Verzorging voor moeder en kind
Verzorging voor moeder en kind
Philips AVENT - The importance of sleep

Het belang van een goede nachtrust

Philips AVENT - The importance of sleep

De eerste maanden met je pasgeboren baby kunnen bijzonder vermoeiend zijn en het is belangrijk dat ook de ouders voldoende rust krijgen.

In het eerste levensjaar van hun baby slapen de nieuwbakken ouders tussen de 400 en 750 uur minder dan normaal. Het goede nieuws is dat je een paar dingen kunt doen om het leven voor iedereen wat rustiger te maken.

De meeste nieuwe ouders houden hun baby de eerste weken graag zo dicht mogelijk bij zich. Een reiswieg of een klein kinderledikantje is ideaal, omdat je die kunt verplaatsen zodat de baby kan zijn waar jij bent.

Het wordt aangeraden om baby's de eerste zes maanden in een apart wiegje of ledikantje in de ouderslaapkamer te laten slapen, maar misschien vind je het na een paar weken niet zo moeilijk meer om je baby in de babykamer te laten slapen. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je contact houdt met je baby als jullie niet in dezelfde kamer slapen en daar kan een goede babyfoon bij helpen.

Contact houden met je baby, ook als je in een andere kamer bent

Met een babyfoon kun je je baby in de gaten houden, ook als je niet in dezelfde kamer bent. De babyfoons van Philips AVENT zorgen ervoor dat ouders volkomen gerust kunnen zijn. Je hoort het meteen als je baby huilt en je kunt je baby kalmeren door tegen hem te praten en sussende geluidjes te maken.

Ook de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de babykamer wordt op de babyfoon weergegeven. De slaap en ontspanning van je baby kan gemakkelijk worden beïnvloed door de kleinste temperatuurwisselingen, omdat baby's nog niet hun eigen lichaamstemperatuur kunnen regelen. Met de nieuwste DECT-babyfoons kun je vanaf elke plek in huis de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de gaten houden en controleren of in de babykamer een prettig en gezond klimaat heerst.

Een routine invoeren

Sommige baby's zijn gemakkelijker tevreden te stellen dan andere. Het kan echt helpen als je een bepaalde routine volgt, zoals een verduisterde kamer, een vast liedje of slaapliedje en een trappelzak in plaats van een laken en een dekentje. Ook een fopspeen helpt je baby tot rust te komen. Baby's hebben een sterke zuigreflex en door op een fopspeen te zuigen, ontspannen ze zich op een natuurlijke manier.

Probeer je kindje in de stemming te krijgen om te gaan slapen, maar moedig het wel aan om het werkelijke 'gaan slapen' zelf te doen door welterusten te zeggen en zachtjes de kamer uit te gaan. Ga even terug om je kindje te sussen als dat nodig is, maar ga de kamer weer uit voordat het echt slaapt. Langzamerhand vinden ze het steeds gemakkelijker om zelf te gaan slapen. Baby's die weten hoe ze zelf kunnen gaan slapen, slapen vrijwel altijd sneller de hele nacht door, omdat ze zelf weer gaan slapen. Op de leeftijd van zo'n zes tot zeven maanden slapen de meeste baby's de hele nacht, tien tot twaalf uur, door.

Het kan even tijd kosten om goede slaapgewoonten aan te leren, maar als je doorzet, hebben jij en je baby er veel profijt van.

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld als algemeen advies en dient op geen enkele wijze ter vervanging van deskundig medisch advies. Als jij of je gezin of je kindje lijdt aan bepaalde symptomen of aandoeningen die ernstig of langdurig zijn, of als je specifiek medisch advies nodig hebt, neem dan contact op met een arts. Philips AVENT kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie die op deze website wordt verstrekt.

Een handige e-mail in elke fase


Meld je aan voor e-mails van Philips Avent, boordevol tips en handige aanbiedingen in elke fase van je zwangerschap en de ontwikkeling van je baby.

 

Gratis aanmelden

Verwante producten

Verwante adviezen

Tandjes krijgen: de eerste tandjes van je baby

Tandjes krijgen: de eerste tandjes van je baby

Help je baby in slaap

Help je baby in slaap

Tips voor peutermaaltijden

Tips voor peutermaaltijden

Peutermaaltijden – evenwichtige voeding

Peutermaaltijden – evenwichtige voeding