Nieuwscentrum

jul 19, 2021

Philips en het Spaanse Nationale Centrum voor Cardiovasculair Onderzoek (CNIC) ontwikkelen samen een nieuw, ultrasnel protocol voor cardiale MRI voor onderzoeksdoeleinden dat in de toekomst hopelijk kan worden toegepast in de klinische praktijk

Philips maakt deel uit van een onderzoeksproject voor de ontwikkeling van een MR (magnetic resonance)-beeldvormingstechniek [1,2] die mogelijk een grote doorbraak kan betekenen in het gebruik van MR-beeldvorming in de cardiologie.

 

Met deze nieuwe techniek kan de tijd voor een volledige evaluatie van de anatomie en werking van het hart worden ingekort van ongeveer een uur tot enkele minuten. Hierdoor wordt precisiediagnose bij meer patiënten mogelijk, kan het comfort van de patiënt worden verbeterd door de kortere scantijd en kunnen de zorgkosten worden verlaagd. De techniek kan zonder aanpassingen worden gebruikt op bestaande phased-array MRI-scanners. De resultaten van een klinisch onderzoek ter beoordeling van de techniek [2] werden in april 2021 gepubliceerd in het tijdschrift JACC (Journal of the American College of Cardiology): Cardiovascular Imaging [3].

"In iets meer dan 20 seconden kan alle informatie worden verworven die nodig is om de vorm en werking van het hart te bekijken. Voor het beoordelen van de mate van fibrose na het afsterven van hartspierweefsel is nog een opname van 20 seconden voldoende, waarmee het hele hartonderzoek in minder dan een minuut kan worden afgerond", aldus Dr. Javier Sánchez-González, onderzoeker bij Philips.

 

Tijdens een conventioneel hartonderzoek met MRI moeten patiënten ongeveer een uur stilliggen in de scanner om de functie van het hart nauwkeurig te kunnen meten en de omvang van de schade aan het hart te kunnen beoordelen. Hiervoor moeten meerdere complexe 2D- en 3D-beelden worden verworven en gereconstrueerd. Om deze redenen wordt MR-beeldvorming nog niet veel toegepast voor het maken van beelden van het hart, ook al is het een niet-invasief onderzoek waarbij geen straling wordt toegepast.
 
"De belangrijkste reden is de benodigde tijd voor een volledig onderzoek. Een volledig onderzoek duurt ongeveer een uur, en veel patiënten houden dit niet tot het einde vol", zegt Dr. Sandra Gómez-Talavera, onderzoeker bij het Spaanse nationale centrum voor cardiovasculair onderzoek (CNIC), cardioloog bij het Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz (Madrid, Spanje), en coauteur van de paper in JACC.

We hebben met een grote groep patiënten aangetoond dat MR-beeldvorming van het hart met deze nieuwe techniek dezelfde parameters oplevert als de gebruikelijke techniek, maar in minder dan 10% van de tijd.

Dr. Borja Ibáñez

Directeur van de afdeling klinisch onderzoek van het CNIC, cardioloog bij het Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz, en klinisch leider van de werkzaamheden

De nieuwe techniek, 'Enhanced SENSE by Static Outer-volume Subtraction (ESSOS)' genaamd, benut het feit dat bij het vasthouden van de ademhaling alles in de borstkas van de patiënt statisch blijft, met uitzondering van het kloppende hart. Nadat er een eerste beeld van het statische deel (het buitenste volume) is verworven, worden deze MRI-gegevens tijdelijk verwijderd. Het MRI-signaal van het kloppende hart kan nu eenvoudiger worden afgetrokken van daaropvolgende scangegevens, waardoor er tot vier keer sneller een 3D-beeld van het hart kan worden verworven. Dit leidt tot een maximale netto versnellingsfactor van 32. Nadat de dynamische informatie van het kloppende hart is gereconstrueerd, worden de statische beelden van het buitenste volume weer toegevoegd om een volledig 3D-beeld van het hart te genereren waarop de anatomie en werking van het hart zichtbaar zijn en waarbij verschillende weergaven met een goede beeldresolutie beoordeeld kunnen worden. Indien nodig kan met een tweede isotrope 3D-scan tijdens een vastgehouden ademhaling de omvang van de schade aan de hartspier van de patiënt in beeld worden gebracht.

