Nieuwscentrum

jul 02, 2020

Voormalig verpleegkundige werkt samen met ziekenhuis aan triageprotocol voor COVID-19

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

De zorg kan alleen maar vooruitkomen als er continu gezamenlijk stappen worden gezet. Een onderzoeker die een nieuw medicijn ontwikkelt, staat meestal op de schouders van zijn voorgangers. Artsen kunnen steeds betere diagnoses stellen omdat ze leren van de casuïstiek van collega’s.

 

Tijdens een crisis gaat die gezamenlijke innovatie net wat sneller; de urgentie is hoger en dus weten partijen elkaar beter te vinden. Iemand die dat aan den lijve heeft ondervonden, is Anneleen Scherpereel. Als klinisch applicatiespecialist bij Philips helpt ze ziekenhuizen in België om over de juiste oplossingen na te denken waarmee ze hun afdeling of ziekenhuis mee kunnen inrichten. 

 

De vraag naar dit soort Connected Care-oplossingen nam in coronatijd alleen maar toe. Samen met een arts van een ziekenhuis in Oost-Vlaanderen is ze een nieuw triageprotocol voor COVID-19 aan het ontwikkelen. 

Cohortafdeling, intensive care of extramuraal?

“Met ons Guardian-systeem kunnen patiënten op de corona-afdeling continu worden gemonitord”, vertelt de oud-verpleegkundige. “De vraag die nu vaak in ziekenhuizen wordt gesteld is: waar kunnen we een nieuwe patiënt het beste opnemen? Dat is lang niet altijd op de cohortafdeling, of op de intensive care. Dat kan soms ook extramuraal, dus buiten het ziekenhuis zijn.”

De vraag die nu vaak in ziekenhuizen wordt gesteld is: waar kunnen we een nieuwe patiënt het beste opnemen?

Anneleen Scherpereel

Klinisch applicatiespecialist

Triageprotocollen voor COVID-19 bestaan nog niet of zijn in ontwikkeling. “De schalen die hiervoor reeds gebruikt werden, de referenties, die waren echt wel wat verouderd.” Anneleen ging op onderzoek uit. Er was namelijk al wel wat literatuur beschikbaar die kon helpen om COVID-triage vorm te geven.

Anneleen Scherpereel

“Een belangrijk onderdeel van COVID-triage is de mate waarin je moeite moet doen om te ademen, ook wel respiratie-effort genoemd. Ook kwam in de artikelen co-morbiditeit steeds terug naar boven. Dat heeft te maken met andere aandoeningen waarmee we rekening moet houden in deze medische omstandigheden.” 

 

“Bij COVID-19 wisten we bijvoorbeeld dat oudere patiënten en mensen met obesitas een grotere risicogroep vormen. Maar hoe meet je dat? Wanneer kies je voor opname op de IC en wanneer acht je het veilig om een patiënt thuis te laten uitzieken? Daar moet je een objectieve mening over kunnen vormen. Dat moet zwart-wit zijn, niet grijs.” 

Wanneer kies je voor opname op de IC en wanneer acht je het veilig om een patiënt thuis te laten uitzieken? Daar moet je een objectieve mening over kunnen vormen. Dat moet zwart-wit zijn, niet grijs.

Anneleen Scherpereel

Klinisch applicatiespecialist

Met deze missie zocht ze de samenwerking op met een ziekenhuis in Oost-Vlaanderen. “Een arts met wie ik al vaker heb samengewerkt, had wel interesse om samen een triageprotocol te ontwikkelen. We zijn heel simpel begonnen, met het toevoegen van parameters die eigenlijk al standaard zijn opgenomen in het National Early Warning Score die vroegtijdig een achteruitgang bij patiënten detecteert en gebruikt wordt in ons Guardian-systeem. Denk aan parameters als ademhalings-effort, geslacht, ongerustheid, CO2-gehalte in het arterieel bloed en co-morbiditeit.” 

Anneleen Scherpereel

De eerste resultaten waren veelbelovend

De eerste resultaten van deze relatief eenvoudige opzet waren zo veelbelovend, dat het protocol werd uitgebreid en aangepast. Binnenkort gaat de eerste afdeling binnen het ziekenhuis proefdraaien. 

 

De test maakt het niet alleen mogelijk om te screenen op COVID-19, maar helpt het ziekenhuis ook om een plotselinge achteruitgang snel te detecteren en behandelen. Daarnaast kan de test worden gebruikt om te bepalen waar een patiënt het beste kan worden behandeld; binnen het ziekenhuis of thuis: “Extramuraal kan ook een uitkomst zijn, omdat patiënten met een Biosensor en VitalHealth QuestManager ook thuis kunnen worden gemonitord.”

Dit raakt wel de essentie van ons vakgebied; als we hiermee patiënten nog wat beter kunnen helpen en ziekenhuizen hiermee betere keuzes maken, dan is dat heel mooi.

Anneleen Scherpereel

Klinisch applicatiespecialist

Het project was voor Anneleen extra waardevol omdat ze haar klinische ervaring heeft kunnen inzetten om de corona-zorg weer een stukje te verbeteren: “Dit raakt wel de essentie van ons vakgebied; als we hiermee patiënten nog wat beter kunnen helpen en ziekenhuizen hiermee betere keuzes maken, dan is dat heel mooi.” 

 

“Dit laat zien dat monitoring een belangrijke rol kan spelen in het hele gezondheidscontinuüm; van gezond leven en preventie, precisiediagnose en gepersonaliseerde behandeling, tot en met zorg in huis - waar de cyclus van gezond leven opnieuw begint.”

 

Overigens verwacht ze dat de crisis heeft gezorgd voor een veranderde mindset. “Het was natuurlijk al langer bekend dat je patiënten op afstand kon monitoren, maar door corona zijn er heel veel ballen gaan rollen waardoor de digitale transformatie van de zorg in een versnelling lijkt te komen.” 

Delen op sociale media

Thema's

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.