1
Producten

Over koffiebonen


Van boon naar kopje koffie - de reis van de koffie

Soorten koffiebonen

Koffiebonen

 

Net als bij wijn is het kiezen van de juiste boon afhankelijk van jouw smakenpalet. Dit komt omdat koffiebonen verschillende smaakkenmerken hebben naar gelang het gedeelte van de wereld waar ze groeien.

Hoogte, temperatuur en aarde - zelfs de oogst - spelen tevens een rol. Terwijl het branden van de koffiebonen voor nog meer nuances en smaakexplosies zorgt.

Als het aankomt op de koffie in jouw kopje, zijn er maar twee soorten bonen die er toe doen: Arabica en Robusta.

 

Arabica koffiebonen

Arabica

 

Arabica is de champagne onder de koffie en beschikt over een rijk aroma met een milde en tegelijkertijd diepe smaak.

Robusta koffie

Robusta

 

De cafeïnekoningin onder de koffie. Robusta-koffiebonen bevatten grofweg tweemaal zoveel stimulerende stoffen als Arabica-koffiebonen. Dit geeft de koffie een sterke, ietwat bittere smaak.

Kopi Luwak koffie

Kopi Luwak

 

Probeer voor een buitengewone gastronomische ervaring de exorbitant dure bonen die afkomstig zijn uit de uitwerpselen van de Indonesische civetkat. Deze mangoestachtige doet zich tegoed aan de koffiebonen alvorens de pitten te ontlasten via de stoelgang. Het verteringsproces van de koffiebessen geeft de onderscheidende smaak aan de bonen.

Koffie aroma's

Freshly-ground

Die geur van verse koffiebonen? Heerlijk toch. Wij houden zo van de geur van versgemalen koffiebonen omdat elke boon ongeveer 800 verschillende vluchtige aroma's en smaken bevat, zoals specerijen, kruiden, noten, groenten, bloemen en fruit.

 

De kunst van het koffie maken ligt in het blootleggen van de verborgen schat in elke boon. Bij het malen van de bonen kunnen via het water nog meer van deze oplosbare stoffen vrijkomen. Deze zijn verantwoordelijk voor de smaak en het aroma in jouw tas koffie. 

A cup of coffee

De 15-minuten regel

 

Na 15 minuten verliest gemalen koffie ongeveer 60% van haar aroma.


Daarom raden wij het volgende aan:

  • Bewaar uw koffiebonen op een luchtdichte, donkere en droge plek
  • Consumeer de bonen binnen 6-8 weken na het branden
  • Maal de bonen altijd direct voor het zetten van een tas koffie