Nieuwscentrum

mrt 12, 2019

Slaaponderzoek van Philips toont aan: we willen graag beter slapen, maar dat mag niet veel moeite kosten!

  • 41 % van de volwassenen in Nederland erkennen dat hun slaapkwaliteit de voorbije vijf jaar verslechterd is 
  • 63% van de Nederlanders wil de slaapkwaliteit verbeteren

Brussel (België) - Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA), wereldwijd toonaangevend in gezondheidstechnologie, publiceert vandaag de bevindingen van zijn jaarlijks wereldwijd slaaponderzoek in het rapport “The Global Pursuit of Better Sleep Health”. Dit onderzoek, dat elk jaar wordt gevoerd in het kader van de World Sleep Day (15 maart), peilt bij volwassenen in 12 landen rondom het thema "slaap". De resultaten tonen aan dat het besef inzake de effecten van slaap op de algemene gezondheid wereldwijd toeneemt, maar dat de meerderheid nog niet klaar is om effectief iets te willen doen voor kwaliteitsvolle slaap (en dus gezondheid).

 

Hoewel 71 % van de ondervraagde Nederlandse volwassenen [1] het effect van slaap op de gezondheid erkent, beoordeelt slechts 42 % zijn slaapkwaliteit als zijnde goed. Een slechte slaapgezondheid (die leidt tot slaaptekort) toont nochtans een hoge correlatie met depressies, obesitas, diabetes, hartziekten, beroertes, neurocognitieve aandoeningen en zelfs kanker. [2]

Voor dit onderzoek dat in opdracht van Philips door KJT Group werd gevoerd, werden 11.006 respondenten bevraagd in Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Japan, Nederland, Singapore, Zuid-Korea en de Verenigde Staten van Amerika. De bevindingen maken duidelijk dat de meeste respondenten voor hun slaapgerelateerde problemen eerder het internet raadplegen dan een arts. Acht volwassenen op tien (wereldwijd) willen hun slaapkwaliteit verbeteren, maar de meerderheid (60 %) heeft nog geen hulp gezocht bij een medische professional. Respondenten die met slaapproblemen kampen, stellen dat ze voor hun slaapzorgen eerder online-informatiebronnen opzoeken. Nog zorgwekkender is dat 65 % van wie slaapapneu rapporteert, ofwel nog nooit slaapapneu therapie volgde om deze aandoening te behandelen, ofwel daarmee gestopt is.

Bij Philips werken we onder meer aan de ontwikkeling van klinisch gevalideerde oplossingen waarmee we in de nabije toekomst wereldwijd 80 % van de slaapproblemen hopen te behandelen. Wij hopen de mensen die al zo lang met allerlei slaapproblemen kampen, opties te kunnen aanreiken om beter te slapen.

Mark Aloia

PhD, Global Lead for Behavior Change, Sleep & Respiratory Care

“Deze gegevens suggereren dat de mensen weliswaar tot het inzicht komen dat slaap fundamenteel belangrijk is, maar dat de meesten ervan uitgaan dat kwaliteitsvolle slaap een illusie zal blijven”, stelt Mark Aloia (PhD), Global Lead for Behavior Change, Sleep & Respiratory Care bij Philips. “Als we slaap ernstig willen nemen, en als we de sociale en emotionele aspecten van gebrekkige slaap willen aanpakken, moeten we eerst en vooral aantonen dat we deze problemen wel degelijk kunnen behandelen, op een gemakkelijke en zinvolle manier die stevig wordt onderbouwd door de klinische wetenschap. Bij Philips werken we onder meer aan de ontwikkeling van klinisch gevalideerde oplossingen waarmee we in de nabije toekomst wereldwijd 80 % van de slaapproblemen hopen te behandelen. Wij hopen de mensen die al zo lang met allerlei slaapproblemen kampen, opties te kunnen aanreiken om beter te slapen.”

Het onderzoek leert ook dat 64 % van de volwassenen in Nederland minstens één item uit het lijstje van slaapobstakels zoals slapeloosheid en snurken ervaart, waarbij slapeloosheid (28 %) het hoogste scoort. Omdat zoveel potentiële factoren een impact hebben op goede nachtrust, wil Philips met deze data aan de slag om mensen in de hele wereld te helpen om niet alleen de waarde van slaap te beseffen, maar ook om er iets aan te doen en hun slaapgewoonten te verbeteren.

 

Dr. Newell, slaapgeneeskundige aan het UVC Brugmann ziekenhuis in Brussel heeft vanuit zijn professie extra context geboden bij de resultaten. Lees hier het artikel. Voor meer bevindingen van de wereldwijde onderzoeken van dit en/of vorig jaar ga naar https://www.philips.be/c-e/world-sleep-day.

 

Philips heeft zich ambitieus voorgenomen om klinisch geteste oplossingen te ontwikkelen waarmee mensen aan de slag kunnen voor een betere slaap en gezondheid. Philips wil oplossingen aanleveren die tegemoetkomen aan de toenemende en verschuivende behoeften van consumenten én gezondheidszorgprofessionals. Meer informatie omtrent Philips’ geavanceerde oplossingen voor slaap- en ademhalingszorg vindt u onder www.philips.be/slaapapneu   

 

[1] Nederlandse cijfers zijn te extrapoleren naar de Belgische situatie.

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19961/

Over Royal Philips

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2018 een omzet van 18,1 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.be/nieuwscentrum.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over het onderzoek

Dit onderzoek werd online uitgevoerd door de KJT Group in opdracht van Philips van 9 januari tot 28 januari 2019 bij 11.006 volwassenen van 18 jaar en ouder in 12 landen (Australië: n=750; Brazilië: n=1.001; Canada: n=750: China, n=1.001: Frankrijk: n=1.000; Duitsland: n=1.003; India: n=1.000; Japan: n=1.000; Nederland: n=750; Singapore: 750; Zuid-Korea: n=1.000 en de U.S.: n=1.000). De enquête was via het internet en werd in de primaire taal of talen van elk land zelf afgenomen. Dit waren niet-aselecte steekproeven, zodat een foutmarge niet nauwkeurig kan worden geschat. Voor de volledige methodologie van de enquête, inclusief wegingsvariabelen, kunt u contact opnemen met Meredith Amoroso via meredith.amoroso@philips.com.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.