Nieuwscentrum

okt 23, 2019

De kracht van gezonde voeding

Gemiddelde leestijd: 5-7 minuten

Begin oktober organiseerde Philips België een vrijwilligersdag. Met deze dag krijgen de medewerkers de kans om zich in te zetten voor een goed doel. Samen hebben ze zich ingezet voor SuperKrachtig Lekker. Superkrachtig Lekker wil kinderkankerpatiënten en kinderen met een levensbedreigende ziekte, gezonde en lekkere voeding bieden tijdens hun verblijf in het ziekenhuis en ook thuis.

 

Deze vrijwilligersdag stond volledig in het teken van gezonde, verse voeding. We beleefden dit samen met Sandra Bekkari, mede-oprichtster van SuperKrachtig Lekker. Ze ontwikkelde de recepten en bereidingswijze voor de kiemarme smoothies voor de zieke kinderen. Tijdens de vrijwilligersdag kwam ze langs om alle deelnemers een riem onder het hart te steken en kregen we de kans om met haar over het initiatief te praten.

 

“Op een dag kreeg ik telefoon van Kim Milants, meevechtende mama en oprichtster van SuperKrachtig Lekker, en kreeg ik de vraag of ik mee mijn schouders onder dit initiatief wou zetten.” vertelt Sandra. “SuperKrachtig Lekker zet zich in om alles rond voeding maar ook de eetbeleving te verbeteren. Voor mij is voeding mijn grote passie en als je weet dat het over zieke kindjes gaat, ik heb meteen volmondig ja gezegd.”

Een kiemarm dieet

Koken voor kankerpatiëntjes is zeker een uitdaging, ook voor een voedingsexperte zoals Sandra. Het is namelijk noodzakelijk dat de voeding kiemarm is. “Bij mijn opleiding leerden we de basis van wat kiemarm is, maar persoonlijk moest ik daar nooit rekening mee houden. Dit was even een klik maken om de recepten op een andere manier te ontwikkelen. Rauw eten is bijvoorbeeld niet toegestaan, en fruit moet bevroren zijn of moet je kunnen schillen. Alles om zeker te zijn dat er geen kiemen meer op zitten. Het lijkt complex maar uiteindelijk is dat niet zo. Zodra je weet wat toegestaan is, kan je nog steeds lekkere gevarieerde maaltijden bereiden.”

 

“Je moet vooral kijken naar de voedingswaarden van de maaltijden. We hebben allemaal beschermstoffen nodig maar bij wie de immuniteit door de behandeling tegen kanker sterk is aangetast heeft er extra nood aan. Het maken van smoothies is hier ideaal voor. Fruit in zijn pure vorm blijft het allerbeste en je kan hier bovendien extra eiwitten aan toevoegen in de vorm van yoghurt of amandelmelk.”  Waarom is dit dan? “Smoothies kan je best niet aanleggen met fruitsap omdat het dan heel suikerrijk wordt” zegt Sandra. “We willen lekkere smoothies maken maar we gaan eerder kijken naar voldoende inname van eiwitten. Smoothies zijn daarbij een hele makkelijke manier om tussendoor extra voedingsstoffen op te nemen.” 

Sandra Bakkari

We hebben veel “stoefdromen”

Het eerste doel van SuperKrachtig Lekker was om een keuken te plaatsen op de Kinderkankerafdeling van het UZ Gent. Nu dit doel behaald is, wat staat er nog op het programma voor SuperKrachtig Lekker? “We hebben veel “stoefdromen” zoals Kim het noemt” zegt Sandra. “We zijn gestart in het UZ Gent maar we willen dit doortrekken naar andere ziekenhuizen. Ze moeten het doen met de middelen die ze hebben en de budgetten liggen heel laag. Dit zorgt voor een algemeen probleem binnen ziekenhuizen wat voeding betreft. Van de overheid uit zou daarin meer geïnvesteerd moeten worden.” 

 

Om deze droom te kunnen waarmaken moeten er wel nog stappen ondernomen worden. “We willen aan de hand van wetenschappelijk onderzoek aantonen wat de voordelen zijn van gezonde voeding voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. We hebben het al bij Jasmijn, dochter van Kim, gezien en zo is het idee achter SuperKrachtig Lekker ontstaan. Ik ben ervan overtuigd dat het kan, maar dat is niet altijd genoeg. We moeten het wetenschappelijk kunnen aantonen. Dit lijkt een enorme “stoefdroom” maar we geloven erin.”

 

De meeste mensen weten niet wat een kiemarm dieet inhoudt, en hoe ze kiemarme gerechten moeten klaarmaken. Om hier verandering in te brengen kwam Sandra met een idee. “In november 2019 komt er een boek aan met recepten die we herwerkt hebben met Sanacoaches en onco-diëtisten die tips geven rond kiemarme voeding. Het is echt belangrijk en kan heel simpel. We willen dat mensen voldoende geïnformeerd zijn, zodat ze nog steeds kunnen koken voor hun familie, want daar is nood aan.”

Philips Belgium Volunteer Day

Alle beetjes helpen

Net als elk ander initiatief is er een nood aan steun van mensen maar ook bedrijven. In mei 2019 werd Philips stichtend partner van SuperKrachtig Lekker. “We willen in zee gaan met partners die mee het gezondheidsverhaal kunnen ondersteunen. De authenticiteit was en blijft voor ons heel belangrijk en Philips past gewoon volledig binnen dit plaatje”. Met het partnerschap helpt Philips de eerste stap te zetten naar voedzame en lekkere maaltijden voor zieke kinderen. 

 

“We zijn heel blij met de financiële hulp die we krijgen, maar dat mensen hun tijd geven aan het initiatief is ook belangrijk, en vaak zelfs een mooier gebaar. Alle beetjes helpen en het feit dat mensen vrijwillig hun tijd willen vrijmaken om SuperKrachtig Lekker te steunen geeft ons een heel warm gevoel.”

 

Waarom Philips? “Wij geloven dat er altijd een manier is om het leven beter te maken. Door te begrijpen wat er echt toe doet voor mensen, creëren we innovaties die een wezenlijk verschil maken zowel in de manier waarop we onze levens leiden.”  Zegt Frank Dendas, Country Leader Belgium bij Philips.

Delen op sociale media

Onderwerpen

Contact

Sabrina Heymans

Sabrina Heymans

PR Manager Personal Health Belux

Tel.: +32 468 14 76 12

Sandra Bakkari

Gerelateerd nieuws