Nieuwscentrum

okt 05, 2018

Een op drie overlijdens wereldwijd gelinkt aan hart- en vaatziekten

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

Neem je gezondheid in eigen handen

Hart – en vaatziekten, ook wel cardiovasculaire aandoeningen genoemd zijn wereldwijd de grootste oorzaak van vroegtijdige overlijdens. In 2017 eisten ze samen zo’n 17,5 miljoen slachtoffers, of een op drie van alle sterfgevallen. De verwachtingen zijn dat dit in 2030 zelfs zou stijgen tot 23,6 miljoen. Hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door een gebrek aan een gezonde levensstijl: Te weinig beweging, voorverpakte maaltijden, overgewicht, vervuilde lucht, en te weinig slaap. Allemaal factoren die je zelf kan aanpakken.

Goede voornemens

Heel wat Belgen willen gezonder gaan leven. Dat is positief, want door gezonde voeding, regelmatig te sporten en een goede nachtrust, verlaag je het risico op een hart- en vaatziekte. Schakel bijvoorbeeld over van klassiek frituren naar frituren met hetelucht. Verbeter je mondhygiëne door middel van elektrisch poetsen. Zorg voor schone lucht binnenshuis. Of kruip eens een halfuurtje vroeger in bed. Je hart zal je zeer dankbaar zijn. Vorig jaar kon 80% van alle vroegtijdige overlijdens gelinkt aan hart- en vaatziekten worden vermeden met een gezondere levensstijl. Laat we samen dat percentage duchtig terugschroeven, door ons te houden aan onze gezondheidsbelofte.
Philips_Sonicare_DiamondClean_Smart

Sneeuwbaleffect 

Gezond eten en drinken zijn de bouwstenen van een gezond leven. Wie thuis kookt doet dat meestal gezonder en met minder calorieën. We zien een causaal verband tussen een aantal risicofactoren. Een voedingspatroon bestaande uit huisbereide maaltijden met volle granen, mager vlees, vis en veel groenten en fruit verlaagt het risico op hartziekten en beroertes met 80%. Komt daarbij dat je door het mijden van voorverpakte, gesuikerde en gefrituurde voeding vol verzadigde vetzuren ook langer en dieper slaapt. Wanneer je meer uitgerust bent, vind je dan weer de energie terug om je in het zweet te werken. Dit laatste blijft vaak wel zoek. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beweegt vier op de vijf volwassen niet voldoende. Vijf miljoen mensen sterven jaarlijks vanwege dat gebrek aan fysieke activiteiten. Natuurlijk liggen ook een aantal maatschappelijke ontwikkelingen deels aan de oorzaak hiervan. Zo verhogen kantoorjobs het risico op symptomen gelinkt aan cardiovasculaire ziektes met 147%. Daarnaast speelt ook de verstedelijking -  waardoor mensen minder afstanden te voet afleggen – een rol. Bepaalde gedrags- en maatschappelijke veranderingen brengen mogelijks op termijn een sneeuwbaleffect teweeg. 
CityRunning_1242

Eigen gezondheid in handen nemen

Hoe gezond je leeft bepaal je natuurlijk zelf, maar regelmatig bewegen is wel noodzakelijk. Een gebrek aan beweging kan leiden tot overgewicht - – een Body Mass Index (BMI) tussen de 25 en 30 – en obesitas, een BMI van 30 of meer. Momenteel heeft 39% van de wereldbevolking overgewicht en is 13% zelfs obees. Terwijl dik zijn je cholesterol, bloeddruk en het risico op diabetes type 2 verhoogt. Allemaal factoren die cardiovasculaire aandoeningen in de hand werken. 

Technologie die je helpt bij een gezondere levensstijl

Bij Philips zijn we ervan overtuigd dat er altijd een manier is om het leven beter te maken. Daarom ontwikkelen we technologie die de gezondheid verbeteren. Gezond eten betekent niet dat we niet kunnen genieten van al dat heerlijke eten waar we zo dol op zijn. Philips ontwikkelde daarom de Airfryer XXL: groter en krachtiger en door vernieuwde technologie verwijdert de Airfryer XXL overtollig vet actief uit eten en vangt dit op, zodat je dit gemakkelijk weg kan gooien. Hierdoor kun je eten bereiden dat tot wel 90%2 minder vet is, wat bijdraagt aan een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl.
Airfryer_XX
De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om minstens 400 gram groenten en fruit per dag te eten om chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht te voorkomen. Naar schatting komen 86% van alle Europeanen niet aan de aanbevolen vijf porties groenten en fruit per dag. Een blender helpt op een simpele en heerlijke manier bij het maken van gezonde smoothies. Door een mix van groeten en fruit te maken zorg je ervoor dat je op een makkelijke manier je dagelijkse portie groeten en fruit inneemt. 
Philips-Air-Purifier
De resoluties die je hart ten goede komen, zijn talrijk. Maak minstens één belofte en kom deze ook na. Je hart zal je dankbaar zijn.

Delen op sociale media

Onderwerpen

Auteur

Frank Dendas

Frank Dendas

Frank Dendas is Country Manager Belgium-Luxemburg & Channel Director Electronic Specialists Philips Benelux.
Follow me on

Gerelateerd nieuws