1
Producten

Veelgestelde vragen over koffie

Algemene vragen over koffie

Welk koffiezetapparaat moet ik kiezen?

 

Iedere koffiedrinker is anders en zelfs per moment kan het verschillen wat voor koffie bij jou past. Voor je een koffiezetapparaat kiest, is het handig om te weten wat voor systeem het beste bij jou past.

Drip

Drip is de filterkoffie die we allemaal kennen en die tegenwoordig weer in opmars is vanwege de vaak subtiele smaak. Philips heeft hiervoor diverse machines, zowel voor gemalen koffie als voor verse koffiebonen.

 

+ Zachte smaak, makkelijk in onderhoud, zet veel kopjes koffie in één keer

- Zet alleen filterkoffie

drip koffiemachine

Pads

Wie voor betaalbaar gemak kiest, gaat voor pads. Met Senseo zette Philips hierin een nieuwe standaard. Met meer dan vijftien soorten pads is er voor iedere smaak wat wils: van zacht tot sterk en van cappuccino tot latte. Je zet hiermee één of twee tassen koffie per keer.

 

+ Voor iedere koffiedrinker wat wils, eenvoudig te bedienen.

- Werkt alleen met pads.

koffiepadmachines

Volautomatische espressomachine

Voor wie thuis heerlijke Italiaanse koffiespecialiteiten als espresso, café lungo, cappuccino en Latte macchiato wil drinken en tegelijkertijd op zoek is naar gemak, is de volautomatische espressomachine dé oplossing. Met de Philips en Saeco volautomaten loopt Saeco ver voorop als het om techniek gaat. En de smaak is het bewijs: ons merk Saeco kreeg als enige volautomaat de beoordeling ‘perfect’ van het befaamde Centro Studi Assagiatori, dé autoriteit op het gebied van koffie in Italië. Je zet de koffie per kopje of bij sommige machines per twee. Lees meer over onze espressomachines.

 

+ Alle Italiaanse koffiespecialiteiten met één druk op de knop, makkelijk in onderhoud, verse bonen.

- Iets duurder in aanschaf maar nog steeds zijn koffiebonen tot 3 x goedkoper* dan capsules.

 

* Bron : Infoscan IRI Supermarkten (totaal supermarkten exclusief Aldi en Lidl) periode wk 29 2014 tm wk 28 2015 - Gebaseerd op 8,5 gram bonen per kopje koffie

volautomatische espressomachine
manuele espressomachine

Handmatige bedienbare espressomachine

Ten slotte kan je kiezen voor een espressomachine die je handmatig bedient. Deze is voorzien van een pannarello, een klassiek stoompijpje waarmee het opschuimen van melk eenvoudig te leren is. Je zet één of twee tasjes espresso per keer.

 

+ Zelf alles in de hand, het ultieme baristagevoel.

- Iets meer werk op vlak van gebruik en onderhoud.

Wat is het verschil tussen filterkoffie en espresso?
What’s the difference between filter coffee and espresso?

Filterkoffie en espresso worden op verschillende manieren bereid en maken gebruik van een ander type bonen. Filterkoffie wordt gewoonlijk gemaakt van Arabica-bonen in een filterkoffiezetapparaat. Espresso wordt gemaakt in een espressomachine met een combinatie van bonen: ongeveer 60-70% Arabica-bonen en 30-40% Robusta-bonen. Filterkoffie wordt licht tot matig gebrand om de smaak te verbeteren en subtiele aroma's te creëren. Espresso krijgt een donkere en intense branding om de geroosterde chocoladenuances naar boven te brengen en de zure smaak te verminderen.

 

Toon alle apparaten waarmee filterkoffie en espresso kan worden bereid

Wat is een espresso?
A cup of espresso

Een scheut rijke en intens zwarte koffie bereid volgens een methode waarbij een koffiezetapparaat met pompaandrijving heet water met een hoge druk (9 bar) door een fijne maling stuwt. Het is afgeleid van het Latijnse woord 'expressus', dat ‘expressie’ of ‘naar buiten drukken’ betekent. 

 

Toon alle koffiemachines waarmee espresso kan worden bereid

Wat is een cappuccino?
A cup of cappuccino

Een scheut espresso met gestoomde melk en bovenop een grote dot opgeschuimde melk - deze wordt erop gelepeld om de warmte te behouden. De verhouding tussen espresso en de gestoomde en opgeschuimde melk is gewoonlijk 1/3 espresso: 1/3 gestoomde melk: 1/3 opgeschuimde melk.

 

Toon alle koffiemachines waarmee cappuccino kan worden bereid

Baristavaardigheden

De perfecte espresso maken
A cup of espresso

Een perfecte espresso heeft een extractietijd van 20-30 seconden en een handmatige druk die is ingesteld op 9 bar. Dit zorgt ervoor dat positieve smaakaspecten worden onttrokken en dat de vetten waarmee het crèmelaagje wordt gevormd zijn geëmulgeerd. Gebruik altijd zuiver water voor een pure smaak.

 

Toon alle koffiemachines waarmee espresso kan worden bereid

Koffiebeleving met latte art en etching

Als je de melk los opschuimt (met een pannarello, cappuccinatore of los met een geïntegreerde melkkaraf), kun je echt iets speciaals maken van je cappuccino. Latte art is de kunst waarbij je in je cappuccino afbeeldingen maakt met de kleurverschillen tussen de koffie en de melk. Dat kun je doen door te schenken, denk daarbij aan de hartjes of blaadjes die je in een koffietentje krijgt. Je kunt ook gebruik maken van etching. Bij die laatste techniek maak je figuurtjes je in de melk met een kwastje of scherp voorwerp. Je kunt daarbij gebruik maken van chocoladesaus uit een pipet of flacon, daarmee teken je makkelijk wat je wilt. Details toevoegen doe je door de chocolade uit te strijken.

 

Zelf latte art maken?

Thuis latte art maken is te leren, al moet je de techniek even in de vingers krijgen. Een aantal zaken is daarbij van belang: de snelheid waarmee je de melk in je koffie schenkt, de hoogte vanaf waar je dat doet en als laatste de plek in de koffie waar je melk terecht komt.

 

Zo maak je een hartje

Zet een espresso in een cappuccinokopje. Schuim de melk apart op. Begin langzaam en hoog (zo’n 10 cm) in het midden te schenken. Ga sneller schenken terwijl je het kannetje laat zakken (tot zo’n 2 cm). Daarna weer heel langzaam, terwijl je naar de rand van de kop toe schenkt. Je kunt je kopje, terwijl je schenkt, in het begin een beetje schuin houden. Dat werkt makkelijker!

 

Zo maak je blaadjes

Zet een espresso in een cappuccinokopje. Schuim de melk apart op. Schenk de melk voorzichtig bij de espresso, bijna tot de tas vol is. De bedoeling is dat de melk een beetje mixt met de koffie, zodat de bovenkant egaal lichtbruin is. Leg nu met een koffielepeltje druppeltjes wit melkschuim in de lichtbruine koffie. Bijvoorbeeld in een spiraalvormig patroon van buiten naar binnen. Pak nu een scherp voorwerp en ‘teken’ in één vloeiende beweging door het midden van alle stipjes.

Latte art
Beer
Latte art
Gezichten
Latte art
Blad
Latte art
Bloem

Koffie recepten