Nieuwscentrum

dec 05, 2017

Over gezonder koken

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

Een gesprek met Sandra Bekkari 

Wie denkt aan gezond eten, denkt aan Sandra Bekkari. Je kent haar zowel van de ‘Sana-methode’, van haar bestsellers ‘Nooit meer diëten 1, 2 en 3’, en als het gezicht van het televisiekookprogramma ‘Open Keuken met Sandra Bekkari’. Al meer dan 20 jaar begeleidt ze mensen naar een gezond eetpatroon en een gezonde levensstijl. Een belangrijk aspect hierbij is blijven genieten van lekker eten. Een gedachte die ook in ons achterhoofd zat bij het ontwikkelen van de Philips Airfryer XXL. Dankzij het systeem op basis van hete luchtcirculatie kan je gemakkelijk gezondere thuisbereide maaltijden klaarmaken, met tot 90% minder vet. Wij gingen in gesprek met Sandra over gezond(er) eten en de rol die de Airfryer hierbij kan spelen. 

 

De laatste tijd is er een gezonde hype in de foodwereld aan de gang. Hoe komt dat? “Hype, dat is een woord dat ik eigenlijk niet zo graag hoor”, vertelt Sandra. “Ik vind het normaal dat er meer aandacht wordt gegeven aan gezonde voeding. Daarnaast is het ook wel nodig als je kijkt naar cijfers over het aantal mensen in overgewicht, maar ook het aantal mensen die met vermoeidheidsklachten kampen. Voeding speelt daarin een belangrijke rol. Daarom vind ik het fantastisch dat er meer en meer aandacht wordt gegeven aan gezond eten. Mensen worden bewuster, vooral ook van het feit dat ze kunnen blijven genieten van lekker eten. Vroeger leefde de perceptie dat gezond eten saai en smakeloos was, terwijl mensen nu meer en meer merken dat het ook gewoon lekker is. En dat is fantastisch want gezond eten is één ding, maar het moet ook lekker zijn. Als je niet kan genieten, dan haak je af. Als je zowel gezond als genieten samen kan brengen, dan gaat het vanzelf.”

Sandra Bekkari

Of de Airfryer hierbij een rol kan spelen? “Op veel manieren”, vindt Sandra. “Als je weet wat je er allemaal mee kunt doen. Kijk bijvoorbeeld naar de groentechips. Vroeger maakte ik ze in de oven, wat zeker ook een gezond alternatief is maar ze zijn niet even knapperig als uit de Airfryer. Ik gebruik het toestel nu een aantal maanden en mijn kinderen zijn gek op frietjes uit de Airfryer. Ook naar kinderen toe is het dus fantastisch, want je kan ze op een andere manier chips en frieten laten eten. Mijn plusdochter zit op kot in Gent en ze vertelde mij onlangs nog dat ’een Airfryer op kot zou moeten hebben want ze kan er diverse maaltijden in maken. Het toestel neemt ook niet veel plaats in beslag en is niet ontzettend duur. Ik ben er zeker van dat ouders het graag cadeau doen aan hun zoon of dochter zodat ze gezonde maaltijden kunnen maken” 

 

De Airfryer is een hete luchtfriteuse maar heeft meer bereidingswijzen dan een conventionele frituurpan. Je kan er ook mee bakken, grillen of roosteren. En volgens Sandra is het ook makkelijk te implementeren in je kookroutine: “Eens je weet wat je ermee kan doen, dan haal je er heel veel uit. Het toestel is niet enkel bedoeld voor frietjes, je kan er veel meer mee maken. Ik hoor van veel mensen dat ze er hun granola in maken bijvoorbeeld. Het receptenboekje dat je erbij krijgt, geeft je ook heel wat inspiratie. Daarnaast is het ook gebruiksvriendelijk” 

 

Een grootschalig onderzoek bestudeerde de gezondheidsgegevens van 1980 tot 2015 in 195 landen. Uit de resultaten, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, bleek dat een derde van de wereldbevolking met overgewicht kampt. In België is zelfs de helft van de volwassenen obees*. Kan frituren met lucht een rol spelen bij het probleem van overgewicht? “De gemiddelde Belg eet heel vaak gefrituurde gerechten. Dankzij de techniek van hete lucht frituren kan je dat knapperige, krokante van frietjes, kroketten en andere gerechten nog steeds verkrijgen, dus ik denk van wel. Het gezonde hieraan is dat je maar een heel klein beetje olie toevoegt, of helemaal zonder kookt. Volgens mij is het slechtste aan frituren het herhaaldelijk verhitten van olie, opnieuw en opnieuw. Dat het je met de Airfryer helemaal niet. Naar gezondheid toe, maakt dat een heel groot verschil.” 

 

Sandra ontdekte de Airfryer tijdens de Nooit meer diëten-dag vorig jaar. “Sinds een aantal maanden gebruik ik de Airfryer XXL, en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was. Ik ben nog heel veel aan het ontdekken en kijk ernaar uit om er nog veel mee te experimenteren.” 

Sandra heeft vier van haar Nooit meer diëten-gerechten bewerkt om ze te bereiden met de Airfryer XXL. 

 

* Bron: artikel gepubliceerd op deredactie.be in juni 2017. Link: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.3001377 

Delen op sociale media

Onderwerpen

Auteur

Martin Senders - The Philips Chef

The Philips Chef

Martin Senders is sinds 2015 The Philips Chef. Van oorsprong Eindhovenaar, met een grote passie voor koken. Martin ontwikkelt recepten om te bereiden met Philips keukenapparatuur. Het is zijn missie om het voor consumenten eenvoudig te maken om elke dag een lekkere gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. Voor meer kookplezier, volg Martin op zijn Facebook pagina of website.

Follow me on

Vier heerlijk gezonde gerechten van Sandra Bekkari, klaargemaakt met de nieuwe Philips Airfryer XXL. 


De recepten vind je hier:

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.