Nieuwscentrum

13 maart 2017

Philips presenteert op het Dag van de Zorg-congres haar twee pilootprojecten ‘Heart on Track’ en ‘TOC-mhealth’, omtrent Mobile Health, waarbij de koers wordt verdergezet naar een ‘connected’ gezondheidscontinuüm

Brussel, België – Op het Dag van de Zorg-congres (14 maart 2017) vertelt Jeroen Tas, CEO Connected Care & Health Informatics Philips, hoe we samen de koers verderzetten naar een innoverende zorgtoekomst. 

 

Sinds vorig jaar positioneert Philips zich als leidend bedrijf in het gezondheids- en zorgtechnologiedomein. Philips biedt oplossingen binnen het volledige gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Dit jaar zet Philips verder in op de digitalisering van de gezondheidszorg, aan de hand van twee pilootprojecten in het kader van actiepunt 19 ‘Mobile Health’ van het plan e- gezondheid, een initiatief van onder andere minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen. Samen willen we gaan richting een verbeterde multidisciplinaire aanpak. 

 

Het eerste pilootproject, Heart on Track, is een eHealth oplossing die streeft naar minder ziekenhuisopnames, een multidisciplinaire aanpak ondersteunt en de kwaliteit en effectiviteit van de behandeling bewaakt bij patiënten met hartfalen. Samen met de diensten Cardiologie van het UZA, het AZ Sint-Jan Brugge, Cliniques de l’Europe, het ZOL Genk en Virga Jessa Hasselt start Philips midden april met de implementatie. Gedurende 6 maanden zullen 200 patiënten met hartfalen gebruik maken van de Philips Lion eCare Applicatie. Deze oplossing bestaat uit een Lion eCare tablet, een Bluetooth weegschaal en een Bluetooth bloeddrukmeter die samen een opvolgingstool vormen. Met deze drie devices kan de bloeddruk, het gewicht en de hartslag van elke patiënt op afstand ingelezen worden. De Lion eCare tablet, die verbonden is met de Lion eCare Clinical User Interface (CUI) toepassing binnen de dienst hartfalen van het ziekenhuis, kan eenvoudig worden gemonitord door hartfalenverpleegkundigen en geeft, wanneer nodig, alerts door aan de zorgactoren. 

 

“Met deze mobiele toepassing willen we gaan van een passieve klinisch therapie-opvolging naar een patiënt-centric therapie aansturing”, vertelt Mario Huyghe, CEO Philips België. “Op die manier kunnen we de algemene kennis rond hartfalen verhogen en leren we hoe we er best mee omgaan. Daarnaast willen we vroegtijdig afwijkende resultaten opmerken en zo de aandoening beter opvolgen en controleren. Zo kunnen mogelijk ook (overbodige) hospitalisaties en complicaties vermeden worden.”

 

Het tweede pilootproject is de Therapietrouw Ondersteuning bij ambulante patiënten met Cardiovasculaire problemen met behulp van Mobile-health (TOC-mhealth). Hierbij wordt ingezet op een intensieve samenwerking tussen thuisverpleging, huisarts, arts-specialist, apotheker, mantelzorger en patiënt, met als doel de patiënt op afstand te begeleiden naar een beter, veiliger en efficiënter geneesmiddelengebruik. Patiënten met een cardiovasculaire aandoening die dagelijks meer dan vijf geneesmiddelen innemen op twee of meer innamemomenten en een risico op therapieontrouw vertonen, alsook patiënten die niet zelfstandig hun medicatie inname kunnen beheren, zijn de primaire doelgroep. Samen met apotheekgroep De Lindeboom en het Wit-Gele kruis wil Philips tijdens dit project komen tot een verbetering van de therapietrouw en een vermindering van de geneesmiddelen gebonden problemen. De uiteindelijke doelstelling is een betere levenskwaliteit, een zelfredzaamheid van patiënten en complicaties voorkomen. Om vooruitgang te boeken in therapietrouw wordt gebruik gemaakt van de mobiele, slimme Medido medicatiedispenser van Philips. Deze laat de monitoring van en het delen van medicatie-inname toe tussen verschillende zorgverleners. De dispenser, die via een internetportaal aangesloten is op een centrale server, reikt op het juiste moment de medicatie aan en opent automatisch de verpakking voor de patiënt. Indien de medicijnen niet uit de dispenser worden genomen, krijgt de verpleegkundige een signaal en kan deze de patiënt alsnog op tijd hulp verlenen. Alle geregistreerde interventies worden aan de verschillende zorgverleners doorgegeven die instaan voor de ondersteuning van de therapietrouw. Het pilootproject gaat in vanaf midden mei. Honderd patiënten met cardiovasculaire problemen worden gedurende 6 maanden opgevolgd.  

 

Philips & Dag van de Zorg

Als leidend bedrijf binnen het domein van de gezondheid en de gezondheidszorg engageren wij ons vandaag als partner van de Dag van de Zorg. Philips biedt geïntegreerde oplossingen aan die de gezondheid van mensen in het volledige healthcontinuüm kunnen verbeteren. Van een gezond leven leiden tot de nabehandeling van patiënten. Onze geavanceerde technologieën en onze specifieke klinische- en consumenten inzichten zijn hierbij een ideale combinatie. Het thema “Samen Zorgkrachtig” past volledig binnen de visie van Philips. Om relevante innovaties sneller en efficiënter te kunnen doorontwikkelen werken we actief samen met andere actoren in de zorgsector. We willen de kennis en competenties van kennisinstellingen, gevestigde bedrijven en startups verenigen via co-creatie. Dit doen we onder meer via ons digitaal platform HealthSuite, een cloud-based gezondheidsplatform dat bestaat uit diverse onderling verbonden apparaten, apps en digitale hulpmiddelen waardoor gepersonaliseerde, voortdurende zorg mogelijk wordt gemaakt in het hele zorgcontinuüm.

 

Meer informatie over het Dag van de Zorg-congres en Philips’ aanwezigheid vindt u op www.dagvandezorg.be/congres-2017

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 71.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2016 een omzet van 17,4 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.com/newscenter.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.