Terug
×

HET BESTBEWAARDE GEHEIM IN DE GESCHIEDENIS VAN HET SCHEREN

Hoe kwam Neil Armstrong van zijn stoppelbaard af?

De ruimterace van de jaren 60 was een felle strijd tussen de Verenigde Staten en het voormalige Rusland ten tijde van de Koude Oorlog. Beide landen waren erop uit de technologie te produceren waarmee de eerste mens voet kon zetten op de maan. Maar met miljoenen kijkers die het historische moment op de buis volgden, zou het voor de astronauten heel fijn zijn om zich eerst even snel te kunnen scheren.   

 

Hoe kwam Neil Armstrong van zijn stoppelbaard af?
Philips gaf NASA de MoonShaver, zodat Neil Armstrong en de andere astronauten zich konden scheren voor de maanlanding. XCOR zal de Philips Shaver Series 9000 testen bij gewichtsloosheid.De ruimterace van de jaren 60 was een felle strijd tussen de Verenigde Staten en het voormalige Rusland ten tijde van de Koude Oorlog. Beide landen waren erop uit de technologie te produceren waarmee de eerste mens voet kon zetten op de maan. Maar met miljoenen kijkers die het historische moment op de buis volgden, zou het voor de astronauten heel fijn zijn om zich eerst even snel te kunnen scheren.

Was er heimelijk een Philips-scheerapparaat opgenomen in het ruimtevaartprogramma van NASA?
Voor liefhebbers van complottheorieën is het bewijs overweldigend. Philips was al een pionier op het gebied van technologie in 1914, toen Philips Research werd opgezet. Ondanks dat de medewerkers in hun vrije tijd graag op klompen liepen, werd dit al snel een belangrijk centrum voor technische competentie en innovatie.

Revolutionairder dan Rusland (en de VS)
De wetenschappelijk onderzoekers van Philips hadden dezelfde innovatieve geest als het bedrijf. Binnen korte tijd ontwikkelden ze röntgenbuizen, radiobuizen, elektronische systemen en de magnetische materialen die hebben geleid tot de uitvinding van het draaiende scheersysteem – letterlijk een revolutionair concept in die tijd.Ruimtevaarttechnologie daarentegen, stond nog in de kinderschoenen. Pas in 1957 lukte het de Russische Spoetnik 1 om een baan te maken (weliswaar rond de aarde) en het duurde nog eens 12 jaar voordat Apollo 11 van de Amerikanen op de maan landde.

Een typisch Amerikaans verhaal… of misschien toch niet
Toen de maanlanding uiteindelijk een feit was, waren de Amerikanen in extase. Ze lieten de wereld weten hoe hun fantastische ruimtevaartsnufjes hen in staat hadden gesteld om de Russen te verslaan op een beslissend moment in de geschiedenis. Maar mogelijk was een belangrijk artikel aan boord van de Apollo 11 van Nederlandse makelij. Net vóór de lancering overhandigden wetenschappers van Philips in stilte hun nieuwste product aan NASA: de dubbelroterende MoonShaver. Dit apparaat zoog de geschoren haartjes op, die anders in gewichtloosheid zouden rondzweven; het kwam zowel de ogen als het uiterlijk van de astronauten ten goede.

Naar de maan en terug?
Hoewel we niet met zekerheid kunnen stellen dat dit belangwekkende stuk Nederlandse technologie werkelijk op de maan is beland, is het wel zo dat er reclame voor is gemaakt bij het tv-verslag van de historische maanlanding. En belangrijker nog: Neil en Buzz waren bij hun terugkomst voorbereid op de camera's.

Nog een Philips-scheerapparaat in de ruimte
Op dit moment, bijna 50 jaar na die grote sprong voor de mensheid, zijn zowel ruimtereizen als de draaiende scheertechnologie enorm verfijnd. Ruimtevluchten van een uur of minder zullen op korte termijn mogelijk zijn dankzij XCOR Space Expeditions, terwijl een scheerbeurt met de nieuwe Philips Shaver Series 9000 al een ervaring van buiten deze wereld is.