Terug
×

10 RUIMTEVAART UITVINDINGEN DIE DICHTERBIJ ZIJN DAN U DENKT

Hoeveel dagelijkse attributen zijn afkomstig uit de ruimtevaart?

Een opvallende hoeveelheid producten dankt hun bestaan aan het NASA-ruimtevaartprogramma. Philips zal de gelegenheid om bij te dragen aan deze rijke traditie van innovatie benutten door wetenschappelijke experimenten mogelijk te maken tijdens de vluchten van het ruimteschip XCOR Lynx. Ondertussen vindt u hieronder 10 van de beste producten die we dagelijks gebruiken en hun oorsprong in de ruimte hebben:

 

1. Krasbestendige brillenglazen
Omdat het vuil en de deeltjes in de ruimte de helmvizieren van de astronauten kunnen beschadigen, heeft NASA een proces ontwikkeld om krasbestendige lenzen te maken. De optische industrie heeft hier snel op ingespeeld en produceert nu brillenglazen die tien keer krasbestendiger zijn dan voorheen.

2. Oorthermometers
Normale thermometers kunnen de temperatuur van sterren niet meten; NASA probeerde daarom infraroodtechnologie uit. Voortbouwend op dit idee vond een bedrijf een infraroodsensor uit, monteerde deze in een oorthermometer en mat de hoeveelheid energie die de trommelvliezen afgeven aan het gehoorkanaal. Met ziekenhuisversies van deze uitvinding wordt de temperatuur nu in minder dan twee seconden gemeten.

3. Binnenzolen voor schoenen
Bij het ruimtepak voor de Apollo-missies hoorden speciale laarzen, die de astronauten een verende tred gaf. Diverse fabrikanten van sportschoenen gebruiken deze technologie om de kracht waarmee de voeten op de grond neerkomen te absorberen en om te zetten in extra veerkracht. Neil Armstrong wist niet hoe zeer hij de spijker op de kop sloeg met de woorden 'een grote sprong voor de mensheid'.

4.Onzichtbare beugels voor de tanden
Tom Cruise wist dat hij het filmpubliek niet zou bekoren met een metalen lach. Hij koos daarom voor een onzichtbare beugel, die in 1987 op de markt werd gebracht en meteen succes oogstte. Deze beugels worden gemaakt van TPA (Translucent Polycrystalline Alumina), een stof die is ontwikkeld om de infraroodantennes van hittezoekende-rakettrackers te beschermen. Sterk? Supersonisch sterk!

5. Draadloze apparatuur
Stelt u zich eens voor dat u helemaal naar de maan gaat om monsters van stenen te verzamelen en dat er dan geen stopcontact voor uw boormachine te vinden is. Om een dergelijk debacle te voorkomen, heeft NASA zich ingezet voor de ontwikkeling van een boormachine met een krachtige magneetmotor en maximale batterijduur. Klussers over de hele wereld bevinden zich sindsdien in de zevende hemel.

6. Filters voor kraanwater
Dit ogenschijnlijk eenvoudige product komt voort uit de behoefte van NASA om water te zuiveren op lange ruimtevluchten. En waarom is het nodig om water te zuiveren? Omdat er geen kranen zijn in de ruimte. Het water dat astronauten drinken, wordt gerecycled uit… water dat astronauten al hebben gedronken. Jawel.

7. Satellietnavigatie
Voordat de mens naar de ruimte reisde, bouwde NASA al satellieten die konden communiceren met de aarde. Geavanceerdere versies stellen ons vandaag de dag in staat om internationaal te telefoneren en onze auto's naar bestemmingen te rijden zonder ooit nog te kijken op de ouderwetse kaart.

8. Memory foam
Om de impact bij de landing te dempen, werd voor in NASA-vliegtuigstoelen een polyurethaan-siliconen plastic met een open celstructuur ontwikkeld. Het materiaal verdeelt gewicht en druk gelijkmatig ten behoeve van schokabsorptie en keert terug naar zijn oorspronkelijke vorm, zelfs wanneer het tot 10% van het volume wordt gereduceerd. Matrassen van dit materiaal zijn nu heel populair.

9. Rookmelders
Als er in de ruimte brand uitbreekt of als zich schadelijke gassen verspreiden, wil je dit graag zo snel mogelijk weten. Om deze reden heeft NASA bijgedragen aan de ontwikkeling van de eerste aanpasbare rookmelder met diverse gevoeligheidsniveaus om vals alarm te voorkomen. De rookmelders bij u thuis zijn gebaseerd op de versie die is gebruikt in Skylab, het eerste Amerikaanse ruimtestation.

10. Veiligheidsgroeven
Deze had u vast niet geraden. Bij dit eenvoudige maar levensreddende proces worden lange, dunne buisjes in het beton van landingsbanen en wegen geplaatst. Op deze manier wordt overtollig water afgevoerd, zodat de grip van banden op het wegdek wordt verstevigd. De eerste experimenten vonden plaats in het onderzoekscentrum van NASA in de jaren 1960. Deze innovatie is nu te vinden in oversteekplaatsen voor voetgangers, in zwembaden en zelfs dierenverblijven.