Kinderen helpen graag mee in de keuken en eten vaak beter als ze de gerechten hebben helpen klaarmaken. Probeer je kleintje zo vaak mogelijk bij de voedselbereiding te betrekken.
Je kunt je peuter eenvoudige taken laten uitvoeren, zoals borden opmaken of in een saus roeren. Samen roeren en ingrediënten tellen of afwegen is een verrassend leuke manier om de fysieke coördinatie en rekenvaardigheden van jonge kinderen te ontwikkelen, en natuurlijk om te leren koken.
Koken met kinderen zorgt vaak voor onvergetelijke momenten, als je maar de tijd neemt en niet te gehaast bent. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat het rommelig wordt en dat er dingen misgaan. Neem dat je kind niet kwalijk, iedereen maakt fouten. Het belangrijkste voordeel is dat je kind op een positieve manier met eten bezig is.
Het is leuk om zelf pizza's te bakken voor een partijtje. Kinderen kunnen ze naar eigen smaak maken en versieren met gezichtjes of eenvoudige afbeeldingen. Een pizza is geen volledige maaltijd, vergeet dus niet om er extra groenten bij te serveren.
Volwassene: Snijd de groenten.
Kind: Smeer de tomatenpuree of -saus op de pizzabodem. Garneer met oregano. Voeg groente en vlees naar keuze toe. Bestrooi met geraspte kaas. Voeg reepjes mozzarella toe.
Volwassene: Plaats de pizza in de oven en bak totdat de kaas gesmolten en goudbruin is.
Serveer met stukjes bleekselderij, schijfjes komkommer of een salade.
Voldoende voor 2 - 4 porties
Als jij alle ingrediënten snijdt, kookt en blancheert, kan je kind deze toevoegen en mengen. Praat ondertussen over de verschillende kleuren. Je kunt er een lunchgerecht van maken door wat zalmsnippers of hamblokjes toe te voegen.
Volwassene: Breng een grote pan water aan de kook. Voeg een eetlepel olijfolie en de pasta toe. Draai de warmtebron lager en laat 10 - 12 minuten koken tot de pasta beetgaar is. Giet het kookvocht af, spoel af met heet water en laat afkoelen. Snijd de wortels, bleekselderij, courgette en komkommer in reepjes. Haal de peultjes af.
Kind: Breek de broccoli in kleine roosjes.
Volwassene: Snijd de rode en groene paprika, lente-uitjes en sperzieboontjes in kleine stukjes. Doe alle groenten, behalve de komkommer en tomaten, in een pan kokend water en laat 3 minuten doorkoken om ze te blancheren. Giet het kookvocht af. Laat afkoelen.
Kind: Doe de pasta in een grote schaal en meng de geblancheerde groenten erdoor. Voeg de komkommer en kerstomaatjes toe. Meng alle ingrediënten van de dressing, roer goed en giet over de salade. Vermeng de salade met de dressing.
Bereidingstijd: 25 minuten
Voldoende voor 4 – 6 porties
Smelt voor de variatie wat chocola en laat je kind de cakejes hierin dopen. Laat afkoelen en serveer met fruit als dessert of tussendoortje.
Volwassene: Verwarm de oven voor op 200 °C/gasstand 6. Vet 2 bakplaten lichtjes in. Verzamel samen met je kind alle ingrediënten.
Kind: Breek het ei (met hulp) in een mengkom. Weeg de suiker af en doe deze in de kom.
Volwassene en kind samen: Pak de mixer en klop het ei en de suiker tot een dik, romig mengsel. Dit duurt enkele minuten en mogelijk moet je het zonder je kind afmaken.
Kind: Weeg de bloem af en strooi deze in twee delen over het mengsel. Spatel de bloem samen door het mengsel (laat je kind zien dat spatelen verschilt van roeren omdat hierbij lucht in het mengsel wordt gebracht). Vorm met een lepel rondjes van het mengsel op een ingevette bakplaat. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de cakejes zit.
Volwassene: Plaats in de oven en bak in 7 – 10 minuten goudbruin en luchtig. Haal uit de oven. Laat enkele seconden afkoelen en plaats vervolgens met een pannenkoekmes op een taartrooster om af te koelen.
Kind: Zeef de poedersuiker over de cakejes.
Ze zijn heerlijk als ze nog een beetje warm zijn.
Bereidingstijd: 10 minuten
Voldoende voor 10 - 12 ronde cakejes
Kinderen vinden het erg leuk om dit gerechtje te maken. Gebruik zacht seizoensfruit of een blikje fruit op sap.
