Nieuwscentrum

19 april 2018

Philips maakt echografie met smartphones mogelijk

  • Lumify is het eerste Philips mobiele echografie-apparaat op app-basis dat van je smartphone of tablet een echografietoestel maakt.
  • Dankzij het Reacts-platform kunnen zorgkundigen wereldwijd in realtime echografiebeelden delen en bespreken.
BrusselPhilips lanceert Lumify in België en Luxemburg, een mobiele technologie die dokters in staat stelt echografieën te nemen met hun smartphone of tablet. Zorgverleners kunnen de beelden meteen delen op het Reacts-platform, zodat artsen wereldwijd vanop afstand een diagnose kunnen stellen. De technologie maakt het mogelijk om zelfs in de meest afgelegen gebieden een echografie te nemen. Zo kunnen artsen in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis al een echo nemen en bespreken met het urgentieteam op de spoedafdeling bijvoorbeeld. Of denk maar aan een gynaecoloog die vrouwen in afgelegen gebieden begeleidt tijdens de zwangerschap en de echografieën in realtime kan delen en bespreken met artsen wereldwijd.
Mobiele technologie kan helpen om de techniek niet uitsluitend in het ziekenhuis toe te passen, maar ook bij patiënten thuis, buiten of in afgelegen gebieden. Door de technologie aan smartphones te koppelen, verhogen we het gebruiksgemak voor artsen aanzienlijk.

Carmen Silverstandt

Business Manager Echografie bij Philips Benelux

Het samenbrengen van Philips’ Lumify-technologie en het Reacts-platform verbindt artsen van over de hele wereld met elkaar via hun smart device. Zowel binnen als buiten de ziekenhuismuren kunnen artsen samen diagnoses stellen zonder dat ze zich fysiek in dezelfde ruimte bevinden. “De mogelijkheden zijn veelbelovend”, legt Carmen Silverstandt, Business Manager Echografie bij Philips Benelux uit. “Scholen, sportclubs, spoedartsen, ziekenhuizen of hulpverleners bij rampen kunnen dankzij mobiele echografieën sneller diagnoses stellen en in realtime schakelen met experts.” Volgens de meest recente cijfers onderging 57% van de Belgen een beeldvormingsonderzoek. Echografie is veruit de meest gebruikte beeldvormingstechniek. “Mobiele technologie kan helpen om de techniek niet uitsluitend in het ziekenhuis toe te passen, maar ook bij patiënten thuis, buiten of in afgelegen gebieden. Door de technologie aan smartphones te koppelen, verhogen we het gebruiksgemak voor artsen aanzienlijk.”

 

In Nederland maakt voetbalploeg PSV al gebruik van de technologie om blessures op het veld vast te stellen. Sportarts Stijn Indeherberge: “Lumify is een ongelooflijk bruikbare tool. We kunnen veel sneller een eerste diagnose en prognose stellen. En dat kunnen we overal doen. Op het voetbalveld of in een hotel in het buitenland.” Daarnaast kan Lumify artsen ook binnen het ziekenhuis helpen. Met behulp van live streaming kan een arts de echografiebeelden delen met een collega om samen een diagnose te stellen.

Virtuele consultatierondes

De Philips Lumify-technologie is verwerkt in de handgreep van het toestel. Via de Lumify-app heeft de arts toegang tot het Reacts-platform en kan hij in dialoog treden met andere experts. “Philips wil mobiele echografie beschikbaar maken voor een brede groep zorgprofessionals. Door echografie toegankelijk te maken buiten de ziekenhuismuren en aan te bieden op plaatsen waar patiënten nood hebben aan zorg, kunnen we efficiënter zorg verlenen”, aldus Carmen Silverstandt, Business Manager Echografie bij Philips Benelux. Ook voor artsen in opleiding is Lumify waardevolle technologie. Een docent kan mee op virtuele consultatieronde door zijn studenten live advies te geven, ongeacht zijn locatie. Zorgverleners kunnen switchen naar de camera op de achterkant van de telefoon om de positie van het echografietoestel te tonen, terwijl ze de beelden live delen. 

 

Lumify is beschikbaar via de Google Play Store.

 

Kijk voor meer informatie over Lumify en de volledige reeks echografieoplossingen op www.philips.be/lumify 

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 74.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2017 een omzet van 17,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.com/newscenter.

Meer informatieMinder informatie

Over Reacts

Reacts (Remote Education, Augmented Communication, Training and Supervision) is een veilig, geïntegreerd, samenwerkingsplatform met unieke en ongeëvenaarde interactieve tools die zijn ontworpen om te voldoen aan de vele gemeenschappelijke behoeften van zorgprofessionals en patiënten. Het bevat innovatieve hulpmiddelen, zoals augmented reality, voor virtuele begeleiding op afstand, controle en training. Het is gemaakt door Innovative Imaging Technologies Inc. (IIT), die gevestigd zijn in Quebec. De CEO, dr. Yanick Beaulieu, leidt een multidisciplinair team dat gespecialiseerd is in multimedia- en softwareontwikkeling. Reacts wordt in 28 landen gebruikt en wordt in zowel klinische als onderwijssituaties over verschillende disciplines toegepast, waar het wordt gebruikt voor beveiligde communicatie, wondverzorging op afstand, tele-echografie, teleconsultaties, interactieve telechirurgische hulp en procesbegeleiding op afstand. IIT werkt momenteel samen met verschillende grote ziekenhuizen in Québec, Canada en uit het buitenland, maar ook met bedrijven die gericht zijn op innovatie en gezondheidszorg, zoals Joule, een medische organisatie uit Canada. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.reacts.com.

Meer informatieMinder informatie

Thema's

Contact

Pauline Ferrand

Reacts

Tel: +1 438 777 2642

Beeldmateriaal

Delen op sociale media

Gerelateerd nieuws