Nieuwscentrum

jan 23, 2019

Philips en de American Heart Association gaan samenwerken om de overlevingskansen bij plotselinge hartstilstand wereldwijd te verbeteren


Connected Pulse van Philips en American Heart Association is het eerste programma in zijn soort waarbij voorlichting, training en techniek worden gecombineerd tot een integrale maatwerkoplossing in grootstedelijke gebieden over de hele wereld

Vandaag kondigde Philips en de American Heart Association een samenwerkingsverband aan om de overlevingskans na plotselinge hartstilstand in dichtbevolkte steden wereldwijd te vergroten. Het Connected Pulse-programma maakt op effectieve wijze gebruik van een unieke end-to-end oplossing waarbij voorlichtingsprogramma's worden gecombineerd om mensen bewuster te maken van reanimatie, het gebruik van openbaar beschikbare AED's (automatisch externe defibrillatoren) en nieuwe technologieën, Zo wordt de 'overlevingsketen' vanaf het hartincident tot het moment waarop de patiënt het ziekenhuis bereikt sterker gemaakt. 

 

Wereldwijd staan hart- en vaatziekten boven aan de lijst van doodsoorzaken, jaarlijks verantwoordelijk voor bijna 17 miljoen doden – 31 procent van alle sterfgevallen [1]. Naar schatting wordt ongeveer 70 tot 80 procent van de plotselinge hartstilstanden vindt buiten het ziekenhuis plaats [2]. Voor elke minuut die zonder reanimatie en defibrillatie voorbijgaat, neemt de overlevingskans van een slachtoffer met 7 tot 10 procent af [3]. Een hartstilstand kan overal en op elk moment plaatsvinden. Bij omstandersinterventie en behandeling met een AED verdrievoudigt de overlevingskans tot 31,4 procent [4].

Door onze krachten te bundelen met de American Heart Association en een grootschalig, geïntegreerd pakket aan diensten en expertise te bieden, kunnen we een significante positieve bijdrage leveren aan verbetering van de overlevingskans bij plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis.

Frans van Houten

CEO bij Koninklijke Philips en lid van de American Heart Association CEO Roundtable

“Philips streeft ernaar om geïntegreerde cardiologische oplossingen te bieden met een nadruk op preventie, diagnostiek en behandeling”, zegt Frans van Houten, CEO bij Koninklijke Philips en lid van de American Heart Association CEO Roundtable. Dit is een samenwerkingsverband van ondernemingsleiders met ruim 40 leden dat samen meer dan 10 miljoen werknemers en hun gezinnen vertegenwoordigt en tot doel heeft om de grootste gezondheidsrisico's voor werknemers aan te pakken.  “Door onze krachten te bundelen met de American Heart Association en een grootschalig, geïntegreerd pakket aan diensten en expertise te bieden, kunnen we een significante positieve bijdrage leveren aan verbetering van de overlevingskans bij plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis, met name in grote steden waar heel veel mensen wonen.”

 

“Dit samenwerkingsverband brengt voor het eerst twee grote wereldorganisaties samen die een wereldwijde, schaalbare oplossing kunnen bieden waarmee de overlevingskans bij plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis wordt verbeterd”, aldus Nancy Brown, CEO van de American Heart Association. “Als we iedereen voorlichting geven over de vaardigheid om door middel van reanimatie levens te redden en overal AED's beschikbaar maken, vergroten we de overlevingskans voor alle mensen. Samen met Philips hebben we betrouwbare wetenschappelijke kennis gecombineerd met innovatieve gezondheidstechnologie om zo de gezondheid in alle gemeenschappen over de hele wereld positief te beïnvloeden.”

Connected Pulse: een sterkere overlevingsketen bij plotselinge hartstilstand

Door slim gebruik van technologie om slachtoffers en hulpverleners beter in met elkaar in contact te brengen – zowel noodhulpdiensten als burgerhulpverleners – helpt het Connected Pulse-programma bij het verbeteren van de uitkomsten van de vier cruciale stappen in de overlevingsketen: 1) nooddiensten oproepen; 2) reanimatie toepassen; 3) een AED gebruiken op het patiënt; 4) specialistische reanimatie door medische hulpverleners. Training- en voorlichtingsprogramma's vergroten de kans dat een burgerhulpverlener beschikbaar is die reanimatie en AED-behandeling toe kan passen. Behalve door de aanwezigheid van de AED's zelf, kan de overlevingsketen aanzienlijk worden versterkt en kan de overlevingskans significant toenemen met behulp van technologietoepassingen die AED-locaties in kaart brengen en buurthulpverleners in de omgeving automatisch oproepen.

