Consumenten
Producten

  FAQ

    U wilt meer informatie over LED-lampen? Ontdek meer via de vijf meest gestelde vragen.    

Mythe 1: LED's gaan eeuwig mee

 

LED-lampen gaan een stuk langer mee dan de gemiddelde gloeilamp, maar neen, ze gaan niet eeuwig mee. Net als alle andere lichtbronnen worden ze uiteindelijk zwakker. Maar onthoud dat onze LED-lampen gedurende bijna heel hun gebruiksduur bijna net zo sterk zullen schijnen als toen ze nieuw waren, terwijl lampen van veel andere merken na één jaar al aanzienlijk zwakker worden.

Mythe 2: LED's zijn niet helder genoeg

 

Dat zijn ze wel. LED-lampen stoten dezelfde hoeveelheid licht uit als traditionele gloeilampen en spaarlampen. Het grote verschil is dat ze veel minder energie verbruiken. Zo is bijvoorbeeld een 7W Philips LED-lamp net zo helder als een 60W gloeilamp of een 12W spaarlamp. U kunt bijvoorbeeld een LED-lamp kiezen die schijnt met de vertrouwde warme gloed van een traditionele gloeilamp, of voor een die natuurlijk licht nabootst. Voor al uw verlichtingsbehoeftes is er een LED-lamp te vinden.

Mythe 3: LED's worden niet warm

 

LED-lampen worden een beetje warm, maar lang niet zo veel als spaarlampen en traditionele gloeilampen. Net zo belangrijk is dat wanneer u ze in uw verlichtingsarmaturen thuis installeert, LED's geen infrarood (IR) licht uitstoten, alleen zichtbaar licht. U kunt IR-licht niet zien dus dit voegt niets aan de helderheid van het licht toe, het maakt lampen alleen maar warmer en verspilt energie. Een ander pluspunt is dat LED's tevens geen ultraviolet (UV) licht uitstoten.

Mythe 4: 3W LED's zijn helderder dan 1W LED's

 

Niet per se! In het verleden vertrouwde men op vermogen om een idee van de helderheid van een traditionele gloeilamp te geven. Maar de hoeveelheid watts (W) is slechts een maat voor het vermogen dat de lamp verbruikt. Bij LED's zegt het wattage niets over helderheid. Twee verschillende LED's kunnen dezelfde hoeveelheid energie verbruiken maar aanzienlijk verschillen in lichtopbrengst. 

 

Bij het selecteren van LED lampen kunt u beter kijken naar lichtopbrengst in plaats van energieverbruik. De lichtopbrengst van een lamp wordt gemeten in de eenheid lumen (lm) en dit staat op de verpakking vermeld. We tonen ook het vermogen van een gelijkwaardige traditionele gloeilamp die dezelfde lichtopbrengst zou geven omdat we weten dat u hier nog mee vertrouwd bent. 

Mythe 5: Overschakelen op LED-verlichting is duur

 

Hoewel de initiële kosten van een LED-lamp hoger zijn dan die van een traditionele lamp zal u op lange termijn geld besparen. De initiële investering wordt meer dan terugbetaald in de loop van de levensduur van de lamp, omdat de exploitatiekosten lager zijn als gevolg van een lager energieverbruik en ze gedurende lange tijd niet vervangen hoeven te worden, meestal rond de 15 jaar. Vergeet daarnaast niet dat de prijzen voor LED-verlichting in 2015 reeds lager zijn dan een aantal jaar geleden, en dichter in de buurt beginnen te komen van de prijzen van gloeilampen.

Mythe 6: LED lichtkwaliteit is laag

 

Neen, dat is het niet. Hoe goed een lamp kleuren toont in vergelijking met daglicht wordt gemeten met iets wat de kleurweergave-index (´Color Rendering Index´ of CRI) wordt genoemd. De CRI voor witte LED´s is tussen de 75 en 85, terwijl de CRI voor daglicht 100 is. De CRI van LED´s blijft maar toenemen, waardoor ze ideaal zijn voor een groeiend aantal verlichtingstoepassingen.

 

CRI is echter niet de enige manier om de ´kwaliteit´ van licht te beoordelen. We hebben onderzocht hoe mensen lampen kiezen en zijn er achter gekomen dat mensen vaak meer een voorkeur hebben aan LED´s dan aan halogeen en gloeilampen op basis van de kleurimpressie, niet de CRI waarde. Dit is ook de reden waarom we ons richten op LED lampen van hoge kwaliteit met een contante lichtopbrengst. We hebben zelfs onze eigen methode ontwikkeld om lichtkwaliteit te meten (door ons Optibin®-technologie genoemd) om ervoor te zorgen dat de kleurproductie van de Philips LED's voldoet aan uw verwachtingen.

