Een van de sleutelbegrippen bij Philips is innovatie. We hebben ons als taak gesteld om de wereld gezonder te maken en een aangenamere omgeving aan te bieden voor het welzijn van de mens. Deze app is precies daarop gericht.
Frank Dendas
Country Leader Belux
Een MRI-scan ondergaan is niet het gemakkelijkste of aangenaamste onderzoek, zeker voor kinderen. Patiënten liggen in een grote machine met een smalle tunnel en moeten ook lange tijd stil blijven liggen, terwijl de MRI geluid tot 118 dB uitstoot, wat even luid is als een donderslag. Dit kan stresserend zijn voor jonge kinderen, daarom lanceerde Philips onlangs een app met virtuele vriendjes zoals Ollie de olifant. De bedoeling is om kinderen en hun ouders, voor te bereiden op de scan. De app gebruikt augmented reality om op een speelse manier de ervaring in een MRI-scanner voor te stellen. “De app helpt niet alleen angst te verminderen bij het kind, maar geeft ook informatie aan de ouders,” zegt Frank Dendas. “De app toont hen de verschillende procedures en bereidt hen voor op de geluiden van de machine.”
De toepassing maakt gebruik van gamificatietechnieken en een virtueel buddysysteem dat is ontwikkeld volgens het FIT-model (Familize, Inform and Train) om het kind en de ouders voor te bereiden op het onderzoek. De mobiele app is thuis al toegankelijk voor het kind, zodat het zich vertrouwd kan maken met het onderzoek voordat ze naar het ziekenhuis moeten.
Eenmaal in de wachtkamer kan het kind de "Kitten Scanner", een miniatuurscanner, uitproberen om te zien hoe het apparaat en het onderzoek in de praktijk werken. Tijdens het onderzoek zelf vindt het kind opnieuw zijn virtueel vriendje terug. De stem van Ollie de olifant geeft de instructies zoals wanneer je je adem moet inhouden of net heel erg stil moet liggen.
Het is vaak een moeilijke keuze voor het ziekenhuispersoneel: een onderzoek onder algemene verdoving of een onderzoek met een wakker maar bang kind. De opwinding bij jonge kinderen zorgt er vaak voor dat het onderzoek langer duurt en soms opnieuw moet gedaan worden omdat de beeldresultaten niet goed genoeg zijn. Dit brengt stress teweeg bij zorgverleners en doet de kostprijs toenemen. Met deze nieuwe app wordt zowel de patiënt, als de zorgverleners geholpen doordat kinderen minder angst ervaren waardoor de MRI-scan vlot en nauwkeurig kan verlopen. Uit Deens onderzoek bleek bovendien dat met dit type oplossing het gebruik van volledige verdoving drastisch werd verminderd met behoud van de beeldkwaliteit[1]. De app wordt momenteel getest in Europa en in de Verenigde Staten en zal waarschijnlijk in de loop van 2022 bij ons op de markt gebracht worden. “Dit is iets volledig nieuws maar ik ben er zeker van dat talrijke Belgische ziekenhuizen interesse zullen hebben in deze oplossing, en zeker diegenen die veel kinderen over de vloer krijgen,” besluit Frank Dendas. [1] Children centered care study at Lillebaelt Hospital, Denmark
Pieter de Meer
External Relations Lead Philips Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65
You are about to visit a Philips global content page
ContinueHeeft u interesse in deze oplossing, neem dan contact op via ons contactformulier.