Nieuwscentrum

mrt 12, 2020

Wereldwijd helft ontevreden over slaap, maar minder mensen geneigd er iets aan te doen

Jaarlijks slaaponderzoek door Philips toont aan dat:

  • Slechts 10% bewust bezig is met slaap
  • 36% soms niet bij partner slaapt om eigen slaap te verbeteren
  • 74% de smartphone in bed gebruikt
Naar aanleiding van Wereldslaapdag op 13 maart 2020, maakte Philips de resultaten van de vijfde editie van zijn jaarlijkse slaapenquête bekend in het rapport: Wake Up Call: Global Sleep Satisfaction Trends. Philips ondervroeg meer dan 13.000 volwassenen uit 13 landen van over de hele wereld om inzicht te krijgen in de gewoontes, de beleving, en de houding van mensen tegenover slaap. Uit de resultaten blijkt dat de tevredenheid over slaap wereldwijd laag blijft. De belangrijkste hinderpalen die hoog op het lijstje staan zijn vooral zorgen en stress, relatieproblemen en ook het gebruik van mobiele telefoons.

Zorgen en stress hebben invloed op een goede nachtrust

Slechts 49% van de mensen is tevreden met hun slaap [1] en 33% geeft aan dat zorgen en stress de belangrijkste spelbrekers zijn voor een goede nachtrust. Toch zijn er dit jaar, in vergelijking met 2019, minder mensen bereid om actie te ondernemen om hun slaap te verbeteren. Voor bijna alle genoemde hulpmiddelen om je slaap te verbeteren, is de score minder goed of blijft het identiek aan die van 2019. Lezen voor het slapengaan was in 2019 bijvoorbeeld een van de populairste manieren om de slaap te verbeteren (39%), terwijl in 2020 nog slechts 28% van de respondenten dit als een efficiënt hulpmiddel zien. 
Met de start van dit nieuwe decennium richt Philips zich verder op het mogelijk maken van een toekomst waarin technologie mensen kan helpen het meeste uit hun leven te halen. En wat betreft slaap zoeken we naar oplossingen voor het ganse ecosysteem.

David Van Waesberge

Sleep & Respiratory Care Leader Benelux bij Philips

“Dat minder mensen actie ondernemen om hun slaap te verbeteren, is alarmerend, vooral omdat mensen over de hele wereld net veel belang hechten aan slaap. Slaaptekort heeft een serieuze impact op de mentale en fysieke toestand van mensen en we moeten hen dan ook informeren over bestaande hulpmiddelen om beter te slapen en hen er vooral van overtuigen dat hun inspanningen vruchten zullen afwerpen," zo vertelt David Van Waesberge, Head of Sleep & Respiratory Care Philips Benelux. "Met de start van dit nieuwe decennium richt Philips zich verder op het mogelijk maken van een toekomst waarin technologie mensen kan helpen het meeste uit hun leven te halen. En wat betreft slaap zoeken we naar oplossingen voor het ganse ecosysteem."

 

Philips Somneo Sleep & Wake-up Light is de eerste bedlamp in zijn soort dat de voordelen van een wake-up light combineert met een inslaapfunctie die mensen begeleidt om lichaam en geest voor het slapengaan tot rust te laten komen. En met de nieuwe Somneo Connected wordt een optimale slaapervaring mogelijk. De ingebouwde AmbiTrack sensor volgt de slaapkameromgeving op – temperatuur, luchtvochtigheid, omgevingsgeluid, lichtinval. Dankzij de connectiviteit kan het toestel verbonden worden met de Philips SleepMapper app. Op basis van de gegevens gemeten in de eigen slaapkamer worden er tips op maat aangeboden. Hierdoor kan men zijn slaapgewoontes verbeteren.

Slaapproblemen die tussen bedpartners in komen

Het belangrijkste gevaar voor een kwaliteitsvolle slaap is vooral sociale en technologische afleiding. Bij relaties geeft 36% van de mensen met een partner [1] aan dat ze soms afzonderlijk van hun partner slapen om beter te slapen, en 30% [1] is het erover eens dat de slaapproblemen van hun partner invloed hebben op hun relatie. Tegen de aanbevelingen van experts in, geeft bijna 4 op 10 aan dat ze een telefoon gebruiken vlak voor het inslapen (39%) of direct na het wakker worden (ook 39%).

 

Hoewel bepaalde externe factoren (zoals luchtkwaliteit en temperatuur in de slaapkamer) aangepast kunnen worden om de slaap te verbeteren, zijn sommige omstandigheden niet regelbaar. Dit jaar gaven minder respondenten aan last te hebben van slapeloosheid, snurken, onregelmatige werkuren en chronische pijn, maar slaapapneu blijft nagenoeg gelijk (2019: 10% versus 2020: 9%). Maar liefst 51% van de respondenten met slaapapneu bevestigt dat dit een invloed heeft op hun relatie(s). Ook geeft 48% van hen aan geen invloed te kunnen uitoefenen op hun slaap, terwijl er toch verschillende oplossingen bestaan, zoals een slaapapneumasker.

 

Philips streeft ernaar om 80% van de meest voorkomende slaapproblemen te kunnen oplossen [2] met zijn steeds groeiend portfolio van producten en technologische oplossingen voor een gezonde slaap. Daarbij bouwt Philips voort op 35 jaar aan diepgaande klinische expertise in slaaptechnologie.

 

Bezoek Philips.com/WorldSleepDay voor meer informatie over de ‘Global Sleep Survey’. Je vindt er alle onderzoeksresultaten van dit jaar en voorgaande jaren, en meer over het engagement van Philips om de toegang tot slaaptechnologie wereldwijd te verbeteren.

 

Volg Philips op Twitter via @Philips, @PhilipsSleepWellness of @PhilipsResp om deel te nemen aan de discussie over gezonde slaap en het groeiend pakket aan slaapoplossingen van Philips te ontdekken.

 

[1] Geeft aan ‘enigszins’ of ‘volledig’ akkoord te gaan met de verklaring 

[2] Snurken, korte slaap, slapeloosheid en obstructieve slaapapneu

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 80.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2019 een omzet van 19,5 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.be.

Meer informatieMinder informatie

Over het onderzoek

Dit onderzoek werd online uitgevoerd door KJT Group, Inc. in opdracht van Philips van 12 november tot 5 december 2019, bij 13.004 volwassenen van 18 jaar en ouder, in 13 landen (Australië: n = 1.000; Brazilië: n = 1.000; China: n = 1.001; Frankrijk: n = 1.000; Duitsland: n = 1.000; India: n = 1.000; Italië: n = 1.000; Japan: n = 1.001; Nederland: n = 1.001; Singapore: n = 1.000; Zuid-Korea: n = 1.000; Verenigd Koninkrijk: n = 1.000; en de VS: n = 1.001). De enquête werd via web aangeboden in de moedertaal/talen van elk land. Er waren geen steekproeven en dus kan de foutmarge niet nauwkeurig worden ingeschat. Voor de volledige methodologie van het onderzoek, inclusief wegingsvariabelen, kan u contact nemen met Meredith Amoroso.

Meer informatieMinder informatie

Thema's

Contact

Sabrina Heymans

Sabrina Heymans

PR Manager Personal Health Belux

Tel.: +32 468 14 76 12

Beeldmateriaal

Delen op sociale media

Gerelateerd nieuws