Nieuwscentrum

blog Frank Dendas
sep 16, 2021

De scalpel is niet meer het belangrijkste instrument in de OK

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

Het voorbije anderhalve jaar stonden zorgverleners voor een enorme uitdaging door het coronavirus, maar dankzij hun onuitputtelijke kracht en motivatie en vele vrijwilligers zien we licht aan het eind van de tunnel. Maar ook andere wereldwijde trends zetten al langer druk op onze gezondheidszorg zoals een groeiende en vergrijzende bevolking. Het aantal chronische, niet-overdraagbare aandoeningen – zoals hart- en vaatziekten, diabetes, dementie, obesitas – bedreigen het aantal gezonde levensjaren en laten de vraag naar zorg stijgen en bijgevolg de druk op het zorgpersoneel. Zo staat het beroep verpleegkundige op de eerste plaats in de knelpuntberoepen van 2021[1]. Oplossingen om de kosten zoveel mogelijk onder controle te houden, en voor iedereen een zo kwalitatief mogelijke zorg te blijven garanderen, zijn nodig en daarbij kan technologie een grote rol spelen.

 

Als gezondheidstechnologiebedrijf kan Philips zorgverleners en ziekenhuizen helpen bij hun uitdagingen. Hierbij staat voor ons de ‘quadruple aim’ centraal om de zorg te verbeteren:

  • De ervaring van patiënten verbeteren
  • Een beter resultaat voor patiënten
  • Een lagere gezondheidskost
  • De professionele ervaring van zorgverleners verbeteren
Oplossingen om de kosten zoveel mogelijk onder controle te houden, en voor iedereen een zo kwalitatief mogelijke zorg te blijven garanderen, zijn nodig en daarbij kan technologie een grote rol spelen.

Frank Dendas

Country Leader Belgium

Patiënten behandelen met moderne technologie via een klein sneetje

Een mooi voorbeeld van het realiseren van de quadruple aim zijn onze oplossingen op het gebied van Imaged Guided Therapy. Het beroep van chirurg heeft zich altijd laten kenmerken door het opensnijden van de patiënt om zijn of haar ziekte te kunnen diagnosticeren of te kunnen behandelen. Open chirurgie is zeer ingrijpend voor patiënten, brengt risico’s met zich mee en niet alle patiënten kunnen deze operaties ondergaan.
 
Dankzij moderne technologie zoals MRI, X-ray, ultrasound en CT-scans, kunnen we via beelden binnenin het lichaam kijken. We hebben ook toegang tot endovasculaire chirurgische instrumenten die ons helpen om door het lichaam te navigeren en ziektes te behandelen zoals laser katheters, kleine ballonnen en stents. Door deze beelden en instrumenten te combineren met onze software maken we image guided therapy mogelijk om patiënten op minimaal invasieve wijze te behandelen of te diagnosticeren.
Azurion
Ons Azurion-platform stelt medisch specialisten in staat stelt om complexe procedures minimaal invasief en beeldgeleid uit te voeren. Het platform geeft de behandelende chirurg toegang tot een veelheid van beschikbare informatie over een patiënt aan de operatietafel – zowel op basis van vooraf verzamelde data als door middel van real-time visualisatie. Als centraal systeem in de operatiekamer biedt Azurion de mogelijkheid om organen en weefsels zichtbaar te maken, de introductie van katheters te begeleiden en de plaatsing van implantaten te ondersteunen en te visualiseren om patiënten beter te behandelen. Dit brengt heel wat voordelen voor zowel de patiënt, zoals een korter ziekenhuisverblijf, minder risico op complicaties en een verbeterd resultaat[2], als de zorgverleners en het ziekenhuis. De Azurion is reeds een veel gebruikt platform in ziekenhuizen wereldwijd en België. In 2019 vond in het GZA Ziekenhuis te Antwerpen de miljoenste procedure plaats met het Philips Azurion platform.

Augmented reality in de operatiekamer

Steeds meer en complexere ingrepen worden minimaal invasief onder beeldgeleiding uitgevoerd. De komende jaren zullen de mogelijkheden met het Azurion-platform alleen maar groeien en dat bewijst bijvoorbeeld onze nieuwe ClarifEye-oplossing met Augmented Reality voor minimaal invasieve wervelkolomprocedures.
Azurion
Ook op het gebied van het behandelen van beroertes zetten we grote stappen vooruit. Dat is belangrijk want jaarlijkse krijgen 19.000 Belgen een hersenberoerte, het is een van de voornaamste oorzaken van overlijden en morbiditeit in de geïndustrialiseerde landen[3]. Het vroeg kunnen opsporen en snel behandelen is fundamenteel om patiënten te redden. Een speciale direct-to-angio suite van Philips maakt het mogelijk om tijd te besparen in het zorgproces en snel te opereren. Dit is van groot belang omdat de patiënt elke minuut ongeveer 2 miljoen hersencellen verliest.

Minimaal invasieve beeldgestuurde chirurgie is de toekomst

Minimaal invasieve beeldgestuurde procedures zorgen dus voor kortere ziekenhuisverblijven hetgeen de zorgkosten verlaagt, zorgverleners helpt zorgvuldiger en nauwkeuriger te werken wat leidt tot minder complicaties en betere resultaten voor de patiënten, en laten toe patiënten sneller te diagnosticeren en behandelen. Alle doelen van de quadruple aim worden dus bereikt, maar we blijven verder innoveren om de beeldvorming en workflows te optimaliseren, ook voor andere aandoeningen en ziektebeelden. Een recent artikel in L’Avenir belicht andere interessante gebieden waarin minimaal invasieve procedures een grote rol spelen zoals voor hartaandoeningen, maar ook voor de behandeling van verschillende kankers.

 

DIM-nummer: 18090-00077027
Date: September 2021
 

[1] https://www.vdab.be/sites/web/files/doc/trends/Knelpuntberoepen%202021.pdf
[2] Helmberger T, Martí-Bonmatí L, Pereira P, et al. Insights Imaging. 2013;4:1–7
[3] https://belgianstrokecouncil.be/nl/

Delen op sociale media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer

PR & Communications Manager Health Systems Benelux

Meer informatie voor zorgverleners

Heeft u interesse in deze oplossing, neem dan contact op via ons contactformulier.

Gerelateerd nieuws

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.