Nieuwscentrum

jan 20, 2020

Philips werkt samen met het UNFPA en de regering van de Republiek Congo om de sterfte onder moeders en pasgeboren baby’s terug te dringen

  • Philips rolt samen met haar partners het ‘Emergency obstetric and newborn care’ (EmONC) programma uit bij lokale zorgaanbieders in minder ontwikkelde gemeenschappen van de Republiek Congo
  • Philips en UNFPA zijn in 2019 een internationaal partnerschap aangegaan met als doelstelling de gezondheid en het welzijn van vijftig (50) miljoen vrouwen en meisjes in landen met grote uitdagingen in de gezondheidszorg te verbeteren

Brussel, België en Brazzaville, Republiek Congo - Philips kondigt een nieuw partnerschap aan met het ministerie van Volksgezondheid en Bevolking van de Republiek Congo en het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA). Zij willen gezamenlijk het sterftecijfer onder moeders en pasgeboren baby’s in afgelegen gebieden van de Republiek Congo de komende 5 jaar met 50% terugdringen. 

 

De drie partners gaan samenwerken om een grootschalig 'Emergency obstetric and newborn care' (EmONC) programma te ontwikkelen dat meer dan 500.000 vrouwen en 70.000 pasgeboren baby’s bereikt. De eerste fase van het programma richt zich op vijf districten in de Republiek Congo: Talangaï, Ouesso-Mokeko-Pikounda-Kabo, Sembe-Souanke, Zanaga-Bambama et Sibiti-Komono.

 

Het belangrijkste doel van het programma is het beter begeleiden van risicovolle zwangerschappen en complicaties rond de bevalling door verloskundigen te trainen. Hierdoor wordt tijdige preventie van - en interventie tijdens - complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling mogelijk.

 

Onderdeel van het programma is dat gezondheidszorgfaciliteiten in afgelegen delen van de Republiek Congo uitgerust worden met zonnepanelen, monitoringsapparatuur en draagbare Philips Lumify echografie apparatuur. Met deze apparatuur kunnen verloskundigen en artsen ter plaatse risicovolle zwangerschappen vaststellen en de juiste zorg bieden. Zorgverleners die werken in afgelegen gemeenschappen krijgen speciale rugzakken met materialen die kunnen helpen tijdens een bevalling. Daarnaast krijgen ze ook een mobiele telefoon die ze kunnen gebruiken om technische ondersteuning op afstand te krijgen.

 

Ondanks het feit dat tussen 2005 en 2015 de moedersterftecijfers in de Republiek Congo met bijna de helft zijn gedaald, zijn deze cijfers nog steeds vergelijkbaar met die in andere minder ontwikkelde landen. Vrouwen op het platteland, met name bij de inheemse bevolking, blijven kampen met diverse problemen. Om ervoor te zorgen dat de sterftecijfers van vrouwen en baby’s gedurende de zwangerschap, bevalling of in het kraambed verder dalen, zal er nog meer geïnvesteerd moeten worden in dienstverlening, technologie, innovatie en de infrastructuur van de gezondheidszorg.

 

“De regering van de Republiek Congo is vastbesloten om sneller vooruitgang te boeken bij het terugdringen van de sterfte van vrouwen en baby’s rond de bevalling", aldus Jacqueline Lydia Mikolo, minister van Volksgezondheid en Bevolking van de Republiek Congo. "Wij staan open voor samenwerkingsverbanden die dynamisch zijn en wederzijds voordeel bieden, en zien dan ook veel mogelijkheden in onze samenwerking met Philips en UNFPA.” 

Philips vindt moeder- en kindzorg zeer belangrijk, omdat we meer dan in welke andere sector dan ook, een positieve impact kunnen hebben op de kwaliteit van het leven van mensen.

Henk de Jong

Chief of International Markets, Philips

"Je kunt geen welvaart bereiken zonder goede gezondheidszorg, met name voor moeders en kinderen, dus we zijn enthousiast over dit partnerschap en onze bijdrage daaraan", aldus Henk de Jong, Chief of International Markets, Philips. "Philips vindt moeder- en kindzorg zeer belangrijk, omdat we meer dan in welke andere sector dan ook, een positieve impact kunnen hebben op de kwaliteit van het leven van mensen".

 

"Deze innovatieve samenwerking gaat ons helpen ons doel van nul vrouwen die overlijden tijdens de bevalling in de Republiek Congo dichterbij te brengen doordat we de noodverloskunde en zorg voor pasgeboren baby’s op het platteland verbeteren", aldus dr. Natalia Kanem, Executive Director van het UNFPA. "Wij willen iedereen helpen en hopen dat dit model anderen inspireert om ons doel te volgen om zo overal te zorgen voor voorspoedige zwangerschappen en geboorten."

 

Het ministerie van Volksgezondheid en Bevolking betaalt de salarissen van de betrokken ambtenaren. UNFPA biedt gezondheidsdistricten hulp bij het verbeteren van het kennisniveau van verloskundigen om te zorgen voor een toename van het aantal voorspoedige geboorten. Philips biedt de technologische knowhow en ondersteuning voor het programma. 

 

In de tweede fase wordt het project uitgerold naar 47 andere districten, waaronder Pool, Likouala, Cuvette, Cuvette-Ouest, Plateaux, Bouenza, Niari, Kouilou, Pointe Noire en het andere district van Brazzaville. 

 

Het partnerschap draagt op diverse manieren bij aan de transformatie van de gezondheidszorg in de Republiek Congo. Het verbetert de kwaliteit van de dienstverlening in de gezondheidszorg, en zorgt er ook voor dat de voorzieningen voldoen aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tenslotte heeft het partnerschap de potentie om de sterfte van moeders en pasgeboren baby’s aanzienlijk terug te dringen. Tijdens de ‘Nairobi Summit on ICPD25’ heeft de regering zich ertoe verbonden ervoor te zorgen dat alle zwangere vrouwen prenatale zorg krijgen, en dat uiterlijk 2022 alle vrouwen tijdens de bevalling worden begeleid door een zorgverlener.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 80.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2018 een omzet van 18,1 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.be.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.