mrt 19, 2021

Philips-survey toont negatieve impact van COVID-19 op slaapkwaliteit en CPAP-gebruik

  • 70% van de ondervraagden ervaart sinds het begin van de pandemie een of meer nieuwe slaapproblemen
  • 72% van de ondervraagde slaapapneupatiënten die stopten met hun CPAP-therapie, noemde hiervoor COVID-19-gerelateerde redenen
  • 58% meldde eHealth te willen gebruiken voor slaapgerelateerde problemen, in lijn met het streven van Philips om mensen thuis zorgondersteuning via eHealth te bieden

Philips maakte de bevindingen van zijn zesde jaarlijkse slaapsurvey bekend in het rapport Seeking Solutions: How COVID-19 Changed Sleep Around the World (Op zoek naar oplossingen: hoe COVID-19 wereldwijd onze slaap heeft veranderd). Bijna een jaar na het begin van de COVID-19-pandemie ondervroeg Philips 13.000 volwassenen in 13 landen over hun houding, opvattingen en gedrag op slaapgebied. Uit de survey van dit jaar blijkt dat 70% van de respondenten sinds het begin van COVID-19 een of meer nieuwe slaapproblemen ervaart. 60% meldde dat de pandemie een directe invloed heeft op hun vermogen om goed te slapen. Uit de survey blijkt ook dat met name slaapapneupatiënten onevenredig zwaar zijn getroffen. Het goede nieuws is dat er grote belangstelling is om met hulpmiddelen en strategieën, zoals eHealth, online informatiebronnen en veranderingen in levensstijl, deze uitdagingen aan te pakken.

Meer mensen wenden zich voor slaapproblemen tot online bronnen en eHealth

Terwijl sommige mensen voor hun slaapproblemen misschien vertrouwden op levensstijlstrategieën, zoals rustgevende muziek, meditatie of lezen, gingen velen online op zoek naar behandelingen om hun slaap te verbeteren (34%). Door de grotere afhankelijkheid van eHealth tijdens de pandemie gaf meer dan de helft (58%) van de respondenten aan bereid te zijn om in de toekomst hulp te zoeken bij een slaapspecialist via eHealthservices, hoewel velen die stap nog moeten zetten. De meerderheid (70%) gelooft momenteel dat het moeilijk is [1] om een slaapspecialist te vinden via een online of telefonisch programma.

De resultaten van de survey van dit jaar bevestigen wat we al een tijdje weten: met de juiste oplossingen hoeft zorg niet langer bepaald te worden door locatie, maar door de behoeften van het individu en zijn of haar toestand.

David Van Waesberge

Head of Sleep and Respiratory Care bij Philips Benelux

"De resultaten van de survey van dit jaar bevestigen wat we al een tijdje weten: met de juiste oplossingen hoeft zorg niet langer bepaald te worden door locatie, maar door de behoeften van het individu en zijn of haar toestand", zegt David Van Waesberge, Head of Sleep and Respiratory Care bij Philips Benelux. "De hulpmiddelen die nodig zijn voor efficiënte en betrouwbare eHealth bestaan al en de consument is duidelijk geïnteresseerd, vooral in het licht van COVID-19. Bij correct gebruik heeft eHealth het potentieel om de efficiëntie en kwaliteit van de zorg bij slaapproblemen en de gezondheidsresultaten te verbeteren, patiënten in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen en iedereen gelijke gezondheidszorg te bieden. Door de zorg uit te breiden via technologie stellen we behandelaren in staat om patiënten met vertrouwen in meerdere settings en zorgtransities te begeleiden, waardoor betere gezondheidsresultaten worden behaald."

Deze 'Care-from-anywhere'-benadering heeft Philips in 2020 in de slaapsector verder uitgebreid door de introductie van een, onderdeel van de end-to-end-oplossing van Philips voor thuis, waaronder ook de Alice NightOne-slaaptest voor thuis, en therapietrouwbevorderende virtuele services vallen, misschien niet eens het huis uit om de diagnose en behandeling te krijgen die ze nodig hebben. Wat de behandelaars betreft: zij kunnen hun patiënten met slaap- en ademhalingsproblemen op afstand helpen met behulp van Philips Care Orchestrator.

