Nieuwscentrum

okt 15, 2019

Hartveiligheid in de lucht: TUI geeft het goede voorbeeld


TUI, Philips en CardioService vragen aandacht voor hartveilig reizen in aanloop naar Restart a Heart Day

Wemmel, 15 oktober 2019 – Plots hartfalen treft meer dan 15.000 Belgen per jaar. Dat kan op reis, en dus ook op het vliegtuig, gebeuren. Reisoperator TUI investeert al jaren in de beschikbaarheid van een Automatische Externe Defibrilator (AED) aan boord van al hun vliegtuigen. Met zo’n toestel verhoogt de kans op overleven namelijk met 70% in het geval van acuut hartfalen. Ondanks het goede voorbeeld dat TUI in ons land geeft, loopt België achter op andere Europese landen als het gaat om hartveiligheid. Ter gelegenheid van Restart a Heart Day op 16 oktober vragen TUI, fabrikant Philips en AED expert CardioService aandacht voor hartveilig reizen en vliegen in een video

1.000 x hartfalen in de lucht

Elk jaar worden 15.000 mensen in ons land slachtoffer van acuut hartfalen. Dat zijn een veertigtal mensen per dag die er thuis, op het werk, in de supermarkt, of ergens onderweg door getroffen worden, vaak zonder symptomen vooraf. En “ergens onderweg”, dat kan dus ook aan boord van een vliegtuig zijn. Volgens een studie uit 2017 komt het zo’n 1.000 keer per jaar voor dat een passagier getroffen wordt door plots hartfalen. 

 

De overlevingskans van slachtoffers verhoogt aanzienlijk (met ongeveer 70%) als er onmiddellijk gestart wordt met reanimatie met behulp van een AED. In normale omstandigheden op de begane grond, zijn de hulpdiensten binnen de 10 minuten ter plaatse om de reanimatie over te nemen. Op een vliegtuig zijn de omstandigheden anders. Als beslist wordt om te landen voor een medische interventie, duurt het algauw een halfuur voor gespecialiseerde hulp geboden kan worden.

Meer dan 120 AED-toestellen

Om ervoor te zorgen dat slachtoffers van plots hartfalen de best mogelijke kans op overleven geboden wordt, investeert TUI aanzienlijk in doorgedreven reanimatietraining voor crewleden. Daarnaast beschikt elk vliegtuig in de TUI-vloot over een AED aan boord. In totaal gaat het in België om meer dan 120 AED-toestellen, die voor elke vlucht getest worden. 

Veiligheid is onze grootste prioriteit, dus al het vliegend personeel doorloopt bij de start van zijn of haar carrière bij TUI een uitgebreide reanimatietraining. 

Kim De Ridder

Head of Cabin flight Operations bij TUI.

“Als crewlid is het een enorme geruststelling om zo’n toestel aan boord te hebben. Veiligheid is onze grootste prioriteit, dus al het vliegend personeel doorloopt bij de start van zijn of haar carrière bij TUI een uitgebreide reanimatietraining. Maar als het noodlot toeslaat en er geen medisch professional in de buurt is, draag je als crewlid een enorme verantwoordelijkheid. Een AED begeleidt je op zo’n moment door de reanimatie, en kan de noodzakelijke elektrische schok toedienen die een hart terug op gang kan brengen”, zegt Kim De Ridder, Head of Cabin flight Operations bij TUI.

Tot 3 x meer kans op overleven

“TUI is een schoolvoorbeeld van hoe het moet: al sinds de opstart van de vluchten vanuit België kozen ze ervoor om elk toestel met een AED uit te rusten. Dat is lang niet altijd het geval”, zegt Benny Van Crombrugge van CardioService, dat de levering van de AED’s voor TUI in België verzorgt. “Een AED in de buurt hebben voor noodsituaties loont echter wel. In België, waar AED’s nog altijd eerder een uitzondering in het straatbeeld zijn, bedraagt de kans op overleven na hartfalen nog geen 10%. In Nederland, waar sinds 20 jaar zwaar geïnvesteerd wordt in AED’s, bedraagt de overlevingskans 30%. Door verhalen zoals dat van TUI bekend te maken, hopen we meer aandacht te creëren voor het probleem, en te tonen hoe het beter kan. Er is geen betere dag dan Restart a Heart Day om dat te doen.”

 

Alle AED-toestellen aan boord van TUI-vluchten zijn dezelfde: de Philips FR3, een compact en zeer compleet toestel, dat geschikt is voor zowel volwassenen als jonge kinderen en goed bestand is tegen schokken en trillingen. 

 

Bekijk hier de video die gemaakt werd ter gelegenheid van Restart a Heart Day.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2018 een omzet van 18,1 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.be.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Thema's

Contact

Delen op sociale media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.