NL
FR
0

Winkelwagen

Er zitten momenteel geen artikels in uw winkelwagen.

    Philips AVENT - Easy recipes for kids

    Eenvoudige recepten voor kinderen

    Kinderen helpen graag mee in de keuken en eten vaak beter als ze de gerechten hebben helpen klaarmaken. Probeer je kleintje zo vaak mogelijk bij de voedselbereiding te betrekken.

    Philips AVENT - Easy recipes for kids

    Koken met kinderen

    Je kunt je peuter eenvoudige taken laten uitvoeren, zoals borden opmaken of in een saus roeren. Samen roeren en ingrediënten tellen of afwegen is een verrassend leuke manier om de fysieke coördinatie en rekenvaardigheden van jonge kinderen te ontwikkelen, en natuurlijk om te leren koken.

    Koken met kinderen zorgt vaak voor onvergetelijke momenten, als je maar de tijd neemt en niet te gehaast bent. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat het rommelig wordt en dat er dingen misgaan. Neem dat je kind niet kwalijk, iedereen maakt fouten. Het belangrijkste voordeel is dat je kind op een positieve manier met eten bezig is.

    Een paar algemene tips voor een vrolijke keuken:

    • Houd messen en elektronische kloppers buiten bereik van jonge kinderen.
    • Geef eenvoudige taken die passen bij de leeftijd, maar betrek je kind bij zo veel mogelijk stadia van het koken.
    • Laat je kind proeven.
    • Vertel wat je doet.
    • Maak je geen zorgen als er iets fout gaat, het eten smaakt waarschijnlijk toch goed.

    Pizza's

    Pastasalade

    Ronde cakejes

    Minitrifles

    Rijstcakegezichtjes

    Vrolijke appeltjes

    Groentesticks met hüttenkäsedip en gebakken aardappels

    Gebakken banaan met chocola

    Frambozenjam

    Pizza's

    Het is leuk om zelf pizza's te bakken voor een partijtje. Kinderen kunnen ze naar eigen smaak maken en versieren met gezichtjes of eenvoudige afbeeldingen. Een pizza is geen volledige maaltijd, vergeet dus niet om er extra groenten bij te serveren.

    • 2 pizzabodems, verkrijgbaar in alle grote supermarkten
    • 6 eetlepels tomatenpuree of tomatensaus
    • 1 theelepel gedroogde oregano
    • Verschillende groenten op verschillende borden, bijvoorbeeld stukjes paprika, courgette, champignons, plakjes tomaat, uitgelekte maïs uit blik
    • 45 g ham of gekookte kip, in kleine stukjes gesneden
    • 4 eetlepels geraspte kaas, mengsel van cheddar en Parmezaanse kaas
    • 6 - 8 dunne plakjes mozzarella

    Volwassene: Snijd de groenten.

    Kind: Smeer de tomatenpuree of -saus op de pizzabodem. Garneer met oregano. Voeg groente en vlees naar keuze toe. Bestrooi met geraspte kaas. Voeg reepjes mozzarella toe.

    Volwassene: Plaats de pizza in de oven en bak totdat de kaas gesmolten en goudbruin is.

    Serveer met stukjes bleekselderij, schijfjes komkommer of een salade.

    Voldoende voor 2 - 4 porties

    Pastasalade

    Als jij alle ingrediënten snijdt, kookt en blancheert, kan je kind deze toevoegen en mengen. Praat ondertussen over de verschillende kleuren. Je kunt er een lunchgerecht van maken door wat zalmsnippers of hamblokjes toe te voegen.

    • 330 g pasta (fusilli of een andere soort)
    • 1 eetlepel olie
    • 170 g gemengde groenten, zoals broccoli, bleekselderij, wortels, courgette, komkommer, peultjes, rode en groene paprika, lente-uitjes, sperzieboontjes en kerstomaatjes
    • Voor de dressing:
    • 4 eetlepels olijfolie
    • Sap van 1 citroen of limoen
    • 1 eetlepel balsamicoazijn
    • 1 eetlepel gehakte basilicum
    • 1 Tbsp chopped basil
    • 45 g geraspte Parmezaanse kaas
    • 1 eetlepel milde mosterd
    • Mespunt zwarte peper

    Volwassene: Breng een grote pan water aan de kook. Voeg een eetlepel olijfolie en de pasta toe. Draai de warmtebron lager en laat 10 - 12 minuten koken tot de pasta beetgaar is. Giet het kookvocht af, spoel af met heet water en laat afkoelen. Snijd de wortels, bleekselderij, courgette en komkommer in reepjes. Haal de peultjes af.