Slaapapneupatiënten worstelen tijdens COVID-19 met CPAP-therapie

Slaapapneu blijft wereldwijd de slaapkwaliteit beïnvloeden, waarbij het aantal mensen bij wie het probleem is vastgesteld sinds vorig jaar licht is toegenomen (2020: 9% versus 2021: 12%). De survey van dit jaar toonde een daling in het aantal slaapapneupatiënten dat Continuous Positive Airway Pressure-therapie (CPAP) gebruikt, de meest voorgeschreven behandeling voor apneu (2020: 36% versus 2021: 18%) en een toename in het percentage dat nooit de CPAP heeft gebruikt die ze kregen voorgeschreven (2020: 10% versus 2021: 16%).  72% van degenen die stopten met CPAP-therapie gaven aan dat dit COVID-19-gerelateerde redenen had, variërend van financiële uitdagingen (55%) tot beperkte toegang tot voorraden (44%). Het lijkt er dus op dat de COVID-19-pandemie een remmende factor is geweest bij het volgen van deze therapie. Wellicht het meest zorgwekkende was echter dat 57% van de mensen met slaapapneu helemaal nooit CPAP kreeg voorgeschreven.

Uit de bevindingen van deze meest recente wereldwijde slaapsurvey blijkt eens te meer de toewijding waarmee Philips klinisch bewezen oplossingen ontwikkelt om mensen met slaapapneu of andere slaapproblemen in staat te stellen controle te hebben over hun gezondheid. Philips bestudeert al meer dan 35 jaar vanuit elke hoek slaappatronen en beschikt inmiddels over miljarden nachten aan slaapgegevens om beter te begrijpen hoe slaap de gezondheid beïnvloedt. Tegenwoordig pakt de groeiende portfolio van slaapoplossingen van Philips gezamenlijk meer dan 80% van de bekende slaapproblemen aan [2]. Deze oplossingen en services worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en technische gegevens om gepersonaliseerde zorg te verlenen en vertrouwen op te wekken bij degenen die deze gebruiken.  De impact van COVID-19 op de gezondheidszorg is wellicht blijvend en dit geldt ook voor slaapzorg. Sinds begin 2020 heeft Philips bijvoorbeeld een toename van 35% gezien in het gemiddelde aantal unieke apparaten dat verbinding maakt met zijn cloudgebaseerde software voor het beheer op afstand van mensen met slaap- en ademhalingsproblemen [3]. Dit onderstreept de behoefte aan dergelijke oplossingen.

Ga voor meer informatie over de wereldwijde slaapsurvey en het streven van Philips om de toegang tot slaaptechnologie wereldwijd te verbeteren naar Philips.com/WorldSleepDay. Ga voor meer informatie over Philips-slaapoplossingen naar https://www.philips.be/c-e/hs/slaapapneu.html. Wilt u deelnemen aan het gesprek over slaapgezondheid en het groeiende aanbod van Philips-slaapoplossingen, al dan niet door artsen voorgeschreven? Volg ons op @Philips, @PhilipsSleepWellness or @PhilipsResp.


[1] Geeft netto "enigszins" of "volledige" instemming met de stelling aan
[2] Snurken, korte slaap, slapeloosheid en obstructieve slaapapneu
[3] Gebaseerd op snapshot-gegevens uit de Philips Encore Anywhere-database. Percentage verandering tussen gemiddelde dagelijkse unieke apparaten die verbinding maken met Encore Anywhere door Amerikaanse bedrijven = 1.490.341 per 31-12-2019 en gemiddelde dagelijkse unieke apparaten die verbinding maken met Encore Anywhere door Amerikaanse bedrijven = 2.005.352 per 1-10-2020

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 82.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2020 een omzet van 19,5 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.be.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over de survey

KJT Group, Inc. heeft deze survey namens Philips online uitgevoerd van 17 november - 7 december 2020 onder 13.000 volwassenen van 18 jaar en ouder in 13 landen (Australië: n=1.000; Brazilië: n=1.000; China: n=1.000; Frankrijk: n=1.000; Duitsland: n=1.001; India: n=1.000; Italië: n=1.000; Japan: n=1.000; Nederland: n=1.000; Singapore: n=1.000; Zuid Korea: n=999; Verenigd Koninkrijk: n=1.000; en de VS: n=1.000). De survey (in de primaire taal/talen van elk land) was webgebaseerd en werd door patiënten zelf ingevuld. Dit waren niet-aselecte steekproeven en daarom kan een foutmarge niet nauwkeurig worden geschat. Voor een volledige surveymethodologie, inclusief wegingsvariabelen, kunt u contact opnemen met Meredith Amoroso op meredith.amoroso@philips.com.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Thema's

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer

PR & Communications Manager Health Systems Benelux

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

Beeldmateriaal

Delen op sociale media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.