mrt 12, 2024 | 4 minuten leestijd
Het interpreteren van data op verschillende schermen, apparaten en in elektronische patiënten dossiers (EPD's) om de meest effectieve behandelmethoden voor hun patiënten te bepalen is een uitdaging voor zorgverleners. Alleen als die data gezamenlijk worden bekeken, kunnen ze een alomvattend beeld bieden van de toestand van een patiënt en helpen bij tijdige klinische interventies.
Service-georiënteerde architecturen (SOA), die aanvankelijk werden ontwikkeld om flexibiliteit en interoperabiliteit te bieden bij de ontwikkeling van applicaties op het internet, zijn nu veelbelovend voor veel sectoren, waaronder de gezondheidszorg. Van een gemiddelde patiënt op de intensive care zijn naar schatting dagelijks ruim 1200 datapunten beschikbaar [1]. Veel verschillende leveranciers verzamelen deze patiëntendata. Interoperabiliteit tussen medische apparaten kan vermijdbare klinische fouten en inefficiënties in de workflow mogelijk voorkomen. Hoewel technologie de potentie heeft om de gezondheidszorg te transformeren voor zowel patiënten als zorgverleners, kan de volledige belofte ervan alleen worden gerealiseerd als leveranciers samenwerken.
Deze ambitie werd een katalysator voor de IEEE 11073 service-georiënteerde apparaatconnectiviteit (SDC) standaarden die zijn voortgekomen uit het SOA-model. De nieuwe SDC-standaarden ondersteunen open communicatie tussen aanbieders van gezondheidstechnologie en kunnen eigen netwerken vervangen door een gemeenschappelijke communicatietaal tussen apparaten. Door de interoperabiliteit en uitwisseling van data mogelijk te maken, kunnen patiëntendata veilig en vrijwel in real time worden gedeeld. Medische apparaten met SDC maken het mogelijk voor gebruikers om data ongeacht de fabrikant te kunnen zien en ernaar kunnen handelen. Het gaat bijvoorbeeld om patiëntmonitoren, sensoren, ventilatoren en infuuspompen.
Philips bundelt de krachten met gelijkgestemde fabrikanten van medische apparatuur om SDC-standaarden in de hele sector verder te definiëren en te implementeren. Veel van deze bedrijven zullen HIMSS 2024 in Orlando, Florida bezoeken om apparaten te demonstreren en de voordelen van interoperabiliteit tussen leveranciers te laten zien. Zodra het SDC-protocol is vrijgegeven en de backend-mogelijkheden breder worden toegepast, zal SDC ziekenhuizen helpen de communicatie van apparaten te standaardiseren en consistente toegang te bieden tot voorheen in silo's opgeslagen data, de cyberbeveiliging te verbeteren met end-to-end-encryptie en een centraal beheerde, gemeenschappelijke infrastructuur voor leveranciersneutraal apparaatbeheer op afstand mogelijk te maken.
"Servicegerichte architectuur biedt de sector voor de gezondheidszorgtechnologie de mogelijkheid om samen te werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken", zegt Guido de Bisschop, Head of Connected Care bij Philips Benelux. "We stappen af van de eigen communicatieprotocollen en gesloten ecosystemen en pleiten ervoor dat leveranciers prioriteit geven aan SDC en helpen bij het creëren van een werkelijk open en interoperabele omgeving voor patiënten en een meer gestroomlijnde workflow voor onze klanten."
Op intensive cares worden patiënten omringd door talloze apparaten, die allemaal vitale functies vervullen, maar ook alarmen kunnen genereren als er aandacht van het zorgpersoneel nodig is. Deze alarmen kunnen de omgeving van de patiënt verstoren, de slaap belemmeren, het herstel mogelijk bemoeilijken en de genezing vertragen.
In toekomstige zorgomgevingen met SDC zoals de stille IC zullen slimme technologieën gebruikt worden om een rustgevendere omgeving te creëren. Philips zal samen met andere bedrijven dit concept tijdens HIMSS presenteren. Philips is van plan samen te werken met ziekenhuizen en andere bedrijven om zorgverleners in staat te stellen alarmen op afstand te beheren, waardoor de patiëntenzorg wordt verbeterd. Met de bestaande Philips-technologie kunnen zorgverleners alarmen van Philips-monitoren uitzetten en alarmen gebruiken op apparaten van derden. Hoewel dit ertoe kan bijdragen dat patiëntenkamers stiller worden, moeten zorgverleners toch in de kamer van een patiënt zijn om op een alarm te reageren, wat het herstel van de patiënt onnodig zou kunnen verstoren. In een stille IC zullen SDC-apparaten in een open ecosysteem deze dynamiek veranderen. Zorgverleners hebben vanaf een verpleegpost, centrale bewakingspost of mobiel apparaat op afstand toegang tot patiëntgegevens en kunnen alarmen overal bevestigen en aanpassen.
Philips heeft actief stappen ondernomen om haar klanten een meer open ecosysteem te bieden, meest recentelijk zichtbaar in de overname en integratie van het Philips Capsule Medical Device Information Platform in het Philips Patient Information Center (PIC iX) en mobiliteitsoplossingen. Met SDC kunnen gegevens gebruikt worden om een meer gemoderniseerde, bidirectionele integratiebasis te bieden voor het verbeteren van workflows en het opzetten van geavanceerde klinische gebruiksscenario's. Met een SDC-zorgomgeving kan Philips haar ecosysteem buiten de ziekenhuismuren uitbreiden naar fabrikanten van medische technologie in de hele gezondheidszorg.
Bronnen [1] Manor-Shulman O, Beyene J, Frndova H, Parshuram CS. Quantifying the volume of documented clinical information in critical illness. J Crit Care. 2008 Jun;23(2):245–50