Nieuwscentrum
BMGF Ultrasound

nov 08, 2023

Philips vergroot de toegang tot gezondheidszorg voor zwangere vrouwen wereldwijd door echografie op basis van AI te ontwikkelen

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

Philips ontvangt een investering van 60 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation voor de doorontwikkeling van echografie op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Door deze tweede financieringsronde kan Philips de wereldwijde adoptie van AI-algoritmen op de Philips Lumify Handheld Ultrasound versnellen. Eerstelijnszorgverleners kunnen met deze innovatie na een korte training het echosysteem gebruiken om vroegtijdig afwijkingen tijdens de zwangerschap te detecteren. Dit draagt bij aan het vergroten van de beschikbaarheid en toegang tot gezondheidszorg voor aanstaande moeders wereldwijd.

Elke dag sterven bijna 800 vrouwen over de hele wereld aan vermijdbare oorzaken gerelateerd aan zwangerschap en bevalling [1], waarbij bijna 95 procent van alle moedersterfgevallen zich in lage- en lage-middeninkomenslanden in 2020 bevond. Zorg verleend door bekwame gezondheidswerkers voor, tijdens en na de bevalling kan levens redden van vrouwen en pasgeborenen wereldwijd [1]. Door AI te gebruiken om belangrijke metingen te vereenvoudigen om afwijkingen tijdens de zwangerschap vast te stellen, kan de trainingstijd voor het gebruik van het ultrasoundsysteem worden teruggebracht van weken tot slechts enkele uren, waardoor het aantal eerstelijnsgezondheidswerkers dat de technologie kan leren gebruiken en integreren in de routinezorg enorm toeneemt.

Toegang tot zorg

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert ten minste één echoscopie vóór 24 weken zwangerschap voor zwangere vrouwen om de zwangerschapsduur te evalueren en de detectie van foetale afwijkingen met een grotere betrouwbaarheid te verbeteren [2]. Met deze nieuwste ontwikkeling zal Philips Lumify Handheld Ultrasound het eerste POCUS-apparaat (Point-of-Care ultrasound) zijn dat commercieel wordt geïntroduceerd om niet-deskundige gebruikers te helpen door het automatiseren van beeldvorming of beeldinterpretatie voor een uitgebreide set van verloskundige metingen, waardoor de kwaliteit van de toegang tot vroege foetale echoscopie toeneemt.

Gezondheid verbeteren

“Echografie is het eerste hulpmiddel bij uitstek om zwangere vrouwen te scannen, maar het vereist ook training om te begrijpen hoe je goed en correct moet scannen om de juiste interpretaties te kunnen maken”, zegt Jeff Cohen, General Manager of Ultrasound bij Philips. "Door eerstelijns gezondheidswerkers zoals vroedvrouwen te ondersteunen om mogelijke problemen in de zwangerschap in een vroeg stadium te identificeren, willen we het aantal vrouwen dat overlijdt als gevolg van een zwangerschap aanzienlijk verminderen. In deze volgende fase zullen we, in samenwerking met de Gates Foundation, deze innovatie als commercieel aanbod op de markt brengen om de kwaliteit van de toegang tot zorg te helpen verhogen en de gezondheid van moeders te verbeteren in achtergestelde en plattelandsgemeenschappen in ontwikkelde en ontwikkelingslanden over de hele wereld.”

Middelen, expertise en visie

“Een van onze belangrijkste aandachtsgebieden is het opbouwen van partnerschappen die middelen, expertise en visie samenbrengen. We werken samen met organisaties over de hele wereld om problemen te identificeren, antwoorden te vinden en verandering teweeg te brengen”, zegt dr. Rasa Izadnegahdar, directeur Maternal, Newborn and Child Health Discovery & Tools bij de Bill & Melinda Gates Foundation. “Een belangrijk doel van ons werk bij de Bill & Melinda Gates Foundation is om gezondheidstechnologie naar minderbedeelde gebieden in de wereld te brengen om te helpen voorkomen dat vrouwen sterven tijdens de bevalling - een probleem dat ook van cruciaal belang is in landen met een hoog inkomen zoals de VS en het VK.”

Verminderen van training

De Philips Lumify met AI liet, na de eerste financiering door de Gates Foundation in 2021, tijdens een proefperiode in Kenia positieve resultaten zien. Dankzij digitalisering, informatica en AI is er geen interpretatie van de beelden vereist door een operator. De wekenlange training voor verloskundigen is daarmee teruggebracht tot uren, zonder negatieve invloed op het vertrouwen in triage. Aanstaande moeders vinden het ook geruststellend om te weten hoe het met hun baby gaat. Afhankelijk van de resultaten kunnen patiënten worden doorverwezen naar een bevoegde echografist om de beelden te bekijken en verder onderzoek te doen indien nodig.

Video thumbnail

Vertrouwen neemt toe

“Met deze baanbrekende technologie introduceren we een nieuwe manier van echografisch onderzoek, waarbij verloskundigen en niet-deskundige gebruikers worden geleid door het algoritme om hen toegang te geven tot de meest essentiële informatie bij de triage van zwangere vrouwen in achterstandsgebieden en plattelandsomgevingen”, zegt Matthijs Groot Wassink, General Manager voor Point of Care en Obstetric Ultrasound bij Philips. “Het prototype identificeert zes cruciale parameters voor risicobeoordelingen om de gezondheid van zowel moeder als kind te verbeteren, zoals de zwangerschapsduur en de locatie van de placenta. Met de geautomatiseerde AI-mogelijkheden in Philips Lumify kunnen eerstelijnswerkers afwijkingen eerder identificeren, waardoor het vertrouwen en comfort van de moeder toeneemt bij alle beslissingen of zorgpaden die ze al dan niet besluit te volgen.”

Wereldwijd marktleider in echografie

De systemen van Philips Ultrasound voeren wereldwijd naar schatting elk jaar 1,33 miljard diagnostische en interventionele procedures uit. Met dit nieuwste POCUS-prototype met AI blijft Philips zich inzetten om toonaangevende innovaties te leveren op het gebied van 3D-beeldvorming van het hart, AI-gebaseerde kwantificeringshulpmiddelen en ultra-mobiele draagbare ultrasound-oplossingen. Meer informatie over de nieuwste innovaties op het gebied van cardiologie, algemene beeldvorming en point-of-care OB/GYN-echografieoplossingen staat bij Philips Ultrasound.

 

[1] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/maternal-mortality
[2] WHO | WHO recommendations on antenatal care for a positive pregnancy experience: ultrasound examination

Delen op sociale media

Onderwerpen

Contact

René Loman

René Loman
Woordvoerder a.i. Philips Benelux
Tel.: +31 6 51 85 22 26

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.