Kind: Doe 2 ronde minicakejes of 1 Zwitserse rol in elk schaaltje. Lepel een eetlepel sinaasappelsap over elke cakebasis. Bedek met de plakjes perzik en aardbeien. Lepel hier de vla over. Voeg slagroom en confettistrooisel toe.
Een supergemakkelijke, leuke lunch om samen te maken. Gebruik verschillende soorten fruit of groenten om de gezichtjes te maken.
Volwassene: Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd een dun schijfje af. Rasp de wortel.
Kind: Smeer de roomkaas of hummus op de rijstcake en maak een gezichtje met de rozijnen en het schijfje appel. Gebruik de geraspte wortel om haar of een baard te maken.
Serveer met extra schijfjes appel of reepjes groenten.
Bereidingstijd: 5 – 10 minuten
Voldoende voor 1 gezichtje
Dit is een leuk tussendoortje om samen te maken als je een paar kinderen te spelen hebt.
Volwassene: Snijd de appel in schijfjes en dep de schijfjes appel droog met een keukenrol (hierdoor blijft de pindakaas beter plakken). Besmeer een kant van elk schijfje appel met pindakaas. Duw 2 schijfjes tegen elkaar aan zodat de pindakaas uit de schilzijde van de appelsandwich komt. Doe 4 - 5 gepofte rijstkorrels in de pindakaas om de tanden te maken (het rode deel van de schil vormt de lippen).
Bereidingstijd: 10 minuten
Voldoende voor 5 - 6 vrolijke appeltjes
Volwassene: Bereid alle groenten voor. Een ouder kind kan hier onder begeleiding bij helpen.
Kind: Schep alle ingrediënten in een kom, meet de kruiden en mosterd af en meng alles door elkaar.
Serveer met de reepjes groenten
Bereidingstijd: 10 minuten
Volwassene: Snijd de uiteinden van de bananen maar verwijder de schil niet. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasstand 4.
Kind: Leg de bananen op de bakplaat op een stuk aluminiumfolie. Breek de chocola in kleine stukjes.
Volwassene: Snijd de bananen in de lengte door, maar zorg dat hierbij de onderste laag van de schil intact blijft.
Kind: Druk de stukjes chocola in de opengesneden banaan. Wikkel de bananen stevig in aluminiumfolie.
Volwassene: Schuif de bakplaat in de oven en bak gedurende 25 minuten.
Laat afkoelen en verwijder de folie. De schil van de banaan zal zwart zijn, maar het kleverige mengsel van banaan en chocola kan eruit worden gelepeld.
Voldoende voor 2 - 4 porties
Kinderen vinden het leuk om fruit te plukken en het geeft veel voldoening om jam te maken van het fruit dat ze zelf hebben geplukt. Als je jam maakt van vers fruit, blijven de meeste flavonoïden behouden en bevat de jam geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen.
Kind: Was het fruit en leg het te drogen op wat keukenpapier. Doe de frambozen in een grote pan. Stamp de frambozen fijn met een aardappelstamper.
Kind: Weeg de suiker af. Was 2 jampotten af en plaats ze in de oven om warm en droog te worden.
Volwassene: Breng de gestampte frambozen langzaam op een laag pitje aan de kook. Voeg de suiker toe en roer met een houten lepel totdat deze is opgelost. Laat 5 minuten doorkoken. Lepel een of twee druppels jam op een schoteltje. Laat je kind in de gaten houden of er een laagje op de jam komt als deze afkoelt, zodat de druppel zijn vorm behoudt en zich niet over het schoteltje verspreidt. Als er geen laagje op komt, laat je de jam nog 5 minuten doorkoken en bekijk je het daarna opnieuw. Als er wel een laagje op komt, giet je de jam in de warme droge potten. Laat een beetje afkoelen en sluit de potten af met een deksel of dop terwijl de jam nog warm is. Als je de jam langere tijd wilt bewaren, zorg dan dat de pot helemaal gevuld is om de kans op schimmelvorming te verkleinen.
Bereidingstijd: 20 minuten
Voldoende voor 2 grote potten jam
De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld als algemeen advies en dient op geen enkele wijze ter vervanging van deskundig medisch advies. Als jij of je gezin of je kindje lijdt aan bepaalde symptomen of aandoeningen die ernstig of langdurig zijn, of als je specifiek medisch advies nodig hebt, neem dan contact op met een arts. Philips AVENT kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie die op deze website wordt verstrekt.
SCF716/00
SCF172/70
Peutermaaltijden – evenwichtige voeding
Tips voor peutermaaltijden
Voedingsartikelen van je baby steriliseren