Nieuwscentrum

sep 24, 2018

Waarom een slimme tandenborstel even belangrijk is als een hoogtechnologisch operatiekwartier

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten
De Belg leefde in 2017 gemiddeld 4 maanden langer dan in 2016. Dat we langer leven is een wereldwijde trend, maar die vergrijzing gaat ook gepaard met de gekende uitdagingen. Zo zien we een stijging in het aantal chronische ziekten zoals diabetes en hartziekten. Het Belgische gezondheidsbudget bedraagt vandaag 4,1 miljard euro. Het stelselmatig opdrijven van dat budget werkt op de korte termijn, maar zal op de lange termijn onvoldoende blijken om de gezondheidsbehoeften van een ouder wordende bevolking op te vangen. Wij zijn het met z’n allen aan onszelf verplicht om te kiezen voor efficiëntere zorg waardoor op termijn de kosten dalen en mensen langer gezond leven.

Preventie is cruciaal

Technologie is een uitstekende facilitator om de gezondheidszorg te transformeren, efficiënter én patiëntgerichter te maken. Een cruciale, maar onderbelichte component in deze discussie is het belang van preventie en een gezonde levensstijl. Wanneer beleidsmakers het hebben over onze gezondheidszorg, dan gaat het vaak over medicijnen, ziekenhuizen en terugbetaling. Een duidelijke focus op preventie is minstens even belangrijk. Een voorbeeld: uit onderzoek van de FDI World Dental Federation blijkt dat wereldwijd bijna 4 miljard mensen te maken hebben met mondziekten. Een slechte mondhygiëne verhoogt het risico op diabetes, kanker, hart- en vaatziekten met 70%1.
Technologie kan helpen om het gebit beter te verzorgen waardoor de kans en de kost van de mogelijke negatieve gevolgen van een slechte mondhygiëne verminderen. Zo zijn tandartsen, mondhygiënisten en wetenschappers het er wereldwijd over eens dat elektrisch tandenpoetsen vele malen beter is voor het gebit dan handmatig poetsen. Sinds kort kunnen consumenten zelfs via een app bekijken hoe ze beter of meer moeten poetsen, welke tanden meer aandacht verdienen, of welke de juiste hoek is om hun tanden te poetsen. Binnenkort wordt het mogelijk om heel eenvoudig foto’s van mondproblemen naar je tandarts te sturen en binnen de 24 uur digitaal advies te krijgen. Een elektrische tandenborstel is een simpel voorbeeld van hoe een focus op preventie op de lange termijn een positieve impact heeft op de kost van de gezondheidszorg. 
Elektrisch tandenpoetsen met DiamondClean Smart

Blenders, slimme tandenborstels en lichtwekkers zijn even belangrijk als geavanceerde operatietechnologie

Bij Philips nemen we het voortouw in de ontwikkeling van innovaties die zorgen voor een gezonder leven, tegen een lagere kost, en die voor iedereen beschikbaar zijn. Daarom zijn blenders, slimme tandenborstels en lichtwekkers even belangrijk als geavanceerde operatietechnologie, mammografietoestellen en MRI-scanners.   Denk aan technologie die patiënten in staat stelt thuis hun gezondheid op te volgen, mogelijke problemen te identificeren en automatisch door te sturen naar hun arts. Dat zorgt er ook voor dat de workflow van de artsen optimaler verloopt. Technologie laat hen toe nauwkeuriger en sneller te werken.
Gezond eten
Tel daarbij dat we vandaag ook inzichten halen uit de data die dergelijke gezondheidselektronica verzamelen. Een elektrische tandenborstel die meet hoe goed een consument poetst, biedt op grote schaal een inkijk in de mondhygiëne van de Belg, zijn ziektepatronen en fysieke ongemakken.

De Belg slaapt te weinig

82 procent van de Belgen slaapt minder dan de aanbevolen 7,5 uur per nacht2. 55 procent wordt minstens één keer per nacht wakker. De gevolgen van (chronisch) slaaptekort zijn niet min. Uit klinisch onderzoek bleek eerder al dat het gerelateerd is aan psychologische stoornissen zoals depressie, angst en psychose. Wie als volwassene zijn dagen probeert rond te komen met zes uurtjes slaap per nacht, heeft volgens de WHO zonder medische tussenkomst een grotere kans om te overlijden als jonge zeventiger. Technologie zoals lichtwekkers kan voor een verbeterde nachtrust te zorgen en mogelijke negatieve gevolgen dus verminderen, waardoor de kost op de gezondheidszorg weer daalt. 

 

Het belang van slaap

Het algemeen bewustzijn rond preventie groeit, maar de cijfers over de gebrekkige slaap van de Belg wijzen op het belang van een constante sensibilisering en informatieverstrekking. Het is de rol van de overheid, gezondheidsprofessionals en -bedrijven om dat te doen. Zo zullen we de gezondheidszorg transformeren naar een systeem dat betaalbaar blijft, patiëntgericht én efficiënt is. 

 

1 https://www.philips.nl/a-w/innovationandyou/article/short-video-story/gezonde-tanden.html?origin=1_nl_nl_bcq3_nrc___art3_gezondetanden_6122016_!

2 Gebaseerd op resultaten uit een onderzoek door Philips in september 2017 in België, om meer inzicht te krijgen in het slaapgedrag en eventuele slaapproblemen die mensen ervaren. 500 Belgen werden ondervraagd.

Delen op sociale media

Onderwerpen

Auteur

Frank Dendas

Frank Dendas

Frank Dendas is Country Manager Belgium-Luxemburg & Channel Director Electronic Specialists Philips Benelux.
Follow me on

Gerelateerd nieuws