Nieuwscentrum

mei 06, 2021

Future Health Index 2021-rapport van Philips onthult transformerende post-pandemische plannen van leiders in de gezondheidszorg overal ter wereld

  • Deze grootste wereldwijde enquête in zijn soort biedt belangrijke inzichten van bijna 3 000 leiders in de gezondheidszorg uit 14 landen over de huidige uitdagingen en hun visie voor de gezondheidszorg over drie jaar
  • Uit de bevindingen blijkt dat bijna twee derde van de leiders in de gezondheidszorg nu, tijdens de aanhoudende pandemie, prioriteit geeft aan investeringen in telezorg, terwijl de prioriteiten in de komende drie jaar zullen verschuiven naar artificiële intelligentie
  • Bijna 60% van de leiders wereldwijd geeft aan dat ecologische duurzaamheid in de gezondheidszorg in de komende drie jaar belangrijk zal zijn
Philips heeft de publicatie aangekondigd van het Future Health Index (FHI)-rapport voor 2021: 'A Resilient Future: Healthcare leaders look beyond the crisis'. Het Future Health Index-rapport, dat in 2021 voor de zesde keer wordt gepubliceerd, is gebaseerd op eigen onderzoek in 14 landen. Het is de grootste wereldwijde enquête in zijn soort waarin de huidige en toekomstige prioriteiten van leiders in de gezondheidszorg wereldwijd worden geanalyseerd.
De feedback van leiders in de gezondheidszorg – waaronder executive officers, financial officers, technology and information officers, operations officers en meer – geeft een beeld van de uitdagingen waarmee zij sinds het uitbreken van de pandemie te maken hebben en wat hun prioriteiten voor nu en de toekomst zijn. Hieruit blijkt een nieuwe visie voor de toekomst van de gezondheidszorg. Deze visie, met een focus op patiëntgerichte gezondheidszorg via slimme technologie, krijgt vorm door een hernieuwde aandacht op samenwerkingen, duurzaamheid en nieuwe zorgverleningsmodellen, zowel in als buiten het ziekenhuis.
De Future Health Index geeft ons ook inzicht in de prioriteiten van zorgbestuurders voor de toekomst. Met deze inzichten kunnen we partnerschappen vormgeven om samen met bestuurders de zorg te verbeteren.

Léon Kempeneers

General Manager Health Systems bij Philips Benelux

"Het onderzoek voor de Future Health Index 2021 laat zien dat er te midden van de COVID-19-crisis ook positieve ontwikkelingen zijn. Leiders in de gezondheidszorg hebben zelf ervaren hoe digitale gezondheidstechnologie kan zorgen dat de zorgverlening kan doorgaan in zeer moeilijke omstandigheden", aldus Jan Kimpen, Chief Medical Officer bij Philips. "Velen nemen hun technologische mogelijkheden opnieuw onder de loep om te kijken hoe ze zich kunnen voorbereiden op de toekomst. Hoewel we niet zeker weten wat de komende jaren zullen brengen, blijkt uit dit rapport dat leiders in de gezondheidszorg zich zullen inzetten om gezondheidszorgsystemen op te bouwen die duurzaam, wendbaar en vooral veerkrachtig zijn."

Telezorg krijgt prioriteit tijdens COVID-19; na pandemie zullen investeringen in AI toenemen

Terwijl de pandemie voortduurt, blijft 64% van de leiders in de gezondheidszorg over de hele wereld prioriteit geven aan investeringen in telezorg. Vooral in de VS is dit percentage hoog (89%). In de komende drie jaar daalt dit cijfer echter sterk, en investeringen in AI stijgen in prioriteit van 26% naar 40%. Leiders in de gezondheidszorg in opkomende economieën, zoals Saoedi-Arabië (98%), India (94%) en Rusland (85%), zijn van plan om in 2024 voornamelijk te investeren in AI; dit is zelfs meer dan de VS (80%).

Ongeveer een derde (36%) van de Europese leiders in de gezondheidszorg en een kwart (27%) van degenen in APAC zijn het erover eens dat hun ziekenhuis of zorginstelling ter voorbereiding op de toekomst vooral moet investeren in de implementatie van voorspellende technologieën zoals AI en machine learning. Vooral in het technologisch geavanceerde Singapore zijn de cijfers hoger: bijna twee derde (62%) geeft daar prioriteit aan investeringen in AI na de pandemie. Hoewel de cijfers in Europa en APAC lager zijn, liggen deze nog steeds boven het gemiddelde voor Noord-, Midden- en Zuid-Amerika (12%) en het Midden-Oosten en Afrika (6%) als het gaat om prioriteit geven aan AI in 2024.

Ecologisch duurzame gezondheidszorg stijgt van de laagste naar de hoogste prioriteit

Het implementeren van ecologische duurzaamheidspraktijken stijgt in drie jaar tijd van onderaan de prioriteitenlijst van leiders (4%) naar de top (58%). Frankrijk (86%) en Duitsland (81%) lopen hierin voorop. Deze trend is duidelijker zichtbaar bij leiders die werken in technologisch geavanceerde (slimme) ziekenhuizen of praktijken (71%) en die in ontwikkelde markten (65%).

Enkele andere belangrijke trends in de huidige en post-COVID-vooruitzichten van leiders in de gezondheidszorg die naar voren komen uit het Future Health Index 2021-onderzoek:

 

  • Na een crisisjaar blijven leiders in de gezondheidszorg optimistisch over de toekomst. De overgrote meerderheid (86%) denkt dat hun ziekenhuis veerkracht heeft getoond tijdens de pandemie en 88% heeft vertrouwen in de toekomst.
  • Op dit moment heeft de voorbereiding om te kunnen reageren op crisissen de hoogste prioriteit voor leiders (69% kiest deze optie), maar voor over drie jaar daalt dit percentage naar slechts 3%, wat aangeeft dat leiders in de gezondheidszorg verwachten dat ze zich op andere zaken kunnen gaan richten dan crisissituaties.
  • De lopende plannen voor value-based healthcare zijn in veel landen afgeremd door COVID-19. Zo zegt 33% van de leiders in de gezondheidszorg in Brazilië en 25% in de VS dat ze de aandacht op dit gebied hebben moeten verleggen vanwege de pandemie. In het algemeen blijft het beeld echter positief: 60% van alle leiders biedt momenteel value-based healthcare aan of is van plan dit in de toekomst te gaan doen.

 

Philips voert sinds 2016 eigen onderzoek uit om te bepalen in hoeverre landen gereed zijn om wereldwijde gezondheidsuitdagingen aan te pakken en efficiënte en effectieve gezondheidszorgsystemen op te bouwen.  Meer informatie over de Future Health- methodologie en het volledige Future Health Index-rapport voor 2021 zijn te vinden op https://www.philips.com/a-w/about/news/future-health-index.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2020 een omzet van 17,3 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieMinder informatie

Thema's

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer

PR & Communications Manager Health Systems Benelux

Beeldmateriaal

Future Health Index 2021 infographic
Download Downloadlink kopiëren

Delen op sociale media