NL
FR
Nieuwscentrum

nov 14, 2018

Eerste 100% digitale Philips Vereos PET-scanner geïnstalleerd in het Centre Hospitalier de Luxembourg

  • De technologie staat symbool voor een nieuw tijdperk inzake klinische prestaties
  • Betere patiëntervaring dankzij geoptimaliseerde resolutie, gevoeligheid en precisie
  • Excellentie en innovatie, dé sleutelwoorden van het CHL in de behandeling van acute en ernstige aandoeningen

LuxemburgKoninklijke Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA), een wereldleider in gezondheidstechnologie, heeft de eerste Vereos PET-scanner geïnstalleerd in het Centre Hospitalier de Luxembourg. Dit is de eerste en enige volledig digitale PET/CT-scanner met Philips-eigen Digital Photon Counnting-technologie die een betere volumetrische resolutie, een hogere gevoeligheid en een betere kwantitatieve precisie oplevert ten opzichte van analoge systemen. 

 

In het CHL zijn onder meer nationale diensten ondergebracht, zoals neurologie en onco-hematologie, en het ziekenhuis investeert fors in de behandeling van acute en ernstige aandoeningen. Het zet ook in op opleiding, onderzoek en voorlichting. De installatie van die eerste Philips Vereos PET/CT-scanner kadert in een duidelijk streven van het CHL naar excellentie en constante innovatie. 

Patrick George, Modality Specialist Philips Belux: “Het verheugt ons dat we de eerste Philips Vereos PET-scanner in Luxemburg kunnen installeren dankzij het CHL. Elke dag opnieuw zetten we alles in het werk om de medische diagnose en de patiëntervaring permanent te verbeteren; elke nieuwe installatie is een overwinning voor Philips. De technologie die we hebben ontwikkeld, verlegt de grenzen van de nucleaire geneeskunde en biedt mooie perspectieven voor de komende jaren.”

De Philips Vereos PET-scanner maakt talrijke medische doorbraken mogelijk:

  • Totaal vernieuwende technologie in de nucleaire geneeskunde. De Philips Vereos PET/CT-scanner met 100% digitale fotontelling geeft een nieuwe invulling aan de PET-beeldvorming en luidt een nieuw tijdperk in op het vlak van klinische prestaties.
  • Digitale detectie voor beelden van zeer hoge kwaliteit. Het Vereos PET/CT-systeem zorgt voor opmerkelijke verbeteringen, dankzij een volumetrische resolutie, een gevoeligheid en een kwantitatieve precisie die dubbel zo hoog zijn als bij analoge versies .
  • Hogere volumetrische resolutie voor een betere identificering en karakterisering van de letsels.
  • De 1:1 koppeling van de scintillatoren met de 100% digitale detectoren biedt een betere ruimtelijke, temporele en energetische resolutie over het volledige multidimensionale beeldbereik, wat het toelaat kleinere letsels optimaal te detecteren en de behandeling van de patiënt in een vroeg stadium te starten.
Elke nieuwe installatie is een overwinning voor Philips. De technologie die we hebben ontwikkeld, verlegt de grenzen van de nucleaire geneeskunde en biedt mooie perspectieven voor de komende jaren.

Patrick George

Modality Specialist Philips Belux

Volledig digitale technologie voor een betere letseldetectie

De unieke fotontellingtechnologie van Philips converteert het licht rechtstreeks in een digitaal signaal. Tijdens deze conversie treedt vrijwel geen ruis op, wat een betere signaal-ruisverhouding en een grotere gevoeligheid oplevert. Gekoppeld aan een hoge temporele resolutie zorgt dit voor een beter beeldcontrast, wat de detectie van letsels en tumoren kleiner dan 5 millimeter vergemakkelijkt.

 

Dankzij de technologische evolutie op het vlak van gevoeligheid en resolutie kan de arts een betere diagnose stellen met heel geringe radioactieve doses. Ook wordt het mogelijk de efficiëntie van een behandeling te bepalen aan de hand van veranderingen in het metabolisme van de cellen, nog voor de grootte van de tumor verkleint. 

Voordelen en pluspunten voor de patiënt

Dankzij een ongeëvenaarde beeldkwaliteit staat het Vereos PET/CT-systeem garant voor een betere detectie van de letsels, wat een vroegtijdige diagnose mogelijk maakt. De technologie laat het ook toe de beeldverwervingstijd aanzienlijk in te korten. Zo brengen de patiënten maar half zo veel tijd in de scanner door, wat de stralingsdoses fors vermindert mét behoud van dezelfde diagnostische betrouwbaarheid. 

 

Ook de dosis van de radioactieve merkstof kan met de helft worden verminderd, mét behoud van hetzelfde niveau van diagnostisch vertrouwen. Die dosis kan geheel op de patiënt en zijn pathologie worden afgestemd. De nieuwe radioactieve merkstoffen vormen een eerste stap naar de toekomst van de nucleaire geneeskunde (gerichte radiotherapie, gepersonaliseerde moleculaire geneeskunde, vroegtijdige diagnose van neurodegeneratieve ziektes,…).

 

Het Centre Hospitalier de Luxembourg nam deze nieuwe 100% digitale Philips Vereos PET/CT-scanner op 14 november 2018 in gebruik; het evenement benadrukte het medisch-wetenschappelijk belang van de Philips Vereos PET-scanner en was een mooie gelegenheid om de nieuwe toepassingsdomeinen en toekomstperspectieven in gespecialiseerde geneeskunde ervan uit te lichten. Sinds de Philips Vereos PET-scanner vier jaar geleden in de Verenigde Staten werd uitgebracht, zijn er al meer dan 80 exemplaren van verkocht. In Europa namen twee Franse instellingen het voortouw in 2017, met de installatie van een dergelijke 100% digitale machine in het CHRU van Nancy en het Centre François Baclesse in Caen. 

[1] Resultaten gecontroleerd door NAMSA, een onafhankelijke externe organisatie die gespecialiseerd is in data-analyse en onderzoeksprojecten. Wetenschappelijke studies:

J Nucl Med 2015; 56:1378

J Nucl Med 2017; 58 (S1):1325

J Nucl Med 2017; 58 (S1):435

Wettelijke bepalingen: de Vereos PET/CT-scanner is een door Philips geproduceerd medisch hulpmiddel van klasse IIb, waarvan de conformiteit werd beoordeeld door de erkende instantie TÜV 0197. Het is bestemd voor een brede waaier van diagnostische toepassingen. In bepaalde situaties worden de verstrekkingen met de Vereos PET/CT-scanner door de ziekteverzekeringsinstellingen gedekt. Gelieve de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen. December 2017

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2017 een omzet van 17,48 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.com/newscenter.

Meer informatieMinder informatie

Thema's

Contact

Jeroen Gaudissabois

Jeroen Gaudissabois

Brand Communications & Digital Manager BeLux

Tel.: +32 495 62 66 77

Beeldmateriaal

Eerste 100% digitale Philips Vereos PET-scanner is geïnstalleerd in het Centre Hospitalier de Luxembourg
Inhuldiging van de eerste 100% digitale PET-CT scanner

Delen op sociale media