 

De end-to-end maatwerkoplossing van Philips en de American Heart Association bestaat onder andere uit:

 • GPS-positionering – vindt de dichtstbijzijnde AED en reanimatie-gecertificeerde hulpverlener in de buurt om assistentie te geven. 
 • Meldkamerapplicatie – software die intelligente ondersteuning biedt aan meldkamerpersoneel om de zorgverlening te coördineren bij plotselinge hartstilstand.
 • Integratie- en analyseplatform  – oplossing die datagedreven besluitvorming biedt op basis van industrienormen om de gegevensoverdracht tussen verschillende systemen naadloos te laten verlopen. 
 • Telefonische reanimatietraining – meldkamerpersoneel geeft via de telefoon instructies voor handmatige reanimatie totdat hulpverleners ter plekke zijn. Patiënten die een hartstilstand krijgen buiten een ziekenhuisomgeving en telefonische reanimatie ontvangen hebben 64 procent meer kans om te overleven tot aan hun ontslag dan hartstilstandpatiënten die niet zijn gereanimeerd [5].
 • Bijscholing voor ambulancepersoneel – zorgt ervoor dat noodhulpverleners regelmatig competentiegerichte bijscholing krijgen op het gebied van reanimatie, identificeert tekortkomingen in kennis en vaardigheden, en bepaalt waar betere training nodig is.
 • Trainingszuilen – interactieve schermen met aanraakfunctie bieden een reanimatietraining die maar 30 seconden kost en momenteel beschikbaar is op 32 drukke locaties in de VS, waaronder op luchthavens. Meer dan 160.000 mensen zijn via deze zuilen getraind.
 • Trainingspakket voor reanimatie op scholen – pakket met maximaal gebruiksgemak biedt trainingsmaterialen voor 10 tot 20 studenten per sessie.
 • Trainingscentra van de American Heart Association – momenteel beschikbaar in 80 landen over de hele wereld, waaronder China, Brazilië, Japan, Mexico, Verenigde Arabische Emiraten, Italië en India. 
 • Openbare voorlichtings- en trainingscampagne – maakt mensen vertrouwd met de symptomen van hartstilstand en levert een bijdrage aan de voorlichting van omstanders.
 • Kwaliteitsverbetering van reanimatie in het ziekenhuis door middel van een RQI-programma (Resuscitation Quality Improvement) – door elk kwartaal korte vaardigheidstrainingen te verzorgen, waarbij vaak een kleine hoeveelheid informatie wordt aangeboden, worden reanimatievaardigheden verbeterd en wordt er een nieuwe standaard bereikt in reanimatie en patiëntenzorg in ruim 400 ziekenhuizen en door meer dan 300.000 professionele zorgverleners in de VS. 
 • Programma voor Hartredders Helden – erkenning voor iedereen die op welke wijze dan ook onderdeel heeft uitgemaakt van de overlevingsketen door op lokaal niveau een prijs voor Hartredders uit te reiken.  
 • Advies, ontwerp en realisatie – American Heart Association en Philips hebben veel ervaring met gezondheidstransformatieprogramma's en zullen de implementatie van het programma als een kant-en-klare oplossing voor de behoeften van specifieke gemeenschappen ontwikkelen en managen.

 

In de loop van 2019 verwachten Philips en de American Heart Association de eerste deelnemende steden in het programma aan te kondigen. Meer informatie over het Connected Pulse-programma is te vinden op www.connectedpulse.org.

 

[1] World Health Organization - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)

[2] Cardiac Arrest vs Heart Attack, American Heart Association, September 16, 2016

[3] AHA Releases 2015 Heart and Stroke Statistics, Sudden Cardiac Arrest Foundation, September 16, 2016

[4] Response to Cardiac Arrest and Selected Life-Threatening Medical Emergencies, Mary Fran Hazinski; et al, American Heart Association, September 16, 2016 

[5] https://www.resuscitationjournal.com/article/S0300-9572(17)30297-6/pdf

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 74.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2017 een omzet van 17,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Meer informatieMinder informatie

Thema's

Contact

Beeldmateriaal

Philips en de American Heart Association gaan samenwerken om de overlevingskansen bij plotselinge hartstilstand wereldwijd te verbeteren
Infographic Philips en de American Heart Association

Delen op sociale media