    Kind: Breek de broccoli in kleine roosjes.

    Volwassene: Snijd de rode en groene paprika, lente-uitjes en sperzieboontjes in kleine stukjes. Doe alle groenten, behalve de komkommer en tomaten, in een pan kokend water en laat 3 minuten doorkoken om ze te blancheren. Giet het kookvocht af. Laat afkoelen.

    Kind: Doe de pasta in een grote schaal en meng de geblancheerde groenten erdoor. Voeg de komkommer en kerstomaatjes toe. Meng alle ingrediënten van de dressing, roer goed en giet over de salade. Vermeng de salade met de dressing.

    Bereidingstijd: 25 minuten

    Voldoende voor 4 – 6 porties

    Ronde cakejes

    Smelt voor de variatie wat chocola en laat je kind de cakejes hierin dopen. Laat afkoelen en serveer met fruit als dessert of tussendoortje.

    • 1 groot ei
    • 3 afgestreken eetlepels kristalsuiker
    • 4 afgestreken eetlepels bloem
    • 1 – 2 theelepels poedersuiker

    Volwassene: Verwarm de oven voor op 200 °C/gasstand 6. Vet 2 bakplaten lichtjes in. Verzamel samen met je kind alle ingrediënten.

    Kind: Breek het ei (met hulp) in een mengkom. Weeg de suiker af en doe deze in de kom.

    Volwassene en kind samen: Pak de mixer en klop het ei en de suiker tot een dik, romig mengsel. Dit duurt enkele minuten en mogelijk moet je het zonder je kind afmaken.

    Kind: Weeg de bloem af en strooi deze in twee delen over het mengsel. Spatel de bloem samen door het mengsel (laat je kind zien dat spatelen verschilt van roeren omdat hierbij lucht in het mengsel wordt gebracht). Vorm met een lepel rondjes van het mengsel op een ingevette bakplaat. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de cakejes zit.

    Volwassene: Plaats in de oven en bak in 7 – 10 minuten goudbruin en luchtig. Haal uit de oven. Laat enkele seconden afkoelen en plaats vervolgens met een pannenkoekmes op een taartrooster om af te koelen.

    Kind: Zeef de poedersuiker over de cakejes.

    Ze zijn heerlijk als ze nog een beetje warm zijn.

    Bereidingstijd: 10 minuten

    Voldoende voor 10 - 12 ronde cakejes

    Minitrifles

    Kinderen vinden het erg leuk om dit gerechtje te maken. Gebruik zacht seizoensfruit of een blikje fruit op sap.

    • 4 ronde minicakejes of 2 sneetjes Zwitserse rol
    • 2 eetlepels sinaasappelsap
    • 1 rijpe perzik, in plakjes
    • Ongeveer 12 aardbeien, gewassen en ontkroond
    • 1150 ml kant-en-klare of zelfgemaakte vla
    • 2 theelepels slagroom - naar wens
    • Confettistrooisel als versiering – naar wens

    Kind: Doe 2 ronde minicakejes of 1 Zwitserse rol in elk schaaltje. Lepel een eetlepel sinaasappelsap over elke cakebasis. Bedek met de plakjes perzik en aardbeien. Lepel hier de vla over. Voeg slagroom en confettistrooisel toe.

     

    Rijstcakegezichtjes

    Een supergemakkelijke, leuke lunch om samen te maken. Gebruik verschillende soorten fruit of groenten om de gezichtjes te maken.

    • 1 grote standaardrijstcake
    • 2 eetlepels roomkaas of hummus
    • 3 rozijnen
    • 1 dun schijfje appel, in de vorm van een mond
    • Een fijngeraspt worteltje

    Volwassene: Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd een dun schijfje af. Rasp de wortel.

    Kind: Smeer de roomkaas of hummus op de rijstcake en maak een gezichtje met de rozijnen en het schijfje appel. Gebruik de geraspte wortel om haar of een baard te maken.

    Serveer met extra schijfjes appel of reepjes groenten.

    Bereidingstijd: 5 – 10 minuten

    Voldoende voor 1 gezichtje

    Vrolijke appeltjes

    Dit is een leuk tussendoortje om samen te maken als je een paar kinderen te spelen hebt.

