voor ongeveer 7% van de uitstoot van broeikasgassen [2]. Voortbouwend op tientallen jaren ervaring met het terugdringen van energieverbruik, afval en materiaal- en grondstoffengebruik, opereert Philips sinds 2020 wereldwijd CO2-neutraal. Philips integreert EcoDesign-principes en circulaire bedrijfsmodellen in zijn innovatieprocessen en manier van werken. Door middel van digitalisering en samenwerking ondersteunt Philips zorginstellingen actief om de toegang tot zorg uit te breiden, terwijl het nauw met hen samenwerkt om de impact op het milieu van hun organisaties te verminderen. De Philips Spectral CT 7500 gebruikt bijvoorbeeld 62,5% minder energie [3] en de Philips MR - Ingenia Ambition 1,5T, die gebruik maakt van een baanbrekend ontwerp waarbij de magnetische componenten volledig zijn afgedicht en gedurende de levensduur slechts zeven liter helium nodig hebben, vergeleken met ongeveer 1.500 liter bij andere Philips-systemen [4]. Bovendien verbruikt de Ingenia Ambition 1.5T met Philips MR SmartSpeed tot 53% minder stroom per patiëntscan [4].

Lees hier meer over hoe Philips samenwerkt met ziekenhuizen over de hele wereld om duurzame gezondheidszorg te stimuleren.

 

[1] https://noharm-global.org/sites/default/files/documents-files/5961/HealthCaresClimateFootprint_092319.pdf
[2] https://www.rivm.nl/publicaties/effect-van-nederlandse-zorg-op-milieu-methode-voor-milieuvoetafdruk-en-voorbeelden-voor
[3] In vergelijking met een gelijkwaardig CT-model van een van de marktleiders.
[4] Van toepassing op Ambition S. Philips SmartSpeed energieverbruik versus scannen op basis van Philips SENSE. Gebaseerd op COCIR en intern gesimuleerde omgeving. Resultaten kunnen variëren op basis van locatieomstandigheden.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 71.500 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2022 een omzet van 17,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Thema's

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue
Joost Maltha

Joost Maltha

Philips Global Press Office

Tel: +31 6 10 55 8116

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Meer informatie voor zorgverleners

Heeft u interesse in deze oplossing, neem dan contact op via ons contactformulier.

Beeldmateriaal

Tampere Heart Hospital in Finland

Delen op sociale media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.