Ik vind de Airfryer vooral heel handig omdat je er enorm veel tijd mee bespaart in de keuken. De machine doet eigenlijk het grootste werk voor jou en terwijl kan je andere dingen doen, je hoeft er niet continu bij te blijven zoals je aan het kookvuur zou staan. Zo kan je ’s avonds in een, twee, drie een lekkere verse maaltijd op tafel toveren zonder dat je lang in de keuken hoeft te staan. Daarnaast vind ik het heel leuk om creatieve groentegerechten klaar te maken: je kan groenten garen, bakken, krokant grillen, marineren… Er zijn enorm veel mogelijkheden! Krokante frietjes van zoete aardappel, gepofte rode biet, ‘toast’ van gegrilde courgette of aubergine… Afhankelijk van de stand op de Airfryer en de hoeveelheid vet (olijfolie, kokosolie, boter) die je toevoegt, krijg je een compleet ander resultaat.
Zonder twijfel: gebakken groentefrietjes met guacamole. Ik heb nog geen enkele manier gevonden om groenten zo krokant te krijgen zonder dat je ze frituurt. Overheerlijk!
Een gebalanceerde keto-levensstijl helpt niet alleen om je natuurlijke vetverbranding te activeren en langer jong te blijven. Het heeft ook heel veel voordelen voor je energie en gezondheid, zowel fysiek als mentaal:
Keto is de afkorting van ‘ketose’, een natuurlijke toestand van je metabolisme waarbij je lichaam overgaat op vetten als brandstof in plaats van op suikers. Je voornaamste bron van energie haal je dan niet langer uit snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, aardappelen) maar wel uit gezonde vetten zoals extra vierge olijfolie, noten, zaden, grasboter, scharreleitjes en kleine, omega 3-rijke vis. Dat voedingspatroon lijkt misschien nieuw, maar eigenlijk hebben onze voorouders altijd al zo gegeten, tenminste voor de agrarische revolutie in het westen in de 18de eeuw. De oermens gebruikte geen granen en at geen industrieel bereide producten zoals snoep, frisdrank, chips of diepvriesmaaltijden. Hij at vooral veel groenten, knollen en zaden, aangevuld met vis, eieren, noten, seizoensfruit en wild. Het grootste deel van zijn energie haalde hij uit gezonde vetten, in het bijzonder verzadigde vetten. Overgewicht en hart- en vaatziekten bestonden simpelweg niet. De voorbije honderd jaar is er echter veel veranderd. Natuurlijke vetten zoals olijfolie en boter zijn we steeds vaker gaan vervangen door goedkopere, geraffineerde plantaardige oliën zoals zonnebloem- en maïsolie. Tegelijkertijd is onze consumptie van suiker en granen enorm gestegen. Terwijl we vroeger het grootste deel van onze brandstof uit gezonde vetten haalden, hebben we ons lichaam tegenwoordig afhankelijk gemaakt van koolhydraten, in het bijzonder granen en snelle suikers. Met alle gevolgen vandien: we hebben meer moeite dan ooit tevoren om een gezond gewicht te behouden en steeds meer mensen worden geconfronteerd met welvaartsziektes zoals diabetes, hartfalen en alzheimer. Het basisprincipe van keto steunt op deze oeroude wijsheid: Gezonde vetten vind je onder meer in olijven en extra vierge olijfolie, kokosnoot en extra vierge kokosolie, MCT-olie, avocado, cacaoboter (waarvan chocolade gemaakt wordt), noten, pitten, zaden, biologische grasboter, biologische scharreleieren, krillolie, billenvlees van biologisch scharrelgevogelte en kleine vette vis zoals sardienen en ansjovis.
Hoe natuurlijker, hoe beter. Voor mij bevat het ideale tussendoortje veel vitaminen, vezels en gezonde vetten: de ideale combinatie om je lichaam optimaal te voeden, je energie op peil te houden, je vetverbranding te ondersteunen en je concentratie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan:
Voor wie ‘intermittent fasting’ (= periodiek vasten) eens wil proberen en dus tussendoortjes wil beperken, zou ik aanraden om eens een lepel echte boter (of MCT-olie/extra vierge kokosolie te mixen met een kop hete thee of koffie. De vetten zullen je honger stillen, je behoefte aan zoete tussendoortjes wegnemen en je concentratie verscherpen. Het resultaat lijkt op een ‘cappuccino’ met een romige schuimlaag van boter in plaats melk of koffieroom.
Julie Van den Kerchove is het gezicht achter de populaire blog Julie’s Lifestyle en de auteur van Julie Natuurlijk, Easy Vegan met Julie, bestseller Het Keto Plan, en binnenkort het nieuwe boek Go Keto. Als jonge onderneemster is Julie ook veel gevraagd keynote speaker & workshop host. Hierin vertelt de chef hoe haar food passie geëvolueerd is van raw food naar keto en hoe jij ermee kan starten aan de hand van concrete tips en heerlijke gerechten. Samen met haar business partner Simon Matthys heeft ze ook de eerste Belgische raw vegan en keto productlijn ALL GOOD op de markt gebracht, met heerlijke taartjes, granola, crackers en meer. Julie’s Lifestyle is ontstaan tijdens haar studies aan het Living Light Culinary Institute in Californië, een achttal jaar geleden. Het is begonnen als een kleine blog waar ze haar kookavonturen en recepten deelde toen ze in Amerika de opleiding tot raw food chef volgde. Ondertussen is het uitgegroeid tot een groter platform waar je terechtkunt voor gratis recepten, culinaire workshops, vegan en keto snacks en eBooks. Volg Julie op: www.instagram.com/julieslifestyleofficial www.facebook.com/julieslifestyle