Nieuwscentrum

mei 27, 2020

Philips lanceert volgende generatie draagbare biosensor voor vroegtijdige signalering van verslechtering van de toestand van de patiënten, onder andere bedoeld voor monitoring bij COVID-19

  • De draadloze en draagbare biosensor (Philips Biosensor BX100) krijgt 510(k)-goedkeuring van FDA en CE-markering voor gebruik als hulpmiddel bij het monitoren van patiënten met COVID-19 in ziekenhuizen; de eerste toepassing van deze sensor is bij het OLVG in Nederland
  • Dit is een aanvulling op het portfolio van devices, software en diensten voor het identificeren van patiënten van wie de situatie plotseling kan verslechteren, zo kan de veiligheid van zorgverleners en patiënten verbeterd worden doordat zorgverleners minder aan het virus worden blootgesteld. Daarnaast kan hiermee het gebruik van kostbare persoonlijke beschermingsmiddelen worden beperkt 

Philips kondigde aan dat het 510(k)-goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft gekregen voor het inzetten van zijn volgende generatie draagbare biosensor (Philips Biosensor BX100) als hulpmiddel bij de zorg van bevestigde en vermoedelijke COVID-19-patiënten in ziekenhuizen. Deze nieuwe draadloze en draagbare biosensor verbetert de monitoringsoplossing van Philips voor de signalering van verslechteringen in de gezondheid van patiënten; de oplossing signaleert wanneer een patiënt een verhoogd risico loopt, zodat artsen sneller kunnen ingrijpen en zo de zorg voor patiënten kunnen verbeteren. Het OLVG in Amsterdam is momenteel het eerste ziekenhuis waar de oplossing, die al een CE-markering heeft gekregen, wordt ingezet als hulpmiddel bij de  monitoring van COVID-19 patiënten.  

 

De Philips Biosensor BX100 is ontwikkeld met het oog op een nieuwe werkwijze voor het meten van de vitale functies ter ondersteuning van de monitoring van hoog risico patiënten die van de intensive care worden overgeplaatst naar afdelingen voor minder intensieve zorg binnen het ziekenhuis.  De lichtgewicht biosensor voor eenmalig gebruik is een sensor die vijf dagen gebruikt kan worden. De sensorwaarden kunnen worden doorgestuurd naar een schaalbare hub waarmee meerdere patiënten in verschillende ruimtes kunnen worden gevolgd. Het hulpmiddel kan worden opgenomen in de bestaande klinische workflows voor mobiele weergave en meldingen en hoeft niet te worden gereinigd of opgeladen. De draadloze draagbare biosensor voor medische toepassingen is bedoeld voor gebruik door zorgprofessionals bij patiënten van 18 jaar of ouder en kan onopvallend op de borstkas worden geplakt om de twee belangrijkste voorspellers van achteruitgang, namelijk de ademhalingsfrequentie en hartslag, elke minuut te meten, te registreren, op te slaan en te verzenden. Daarnaast worden contextuele parameters als lichaamshouding, activiteitenniveau en mobiliteit bijgehouden. 

 

In de huidige coronacrisis bewaakt het OLVG, patiënten met vastgestelde of vermoede COVID-19 op afstand terwijl zij in een isolatieruimte verblijven. Om COVID-19-patiënten in isolatie goed te kunnen monitoren, implementeerde het OLVG de oplossing van Philips voor de signalering van verslechteringen in de toestand van patiënten. Deze omvat gegevensgestuurde intelligente analysesoftware (IntelliVue GuardianSoftware) voor registratie van vroegtijdige signalen, geavanceerde patiëntmonitors (EarlyVue VS30) en de Philips Biosensor BX100 wearable sensoren. 

In deze ongekende tijden van COVID-19 kan met de snel inzetbare Philips Biosensor BX100 voor monitoring op afstand het risico op blootstelling van zorgverleners aan het virus worden beperkt wanneer de vitale functies van de patiënt regelmatig moeten worden opgenomen. Bovendien zijn er zo minder persoonlijke beschermingsmiddelen nodig.

Peter Ziese

General Manager Monitoring and Analytics at Philips.

"In deze ongekende tijden van COVID-19 kan met de snel inzetbare Philips Biosensor BX100 voor monitoring op afstand het risico op blootstelling van zorgverleners aan het virus worden beperkt wanneer de vitale functies van de patiënt regelmatig moeten worden opgenomen. Bovendien zijn er zo minder persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) nodig," zegt Peter Ziese, General Manager Monitoring and Analytics at Philips. "De biosensor vormt een integraal onderdeel van onze oplossing voor signalering van verslechteringen in de toestand van een patiënt; deze helpt bij het vaststellen van de subtiele tekenen van verslechtering van de patiënt op de plaats van zorg, uren voordat een mogelijke achteruitgang zou optreden."

 

"Met behulp van deze nieuwe biosensor kunnen we op afstand de toestand van patiënten constant in de gaten houden. Dit is extra belangrijk op de COVID-afdelingen,” zegt Florian van der Hunnik, Chief Nursing Information Officer en teamleider van de COVID-afdeling van het OLVG in Amsterdam.  "Nu we niet zomaar de kamer van de patiënt in en uit kunnen lopen zonder beschermingsmiddelen, is deze innovatie zeer welkom, want hiermee kunnen we ons werk beter doen."

 

De volgende generatie draagbare biosensor van Philips maakt deel uit van het uitgebreide portfolio van Philips op het gebied van oplossingen voor het signaleren van verslechteringen in de toestand van patiënten.  

 

Bekijk hier andere oplossingen die Philips kan bieden tijdens de COVID-19 crisis.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 81.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2019 een omzet van 19,5 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.