 

Tijdens een klinisch onderzoek werden ruim 100 patiënten met verschillende hartaandoeningen onderzocht met zowel het conventionele als het nieuwe MRI-protocol, waarna de beelden werden beoordeeld door deskundige radiologen. De hartfunctiemetingen die met elk van beide technieken werden gedaan, vertoonden een overtuigende mate van overeenkomst, en datzelfde gold voor de beelden die werden gemaakt om weefselschade aan de hartspier van de patiënt in kaart te brengen [4].

 

"We hebben met een grote groep patiënten aangetoond dat MR-beeldvorming van het hart met deze nieuwe techniek dezelfde parameters oplevert als de gebruikelijke techniek, maar in minder dan 10% van de tijd", aldus Dr. Borja Ibáñez, directeur van de afdeling klinisch onderzoek van het CNIC, cardioloog bij het Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz, en klinisch leider van de werkzaamheden.

Het onderzoeksproject om dit nieuwe protocol voor cardiale MRI te ontwikkelen werd gefinancierd door het Carlos III-gezondheidsinstituut, via een technologisch ontwikkelingsproject van FIS en door middel van een onderzoeksbeurs van de Spaanse vereniging voor cardiologie, de Europese onderzoeksraad (ERC) en de Autonome gemeenschap Madrid.

 

De samenwerking tussen het CNIC en Philips bevindt zich momenteel in de onderzoeksfase; het doel is om deze razendsnelle en eenvoudige techniek voor MR-beeldvorming van het hart in de nabije toekomst te kunnen gaan toepassen in klinische situaties en zo de gezamenlijke visie van voordeel voor meer patiënten te realiseren. Nu al bieden de geïntegreerde MRI-oplossingen van Philips nieuwe mogelijkheden voor razendsnelle en op de patiënt afgestemde MR-beeldvorming van het hart, bijvoorbeeld de onderzoeksverkortende Compressed SENSE-technologie, razendsnelle vroegtijdige vaststelling van hartfalen door met Strain gecodeerde magnetic resonance imaging (SENC-MRI) en MyoStrain (van Myocardial Solutions), de SmartWorkflow-totaaloplossing voor de workflow en scanners zonder helium.

 

U vindt meer informatie op MR-beeldvorming van het hart | Philips Healthcare .

 

[1] 'Enhanced SENSE by Static Outer-volume Subtraction' (ESSOS)
[2] Apparaat uitsluitend voor onderzoekstoepassingen. Niet voor klinische toepassing.
[3] Comparison of the Impact Factors of the Most-Cited Cardiovascular Journals | Circulation Research (ahajournals.org); Impact Factor Results Rank JACC Journals Among Top 12 Cardiovascular Journals Worldwide - American College of Cardiology
[4] Gómez-Talavera S, Fernandez-Jimenez R, Fuster V, Nothnagel ND, Kouwenhoven M, Clemence M, García-Lunar I, Gómez-Rubín MC, Navarro F, Pérez-Asenjo B, Fernández-Friera L, Calero MJ, Orejas M, Cabrera JA, Desco M, Pizarro G, Ibáñez B, Sánchez-González J. (2021). Clinical Validation of a 3-Dimensional Ultrafast Cardiac Magnetic Resonance Protocol Including Single Breath-Hold 3-Dimensional Sequences. JACC Cardiovasc Imaging, doi: 10.1016/j.jcmg.2021.02.03

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2020 een omzet van 17,3 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.be.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Thema's

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Meer informatie voor zorgverleners

Heeft u interesse in deze oplossing, neem dan contact op via ons contactformulier.

Beeldmateriaal

Delen op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.