    • 1 rode appel
    • 3 – 4 eetlepels pindakaas zonder stukjes
    • Ontbijtgranen op basis van gepofte rijst

    Volwassene: Snijd de appel in schijfjes en dep de schijfjes appel droog met een keukenrol (hierdoor blijft de pindakaas beter plakken). Besmeer een kant van elk schijfje appel met pindakaas. Duw 2 schijfjes tegen elkaar aan zodat de pindakaas uit de schilzijde van de appelsandwich komt. Doe 4 - 5 gepofte rijstkorrels in de pindakaas om de tanden te maken (het rode deel van de schil vormt de lippen).

    Bereidingstijd: 10 minuten

    Voldoende voor 5 - 6 vrolijke appeltjes

    Groentesticks met hüttenkäsedip en gebakken aardappels

    • 250 g hüttenkäse
    • 2 lente-uitjes, fijngehakt
    • Kwart tot een halve rode paprika, in kleine stukjes
    • Kwart theelepel Dijonmosterd
    • Halve theelepel gemengde gedroogde kruiden
    • Gemengde groenten zoals bleekselderij, wortels, broccoliroosjes – in reepjes of stukjes gesneden

    Volwassene: Bereid alle groenten voor. Een ouder kind kan hier onder begeleiding bij helpen.

    Kind: Schep alle ingrediënten in een kom, meet de kruiden en mosterd af en meng alles door elkaar.

    Serveer met de reepjes groenten

    Bereidingstijd: 10 minuten

    Gebakken banaan met chocola

    • 2 grote bananen, met schil
    • 55 g gewone chocola of melkchocola

    Volwassene: Snijd de uiteinden van de bananen maar verwijder de schil niet. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasstand 4.

    Kind: Leg de bananen op de bakplaat op een stuk aluminiumfolie. Breek de chocola in kleine stukjes.

    Volwassene: Snijd de bananen in de lengte door, maar zorg dat hierbij de onderste laag van de schil intact blijft.

    Kind: Druk de stukjes chocola in de opengesneden banaan. Wikkel de bananen stevig in aluminiumfolie.

    Volwassene: Schuif de bakplaat in de oven en bak gedurende 25 minuten.

    Laat afkoelen en verwijder de folie. De schil van de banaan zal zwart zijn, maar het kleverige mengsel van banaan en chocola kan eruit worden gelepeld.

    Voldoende voor 2 - 4 porties

    Frambozenjam

    Kinderen vinden het leuk om fruit te plukken en het geeft veel voldoening om jam te maken van het fruit dat ze zelf hebben geplukt. Als je jam maakt van vers fruit, blijven de meeste flavonoïden behouden en bevat de jam geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

    • 1 kg geplukte frambozen
    • 1 kg suiker

    Kind: Was het fruit en leg het te drogen op wat keukenpapier. Doe de frambozen in een grote pan. Stamp de frambozen fijn met een aardappelstamper.

    Kind: Weeg de suiker af. Was 2 jampotten af en plaats ze in de oven om warm en droog te worden.

    Volwassene: Breng de gestampte frambozen langzaam op een laag pitje aan de kook. Voeg de suiker toe en roer met een houten lepel totdat deze is opgelost. Laat 5 minuten doorkoken. Lepel een of twee druppels jam op een schoteltje. Laat je kind in de gaten houden of er een laagje op de jam komt als deze afkoelt, zodat de druppel zijn vorm behoudt en zich niet over het schoteltje verspreidt. Als er geen laagje op komt, laat je de jam nog 5 minuten doorkoken en bekijk je het daarna opnieuw. Als er wel een laagje op komt, giet je de jam in de warme droge potten. Laat een beetje afkoelen en sluit de potten af met een deksel of dop terwijl de jam nog warm is. Als je de jam langere tijd wilt bewaren, zorg dan dat de pot helemaal gevuld is om de kans op schimmelvorming te verkleinen.

    Bereidingstijd: 20 minuten

    Voldoende voor 2 grote potten jam

    De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld als algemeen advies en dient op geen enkele wijze ter vervanging van deskundig medisch advies. Als jij of je gezin of je kindje lijdt aan bepaalde symptomen of aandoeningen die ernstig of langdurig zijn, of als je specifiek medisch advies nodig hebt, neem dan contact op met een arts. Philips AVENT kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie die op deze website wordt verstrekt.

    Verwante producten

    Verwante adviezen

    Peutermaaltijden – evenwichtige voeding

    Peutermaaltijden – evenwichtige voeding

    Tips voor peutermaaltijden

    Tips voor peutermaaltijden

    Voedingsartikelen van je baby steriliseren

    Voedingsartikelen van je baby steriliseren

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.