Mythe 7: LED´s zijn niet trillingsbestendig

 

LED-lampen bevatten geen bewegende delen, gloeispiraal of kwetsbare glazen bol, dus ze zijn zeer robuust. Alle Philips LED-producten zijn aan trillingstesten volgens internationaal overeengekomen normen onderworpen (IEC), en in sommige gevallen passen we nog zwaardere militaire normen toe om ons ervan te verzekeren dat onze LED's lang mee zullen gaan.

Mythe 8: LED´s hebben tijd nodig om op te warmen

 

Neen, dat is niet zo. In tegenstelling tot fluorescentielampen en spaarlampen die langzaam op gang komen of zelfs knipperen, schijnen LED´s vrijwel direct na het inschakelen al met hun volledige lichtopbrengst. Ze kunnen tevens regelmatig aan en uit worden gezet zonder daarmee hun levensduur te verkorten. 

Mythe 9: LED´s werken niet in extreem koude omgevingen

 

Eigenlijk worden LED´s nog efficiënter en gaan ze nog langer mee bij gebruik in koude temperaturen. Overmatig hoge temperaturen kunnen de levensduur van elektrische en elektronische componenten verkorten (dat is deels de reden waarom gloeilampen niet erg lang mee gaan), dus zelfs het koudste klimaat is geen probleem voor een LED-lamp.

Mythe 10: LED´s kunnen niet gedimd of bijgesteld worden.

 

Dat kunnen ze wel. LED´s zijn digitaal, wat in feite betekent dat ze aan of uit staan. Om ze te dimmen worden ze zeer snel aan- en uitgezet (sneller dan het oog kan zien), zodat ze kunnen worden bestuurd. Echter zijn niet alle LED-lampen ontworpen om gedimd te kunnen worden, dus als u een dimmer wilt gebruiken dient u een lamp te kiezen waarbij vermeld staat dat dit mogelijk is. Kijk op de verpakking naar het dimbaar-logo. In veel gevallen kunt u uw huidige dimmerswitch gebruiken Verwijder uw oude lamp en vervang deze met een dimbare LED-lamp. Er is tevens een online lijst beschikbaar van dimmerswitches waarmee u er achter kunt komen of de LED compatibel is.

Mythe 11: Alle LED-lampen hebben een zeer fel, wit licht

 

De eerste LED-lampen waren fel wit omdat dit de meest effectieve manier was om ze te gebruiken, maar tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in een reeks van 'tinten wit' van warm geel tot koel blauw. Zoek naar de ´witte tint´ indicatie op de verpakking. 

Meer hulp nodig? Kies de juiste lamp

Om meer te leren over Philips Lighting: bekijk onze video's of klik  hier
LED-lampen

LED-lampen

 

LED-lampen kunnen u helpen elke woonruimte om te toveren met een mooi warm wit licht. Deze handleiding laat u zien hoe LED-lampen u onbegrensde verlichtingsmogelijkheden kunnen bieden. Met LED-lampen kunt u tot 90% energie en geld besparen.

Lichteffect

Lichteffect

 

Bekijk hoe het lichteffect van een lamp beïnvloed wordt door de lampcoating en hoe dit u kan helpen de juiste soort verlichting te creëren. Matte lampen geven een diffuus licht. Heldere lampen produceren een sprankelend, natuurlijk warm licht.

Energiebesparende lampen

Energiebesparende lampen

 

Energiebesparende lampen, ook wel bekend als spaarlampen of compacte fluorescentielampen, verbruiken minder energie dan klassieke lampen voor het produceren van dezelfde hoeveelheid licht. Bekijk hoe spaarlampen het juiste lichteffect en sfeer kunnen realiseren, en uw verlichtingsrekeningen kunnen verlagen.

 

Halogeenlampen

Halogeenlampen 

 

Halogeenlampen bieden de snelste en gemakkelijkste manier om de klassieke gloeilampen te vervangen. Bekijk hoe halogeenlampen u een enorme keuze uit verlichtingsmogelijkheden bieden met licht van dezelfde warme, sprankelende kwaliteit als die van klassieke gloeilampen. Halogeenlampen bieden de snelste en gemakkelijkste manier om de klassieke gloeilampen te vervangen.

In de spotlights

Kijk naar onze andere verlichtingsproducten